Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bugün bilmeniz gerekenler (9 Ocak 2024)

Medyascope editörleri Türkiye’den dünyaya, günün öne çıkan haberlerini sizler için derledi.

Dün gece yatsı namazından hemen önce Fatih Camii’ne giren bir kişi, sloganlar atarak camide huzursuzluk çıkardı. Bunun üzerine cami imamı Galip Usta şahsı uyardı ve camiden çıkmasını istedi. Şahıs üzerinde bulunan bıçakla imam Usta’ya saldırdı ve kalbinin üzerinden yaraladı. Saldırgana müdahale etmeye çalışan hafızlık öğrencisi Bilal Erdem’i ise sırtından bıçakladı.

Saldırgan, güvenlik güçlerinin kısa sürede müdahalesiyle yakalandı. Yaralılara ilk müdahale sağlık ekipleri tarafından olay yerinde yapıldı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı. Saldırganın babası ifadesinde oğlunun iki kez evlenip boşandığını, işlerinin bir süredir kötü gittiğini ve bundan 1-2 ay önce dini konulara merak saldığını söyledi.

Aydın-Efeler’de KYK’ya bağlı Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda 16 öğrencinin bindiği asansör 25 Ekim Çarşamba gecesi düştü. 15 öğrencinin yaralandığı olayda Adnan Menderes Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü 4. sınıf öğrencisi Zeren Ertaş hayatını kaybetti.

Ertaş’ın asansörde sıkışarak hayatını kaybetmesiyle ilgili iddianame kabul edildi. İddianamede, tutuklu sanıklar asansör firmasının sahibi Mustafa Büyükyapıcı ve üç mühendisin üç yıldan 22,5 yıla kadar, tutuksuz sanık elektrik mühendisi için de iki yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi.

İBB ekipleri kaçak olduğu tespit edilen Üsküdar – Salacak Sahili’ndeki dokuz kafeyi yıktı. Kalan iki işletmenin yıkılması için de belediyenin hukuki mücadelesi devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da bu yıkımı engelledi. İBB de mahkemeye itiraz etti. İstanbul 12. İdare Mahkemesi ise belediyenin itirazını kabul etti. Mahkeme heyeti, belediyeyi engelleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na “dur” diyerek yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Alaska Havayolları’nın 1282 sefer sayılı uçuşunu yapan Boeing 737 Max 9  tipi uçağın havadayken gövdesinden parça kopması sonrası 16 bin feet (yani 5 bin metre) aşağı düşen iPhone çalışır halde bulundu. iPhone’un ekranında tek bir çatlak yok, şarjı ise yarısına kadar dolu.

Fransa Başbakanı Élisabeth Borne istifa etti. Fransa Cumhurbaşkanlığı, Emmanuel Macron’un bir görev değişikliği planladığını açıkladı. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada Macron’un Borne’un istifasını kabul ettiği belirtildi. Borne, yeni hükümet kurulana kadar görevine devam edecek. Gabriel Attal başbakan olarak atandı. Kabine’de Eğitim Bakanı olarak görev yapan 34 yaşındaki Gabriel Attal, artık Fransa’nın en güçlü isimlerinden biri. Fransa’nın en genç başbakanı olmasının yanı sıra ülke tarihinde eşcinsel olduğunu açıkça beyan eden ilk başbakan.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.