Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’da eşcinsel evlilik yasallaşıyor

Yunanistan’da eşcinsel evlilik yasallaşıyor. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, eşcinsel evliliklere izin veren yasanın yakında parlamentoya sunulacağını ancak eşcinsel çiftlerin taşıyıcı anne yoluyla gelecekte ebeveyn olma hakkına sahip olmayacağını söyledi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis devlet televizyonu ERT’ye verdiği demeçte, “Avrupa’da 20 ülke evlilik eşitliğini yasallaştırdı. Biz tekerleği yeniden icat etmiyoruz” diye konuştu. Miçotakis yasa tasarısının, evlat edinilenler ya da yurtdışındaki taşıyıcı annelerden doğanlar da dahil olmak üzere, aynı cinsiyetten ebeveynlerin mevcut çocuklarını koruyacağını söyledi ve şöyle konuştu: “Eşcinsel çiftlerin zaten çocukları var ama eşit haklara sahip değiller. Örneğin anne ölürse, eşinin çocuk üzerinde hiçbir yasal hakkı olmuyor.”

Tasarının ne zaman Parlamento’ya sunulacağı belli değil. Ancak süreç çok uzun sürmeyecek.

Miçotakis’e hükümetin önerisinin ana muhalefet partisi SYRIZA’nın önerisinden farkları da soruldu. Miçotakis, taşıyıcı anne aracılığıyla yardımla üreme hakkının tasarıdan çıkarılacağını söyledi. “Kadınların talep üzerine çocuk üreten makinelere dönüştürülmesi fikri… böyle bir şey olmayacak” diyen Miçotakis, ebeveynlik yasasında herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceğini açıkladı.

8 Ocak Pazartesi günü SYRIZA, aile hukukunda cinsiyete dayalı ayrımcılığı ortadan kaldıracağını ve tüm bireyler için evlilik hakkını güvence altına alacağını söylediği eşcinsel evlilik için kendi yasa teklifini sundu. Teklif, tıbbi destekli üreme haklarını da içeriyor.

Miçotakis ilk olarak Temmuz 2023’te eşcinsel çiftlere evlilik haklarını genişletmeyi planladığını belirtmişti.

Yunanistan eşcinsel evlilik konusunda ikiye bölünmüş durumda. Ortodoks Kilisesi, eşcinsel evliliğe ve taşıyıcı annelik hakların karşı çıkıyor. Miçotakis’in açıklamaları ve mevzuatı revize etme planları, üç muhafazakâr milletvekilinin de eleştirilerine neden oldu.

Kaynak: Kathimerini

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.