Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti’li Burak Akburak’tan, “Bilecik’te AKP-MHP ile istişare” cevabı: “Muhakkak olmuştur”

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Burak Akburak, CHP’nin Bilecik Belediyesi başkanlığını kaybetmesiyle sonuçlanan süreçte AKP ve MHP’li üyelerle istişare edip etmedikleri sorusuna “Muhakkak olmuştur, istişare yapmadan bu işler olur mu” diye cevap verdi. 

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Burak Akburak, Ankara’da gazetecilerle bir araya geldi, İYİ Parti’nin yerel seçim takvimine ve merak edilen adaylarına ilişkin soruları yanıtladı. 17 Ocak 2024 itibariyle İYİ Parti’nin 11 büyükşehir, 16 il, 169 ilçe ve 19 belde için belediye başkan adaylarını açıkladıklarını aktaran Akburak, açıklanmayan yerler için de adayların hazır olduğunu, bazıları üzerinde çalışmaların devam ettiğini söyledi. 

Akburak, İYİ Parti’nin seçime hür ve müstakil girme kararının ardından merak edilen İstanbul ve Ankara adaylarının da şubat ayının başında açıklanmış olacağını dile getirdi. 

“Hür ve müstakil kararı CHP’den çok AKP’ye kaybettiriyor”

Seçimlere kendi adaylarıyla girme kararının kamuoyu tarafından “satın alınmadığını, tam olarak anlamlandırılamadığını” söyleyen Akburak, uzun süre anlaşma olup olmayacağının ve İYİ Parti’deki istifaların konuşulduğunu söyledi. Akburak şöyle devam etti: 

Ben 46 yaşındayım, ilk defa belediye meclis üyesi istifa etti diye ana habere konuk olduğunu gördüm. Aday adayı olan kişinin, Genel Başkanımızın fotoğrafını sökerken görüntüleri haberlere çıkıyor. Bunun hikmetini anlayamıyoruz, herkesi karşımıza almışız. Aslında üçüncü yol denkleminde CHP değil, AK Parti kaybediyor. Şehir şehir analiz ederseniz bazı yerlerde CHP, bazı yerlerde AK Parti çok büyük sıkıntıya girecek. Bizim derdimiz kendimiziz.

“CHP’nin yanında yedek güç gibi durmaktan kurtulduk, ayrı durmanın konforunu yaşıyorum”

“Biz perde görevi görüyormuşuz, bütün dayaklar bize oylar CHP’ye. Biz o flulaşmış parti görüntüsünde, CHP’nin yanında bir yedek güç gibi durma pozisyonundan kurtulduk. Vatandaşa da ‘Biz kadrolarımızla, düşüncelerimizle buradayız, bize oy verebilirsiniz’ diyoruz rahat rahat. Bunun konforunu aday belirleme sürecinde yaşıyorum. Bu bizim için avantaj, diğer siyasi partiler için dezavantaj.”

“CHP’li belediyelerle ilişkiler o kadar cıvık hale gelmiş ki, üçüncü yolu açmanın tam sırası”

İYİ Parti’nin hür ve müstakil kararıyla üçüncü yolu açtıklarını söyleyen Akburak, şöyle devam etti: 

İYİ Parti’yi seçmen bırakmıyor, güçlü bir partiyiz. Bizim üçüncü yolu açmamızın en büyük sebeplerinden biri seçmenin teveccühü ve talepleri. ‘Bunun sırası mı şimdi, yerel seçimlerde bu olur mu’ diyorlar, tam da sırası. CHP’li belediyelerle bizim belediyelerdeki arkadaşlarımız arasındaki ilişki o kadar girift ve cıvık hale gelmiş ki, bu cıvık yapı üzerine beş yıl daha koyacak durumda değilmiş.

“Bilecik 10 numara beş yıldız oldu”

Bilecik Belediye Meclisi’nde 13 Ocak’ta yapılan seçimle Bilecik Belediyesi’nin İYİ Parti’ye geçmesi için “10 numara beş yıldız” oldu diyen Akburak, şöyle konuştu:

 “CHP’lilerin kızma sebebini bir anlayabilsem… İYİ Parti’li bir belediye meclis üyemiz varken ben onu niye aday göstermeyeyim? Siyaset yapıyoruz, AKP’li ve MHP’li meclis üyeleri de bence belediye başkanının CHP’li olmasını istemediği için bizim adayımıza oy vermiştir.”

Belediye meclisindeki seçimin öncesinde AKP ve MHP’li üyelerle istişare edip etmedikleri sorusuna Akburak, “Muhakkak olmuştur, istişare yapmadan bu işler olur mu” diye cevap verdi. 

