Anayasa Mahkemesi (AYM), “kişilik haklarını ihlal ettiği” iddiasıyla internette yapılan haberlere erişim engeli getirilmesine imkân tanıyan 5651 Sayılı Kanun’un 9. maddesini Anayasa’ya aykırı buldu ve iptal etti. Resmî Gazete’de yayımlanan karar, 9 ay sonra yürürlüğe girecek.
DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre, AYM, 9. maddenin diğer fıkralarındaki “içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi” ile “içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları” ibarelerini de iptal etti. İnternet ortamındaki içeriklerin “süresiz olarak” engellendiğine işaret edilen kararda, “Bu yönüyle kurallar ifade ve basın özgürlüklerine ağır bir müdahale teşkil etmektedir” denildi.
AYM, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yer alan bazı suçların işlendiği şüphesiyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) içeriğin çıkarılmasına ve erişimin engellenmesi yetkisi verilmesini de Anayasa’ya aykırı buldu.
Kararda dava konusu kuralların internet ortamında yapılan yayınların içeriğinin yayından kaldırılmasına ve bu yayınlara erişimin engellenmesine imkân sağlamak suretiyle ifade özgürlüğüne ve bu yayının internet haberciliği kapsamındaki bir yayın da olabileceği gözetildiğinde basın özgürlüğünü sınırladığına işaret edildi.
“Sansür azalmayacak, katlanarak devam edecek”
İnternet hukuku uzmanı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, kararın iptalinin ardından X hesabından uzun bir bilgisel paylaştı. Kararın yerel seçimlere giden süreçte de uygulanacağına dikkat çeken Akdeniz, “Anayasa Mahkemesi’nibu iptal kararından dolayı alkışlamak gerekir” dedi ve şunları yazdı:
“AYM kararı tamamen Keskin Kalem pilot kararı üzerine inşa edilmiş ve böyle olması da tabii ki mantıklı. AYM Keskin Pilot kararını 27.10.2021 tarihinde vermiş karar ise Resmi Gazete’de 07.01.2022 tarihinde yayınlanmıştı. Kararda 9. maddenin kapsamı ve sınırlarının belirli olmaması gerekçe gösterilirken AYM bir yıl bekleme kararı almıştı. Bir yıllık süre 06.01.2023’te dolmuştu. Bugünkü karara konu itiraz CHP tarafından Eylül 2020’de yapılırken, benzer şekilde Tavşanlı Sulh Ceza Hakimliği’nin (E. 2022/41) itiraz başvurusu da Şubat 2022 içinde yapılmış ve 21.04.2022 tarihinde Genel Kurul Gündemine alınmıştı. Dolayısıyla, Anayasa Mahkemesi elinden geldiği kadar bekledi ve 5651 sayılı Yasanın 9. maddesini Mayıs 2023 Genel Seçimlerinden önce iptal etmedi. Gecikmeli iptal ettiği için ve 9 ay daha bekleneceği için bu Yasa hükmünün iptali ancak 10 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşecek. Tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde, madde yürürlükten tamamen ancak Keskin Kalem pilot kararını verdikten 3 sene sonra kalkacak.”
1. Anayasa Mahkemesi, en sonunda 5651 sayılı Kanun'un kişilik haklarıyla ilgili sansür amaçlı 9. maddesini iptal etti. Artık bu hüküm yok! İptal kararı ise 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Dolayısıyla, Yerel Seçimlere giden süreçte de bu hüküm uygulanacak https://t.co/uxt7aUky1E
— Yaman Akdeniz (@cyberrights) January 10, 2024
Hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığına dikkat çeken Akdeniz, “Yerel seçimlerden sonra da Hükümet, iptal edilen hükümden daha sıkılaştırılmış bir kanun hükmünü de mutlaka Meclis’ten geçirecektir. Sansür azalmayacak, katlanarak devam edecektir” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.