Medyascope’un haberi üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi harekete geçti, Mogan Gölü çevresi temizlendi

Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı, Medyascope’un Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı tesis inşaatının atıklarının Gölbaşı Özel Koruma Alanı ilan edilen Mogan Gölü çevresine dökülmesine ilişkin haberinin ardından harekete geçti. Yapılan açıklamada, alana çalışmalar esnasında atılan halı saha artıkları ve hafriyatın yüklenici firma tarafından kaldırılarak alanın eski haline getirildiği belirtildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan ettiği Ankara Mogan Gölü çevresi, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yaptırdığı Gölbaşı Futbol Sahaları inşaatının atıklarıyla 4 Kasım’da gündeme gelmişti. Şikayetler üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) alandaki atıkların şirkete yapılan uyarıların ardından temizlendiğini açıklamıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Medyascope’un konuya ilişkin sorularını, 13 ve 14 Kasım’da yerinde denetim yapıldığı ve bölgede atık olmadığı şeklinde yanıtlarken, Medyascope, bölgeye giderek yaptığı incelemede Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin inşaat atıklarıyla kirletildiğini tespit etmişti. 

ABB Zabıta Dairesi Başkanlığı, Medyascope’un 5 Ocak’ta yayımladığı haberinin ardından 9 Ocak’ta açıklama yaptı. 

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait halı saha çalışması devam ediyor

Açıklamada, 8 Ocak 2024’de Başkanlık Makamından gelen şikayet üzerine Zabıta ekiplerinin Gölbaşı İlçesi Mogan Gölü adresine gittiği, yapılan kontrol ve denetimlerde şikayete konu alanda Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait halı saha çalışması olduğu belirtildi. 

“Halı saha artıkları ve hafriyatın kaldırılarak alanın eski haline getirildiği tespit edildi”

Alandaki çalışmadan dolayı çıkan halı saha artıkları ve hafriyatın kaldırılmak üzere stoklandığı beyanının alındığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“08.01.2024 Tarihinde Başkanlık Makamından gelen şikayet üzerine ekibimiz Gölbaşı İlçesi Mogan Gölü adresine intikal etmiştir. Yapılan kontrol ve denetimlerde şikayete konu alanın Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait halı saha çalışması olduğu görülmüştür. Bu çalışmadan dolayı çıkan halı saha artıkları ve hafriyatın kaldırılmak üzere stoklandığı beyanı alınmıştır. 

Belirtilen alan Kasım ayında da şikayete konu olmuş ve yüklenici firmaya ekiplerimiz tarafından temizlettirilmiştir. Belirtilen kirliliğin kaldırılması için yüklenici firmaya süre verilmiş konunun takibi tarafımızca sağlanmıştır.

09.01.2024 Tarihinde yapılan kontrol ve denetimlerde şikayete konu alanın temizlendiği, çalışmalar esnasında ortaya çıkan halı saha artıkları ve hafriyatın kaldırılarak alanın eski haline getirildiği tarafımızca tespit edilmiştir. Ayrıca yüklenici firmaya yaptığı çalışmalar esnasında çevreye karşı daha hassas ve duyarlı olmaları hususunda mevzuat hükümleri çerçevesinde gerekli uyarılarda bulunulmuştur. Bilgilerinize arz ederim.”

Ne olmuştu?

Ankara’nın yerel gazetesi Solfasol’un 4 Kasım 2023 tarihli haberinde, Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Mogan Gölü ve çevresine, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait iki futbol sahasının atıklarının döküldüğü iddia edilmişti. Koruma alanının atıklarla kirletilmesine ilişkin sosyal medyada yapılan şikayetler üzerine ABB’ye bağlı Mavi Masa, 20 Kasım’da X hesabından yaptığı açıklamada bölgenin temizlendiğini duyurmuştu. Medyascope’un sorularını CİMER üzerinden yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da 13 ve 14 Kasım’da yerinde denetim yaparak bölgede atık olmadığını söylemişti. Medyascope muhabiri Berfin Bayır, bölgeye giderek inceleme yapmış ve Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin inşaat atıklarıyla kirletildiğini gözlemlemişti.

Çevre Kanunu’nun 9. maddesine dayanılarak 22 Ekim 1990 tarih ve 90/1117 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile “Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi” olarak tespit ve ilan edilmişti. Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin en önemli doğal unsurları olan Mogan-Eymir gölleri havzası yaklaşık 971 kilometrekare büyüklüğünde doğal baraj gölleridir. Mogan Gölü’nün ortalama yüzey alanı beş kilometrekare civarındadır. Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Mogan Gölü havzasında 83 farklı kuş türünün yanı sıra, üç iki yaşamlı tür, 25 memeli, 12 sürüngen, 13 balık ve 493 bitki türü yaşamını sürdürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.