“Bilecik rövanş değil”

Karaman’a bağlı Ermenek ilçesinde İYİ Parti’li belediye başkanı Atila Zorlu’nun 2023 seçiminde milletvekili adayı olmak için istifa ettiğini ve belediye meclisinde CHP’li üye Mustafa Bozcu’nun başkan seçildiğini hatırlatan Akburak, “Biz çıkıp, ‘Bizim belediyemizi nasıl aldınız, hani ittifaktık’ demedik. Bilecik rövanş değil, her siyasi parti kendi içinde bunu yapabiliyor” diye konuştu.

Akburak, Çanakkale Eceabat İlçe Belediye Başkanı Saim Zileli, Zonguldak Gökçebey İlçe Belediye Başkanı Vedat Öztürk ve Antalya Elmalı İlçe Belediye Başkanı Halil Öztürk’ün, İYİ Parti’den istifa ederek 31 Mart seçimleri için CHP’den aday gösterildiklerine de değinerek “Biz mevcudiyetimizi ve istikbalimizi CHP ile birlikte kurmadık” dedi.

İmamoğlu ve Yavaş cevabı: “Onlar riske giremediler, geçen seçim Türkiye’yi kaybettik”

İYİ Parti’nin hür ve müstakil kararının ardından en çok tartışılan konulardan biri cumhurbaşkanlığını kazanacak adaylar olduğunu dile getirdikleri Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı yerel seçimde desteklememeleri oldu. Akburak konuya ilişkin sorulara şöyle cevap verdi: 

“Biz onları Cumhurbaşkanı adayı olarak düşünüyorduk, Cumhurbaşkanı yardımcısı düşündük, sonra baktık Cumhurbaşkanı yardımcısı sayısı arttı bir yola girdik dönemedik… Onlar riske girebildi mi? Giremediler. Dolayısıyla yapacak bir şey yok. İYİ Parti artık bu kapıyı kapattı, geçmişte kaldı önümüzde 2024 seçimleri var.”

Akburak, “İstanbul kaybedilirse Türkiye kaybedilir” yorumlarına “Geçen seçim Türkiye’yi kaybettik, İstanbul Ankara’ya mı konuşacağız. Türkiye olmazsa zaten İstanbul, Ankara olmaz” diye cevap verdi. 

“İstanbul’da herkesin oy verebileceği bir aday olacak”

Akburak, İstanbul adayının 10 gün içinde açıklanabileceğini söyleyerek  “Herkesin oy verebileceği bir aday olacak, milletvekili olacağını sanmıyorum” dedi. İstanbul’da belediye meclisi için ilçe adaylarının da çok önemli olduğuna dikkat çeken Akburak, iddialı oldukları ilçeler olduğunu söyledi ancak hangileri olduğunu paylaşmadı. 

“Vatandaş 2028’de iktidar değişikliği istiyorsa İYİ Parti’yi bu seçimden yüksek oyla çıkarmalı”

Zor olan, doğru yolu seçtiklerini söyleyen Akburak, “Biz 100 yıllık siyasi partiye ve 22 yıllık Cumhuriyet tarihinin en güçlü iktidarına karşı yol yürüyeceğiz” dedi ve 2028 seçimlerine işaret etti: 

Millet çok kritik seçimlerde İYİ Parti’ye sahip çıkacak. Bu teveccüh sonunda 2028 yılında bambaşka bir tablo ile karşılaşabiliriz. Vatandaş 2028’de iktidar değişikliği istiyorsa İYİ Parti’yi bu seçimlerden yüksek oyla çıkarmalı. AK Parti seçmeninin kanalize olabileceği yegane parti İYİ Parti’dir. Çok ideolojik olmayan, uçlarda olmayan, işi olan gücü olan çiftçilerin üreticilerin herkesin oy verebileceği bir partiyiz.

“Vatandaş Akşener’in devleti yönetebileceğini görüyor”

Meral Akşener’in merkez sağın kodlarını çok iyi bildiğini vurgulayan Akburak, “Meral hanım bir şey söylüyorsa algı yapmak için değil, ne düşünüyorsa onu söyler. Yapılan hatalardan en çok ders alan lider Meral Akşener’dir” diye konuştu. Akburak, şöyle devam etti: 

Bizim talip olduğumuz seçmen yüzer geçer oyların olduğu seçmen tabakası. Bunu almak için İYİ Parti hayati önem taşıyor. Erdoğan’ı ayrı tutuyorum, sağ seçmene ‘Akşener mi, bu mu’ diye sorduğunuzda herkes Meral Akşener der. Vatandaşın çoğu Meral Akşener’i devlet olarak görüyor, devleti yönetebileceğini görüyor.

81 ilde genişletilmiş il divan toplantıları

Akburak, 35 şehrin tüm muhtarlarıyla kentlerin, kendi mahallelerinin sorunlarına ilişkin talepleri aldıklarını söyleyerek, “Adaylar açıklandıktan sonra o sorunlara göre program geliştiriyoruz” dedi. Yerel yönetimler vizyon belgesi ve beyannamede tespit edilen sorunları dikkate aldıklarını belirten Akburak, şubat ayının ortasında seçim beyannamelerini paylaşacaklarını söyledi.

