Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı “Atık yok” dedi – Medyascope, özel koruma bölgesi ilan edilen Mogan Gölü çevresinde atık tespit etti

Ankara’da özel çevre koruma bölgesi ilan edilen Mogan Gölü çevresine Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı tesis inşaatının atıkları döküldü. Yapılan haberler ve şikayetler üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi bölgenin temizlendiğini duyurdu. Medyascope’un sorularını yanıtlayan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da bölgede atık olmadığını söyledi. Özel koruma alanına giden Medyascope muhabiri Berfin Bayır bölgede hâlâ atıkların olduğunu tespit etti.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan ettiği Ankara Mogan Gölü çevresi 4 Kasım’da Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yaptırdığı Gölbaşı Futbol Sahaları inşaatının atıklarıyla gündeme geldi. Koruma alanının atıklarla kirletilmesine ilişkin sosyal medyada yapılan şikayetler üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne (ABB) bağlı Mavi Masa, X hesabından yaptığı açıklamada bölgenin temizlendiğini duyurdu. Medyascope’un sorularını yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da 13 ve 14 Kasım’da yerinde denetim yaparak bölgede atık olmadığını söyledi. Medyascope muhabiri Berfin Bayır’ın bölgeye giderek yaptığı incelemeye göre Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi inşaat atıklarıyla kirletilmiş durumda.

Atıklar 4 Kasım’da gündeme geldi

Ankara’nın yerel gazetesi Solfasol’un 4 Kasım 2023 tarihli haberinde, Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Mogan Gölü ve çevresine, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait iki futbol sahasının atıklarının döküldüğü iddia edilmişti. Gölbaşı Mogan Stadyumu’na ait sentetik çim ve tartan zemin atıklarının yanı sıra, saha zemininde kullanılan atıl lastik kırıntıları, inşaat molozu, ahşap ve çeşitli atıkların alana atıldığı belirtilmişti.

Solfasol’un tespit etmiş olduğu atıklar

ABB 20 Kasım’da hafriyatların kaldırıldığını açıkladı

Yapılan haber ve şikayetlerin ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne (ABB) bağlı Mavi Masa ekipleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı’nın sorunla ilgilendiklerini ve yüklenici firmaya 9 Kasım 2023 tarihine kadar molozların kaldırılması için mühlet verdiklerini belirtmişti.

Sosyal medyadaki tepkiler üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi Mavi Masa’nın 20 Kasım 2023’te Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kontrol ve denetimlerde söz konusu atık ve hafriyatın kaldırılarak olumsuzluğun giderildiği, alanın eski haline çevrildiğinin tespit edildiği kaydedildi.

Medyascope, Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Mogan Gölü’nün çevresine Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yaptırılan inşaatın molozlarının ve plastik atıkların dökülmesi iddiasını 24 Kasım 2023’te CİMER üzerinden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sordu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Medyascope’a verdiği yanıta göre bölgede atık yok

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi ve Denetiminden Sorumlu Şube Müdürlüğü’nün Medyascope’a verdiği yanıtta, yerinde denetimle 13 ve 14 Kasım 2023’te Mogan Sentetik Futbol Sahası Alanı İnşaatı’nın yapıldığı alanın Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Mogan Gölü’ne kuş uçuşu 50 metre mesafede olduğu kaydedildi. Yapılan denetimde, Mogan Gölü ve çevresinde herhangi bir atık bulunmadığının tespit edildiği, futbol sahası inşaatını yapan özel firmaya inşaattan kaynaklı atıkların kaldırılması gerektiğinin bildirildiği ve alanda bulunan tüm atıklar kaldırtılarak bölgenin temizlendiği kaydedildi.

Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları: Kaynak: Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

“Özel firmanın inşaat atıkları kaldırtılarak temizlendi”

Bakanlık’tan verilen yanıt şöyle:

“İl Müdürlüğümüze iletilen şikayet içeriklerine istinaden İlimiz Gölbaşı İlçesi, Mogan Sentetik Futbol Sahası Alanı İnşaatı’nda İl Müdürlüğümüz teknik personellerince 13/11/2023 tarih ve 14/11/2023 tarihinde yerinde denetim gerçekleştirilmiş, gerçekleştirilen denetim neticesinde söz konusu alanda sentetik futbol sahası inşaatı yapıldığı, alanın Mogan Gölü’ne kuş uçuşu mesafesinin yaklaşık 50 m. olduğu, Mogan Gölü içerisinde ve çevresinde herhangi bir atık bulunmadığı hususları tespit edilmiş, futbol sahası inşaatı faaliyeti gerçekleştiren özel firmaya inşaattan kaynaklı atıkların kaldırılması bildirilmiştir. Bu doğrultuda alanda bulunan tüm atıklar kaldırtılarak alan temizlenmiş olup, buna ilişkin fotoğraflar ektedir.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın CİMER aracılığıyla gönderdiği fotoğraflar

Bakanlık kaldırıldı dese de atıklar hâlâ yerinde duruyor

Yanıtın ardından Medyascope muhabiri Berfin Bayır, atıkların atıldığı alana giderek gözlem yaptı. Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Mogan Gölü çevresine Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yaptırdığı “Gölbaşı Futbol Sahaları” alanında Bakanlık açıklamasının aksine inşaat ve plastik atıkları bulunuyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yanıtla beraber gönderdiği fotoğrafların futbol sahası alanının sadece temizlenmiş bir kısmını kapsadığı anlaşılıyor. 

Medyascope’un bölgeye gittiğinde karşılaştığı manzara

Atıkların olduğu bu alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki Mogan Gölü ve çevresine yürüme mesafesinde. Haberlerin ve şikayetlerin tarihi de göz önüne alındığında bölgeye dökülen inşaat atıkları, plastik maddeler, sentetik halı saha çimlerinin uzun süredir burada beklediği ve çamurlaştığı görülüyor.

Mogan Gölü 1990’da korumaya alındı

Çevre Kanunu’nun 9. maddesine dayanılarak 22 Ekim 1990 tarih ve 90/1117 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile “Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi” olarak tespit ve ilan edilmişti. Gölbaşı Özel Çevre Koruma bölgesinin en önemli doğal unsurları olan Mogan-Eymir gölleri havzası yaklaşık 971 kilometrekare büyüklüğünde doğal baraj gölleridir. Mogan Gölü’nün ortalama yüzey alanı beş kilometrekare civarındadır. Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Mogan Gölü havzasında 83 farklı kuş türünün yanı sıra, üç iki yaşamlı tür, 25 memeli, 12 sürüngen, 13 balık ve 493 bitki türü yaşamını sürdürüyor.

Mogan Gölü’nün temizliği için hem ilgili bakanlıklar, hem de Gölbaşı Belediyesi 2016 yılından bu yana projelerini sürdürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre, Mogan Gölü Dip Çamuru Temizleme Projesiyle Mogan Gölü’nden üç milyon 500 bin metreküp dip çamuru çıkarıldı. İki etaptan oluşan dip çamuru temizleme çalışmalarıyla ayrıca gölün etrafında da çevre düzenlemesi yapıldı. AKP’li Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay’ın döneminde başlayan temizlik projesi, seçim kampanyalarına da konu oldu. 2019’da seçilen MHP’li Gölbaşı Belediyesi Başkanı Ramazan Şimşek de Mogan Gölü’nün temizliğiyle ilgili çalışmaları sık sık gündeme getiriyordu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin 13 Ağustos 2023’te yaptığı açıklamada, “Temizlenerek eski güzelliğine kavuşan Mogan Gölü, su canlıları ve kuşların yaşam alanı olmaya devam ederken vatandaşlarımız için de keyifli vakit geçirebilecekleri bir sosyal yaşam alanı oldu” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.