İYİ Parti’nin ocak ayının ilk haftasında başladığı genişletilmiş il divan toplantılarında sahaya indiklerini, esnafla, yerel basınla ve yurttaşlarla bir araya geldiklerini söyleyen Akburak, “Hür ve müstakil kararının teşkilatlarca iyice anlaşılması için toplantılar önemli” dedi. Akburak, ocak ayının sonunda 81 ilde bu toplantıları tamamlamış olacaklarını belirtti. 

“Yanılabiliriz ama o şehirde sevilen insanları aday yapmaya çalışıyoruz”

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde İYİ Parti’nin adayı olarak yarışacak isimlerin hepsinin hazır olduğunu dile getiren Akburak, “Üzerlerinde sürekli oynuyoruz, yerleri değişebiliyor, yeni isimler gelebiliyor. Şaşırabiliriz de, yanılabiliriz de ama elimizden geldiğince o şehirde sevilen insanları aday yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 

“Seçim kampanyası üç fazdan oluşacak”

Burak Akburak, İYİ Parti’nin seçim kampanyasının koordinatörü olacağını ve Başkanlık Divanı üyeleri Birol Aydemir, Kürşad Zorlu, Buğra Kavuncu, Ayfer Yılmaz, Sedat Aksakallı’nın da kampanya ekibinde yer alacağını belirtti. Akburak, üç fazdan oluşan kampanyaya ilişkin şunları söyledi: 

İlk fazı 10 gün içerisinde paylaşacağız, kampanya öncesi hazırlık gibi düşünebiliriz. Genel politika ile ilgili bir kampanya, akabinde de yerel seçimlerle ilgili faz başlayacak. Ana temalarımız, sloganlar, seçim müzikleri, aday toplantısı… Aday tanıtım toplantısı ve beyannameyi 11 veya 18 şubat gibi düşünüyoruz.

“Her hafta anket yaptırıyoruz, yükselişteyiz”

Her hafta anket yaptırdıklarını söyleyen Akburak, yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme kararlarının ardından oylarının bir buçuk, iki puan arttığına dair çalışmalar olduğunu söyledi. Akburak “Yükselişte olduğumuzu görüyoruz, adaylarımızın İstanbul, Ankara’da yüzde 10’un üzerinde oy alacağını düşünüyoruz” dedi. 

“Kendimize yüzde 10 çıta koyduk”

Akburak, yerel seçimlerdeki oy potansiyellerinin ne olacağı sorusuna “Kendimize yüzde 10 oy oranı çıta koyduk. ‘Şu kadar belediye tahminimiz var’ demiyoruz” diye cevap verdi.

Çıtanın altında bir oy alması halinde İYİ Parti’nin “tabela partisi” haline dönüşüp dönüşmeyeceğine ilişkin Akburak “Biz bu riski aldık” dedi.

“Ordu’da kartlar yeniden dağılıyor”

İddialı oldukları il ve ilçelere dair konuşan Akburak, üç dönem AKP milletvekilliği yapan ve 2014’te AKP’den Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Enver Yılmaz’a dikkat çekti. Akburak, 2024 seçimleri için İYİ Parti’nin Ordu adayı olduğu ilan edilen Yılmaz’la ilgili şöyle konuştu: 

Ordu’da kartlar yeniden dağılıyor, Enver Yılmaz’la Ordu’yu alacağız öyle görüyoruz. Enver Bey’in İYİ Parti’den aday olması AKP cephesinde çok şaşırtıcı oldu, aday olmayı düşünen pek çok kişiyi cesaretlendirdi.

“AKP’de olan Ordu, Nevşehir ve Aksaray’ı alacağız”

Akburak, AKP’nin yönetiminde olan belediyelerden alabileceklerinin sorulması üzerine “Ordu, Nevşehir ve Aksaray’ı alacağız” dedi ve Aydın, Antalya ve Adana’nın bazı ilçelerinde belediyeyi kazanacaklarını söyledi. 

Nevşehir adayı Rasim Arı’nın şehirde sevildiğini aktaran Akburak, Arı milletvekili adayı gösterildiğinde İYİ Parti’nin merkezdeki oyunu yüzde 100 artırdığını kaydetti ve “Nevşehir’i biz alacağız, göreceksiniz” dedi.

MHP Kurucu Başkanı Alparslan Türkeş’in kızı Ayyüce Türkeş Taş’ın Adana’dan aday olmasıyla ilgili Akburak, “Adana Başbuğ’un kızını görmezden gelebilir mi? Adana’yı alacağımızı düşünüyorum çünkü yerel seçim dinamikleri farklı” diye konuştu.

Iğdır’da “DEM’e kazandırmama” stratejisi izlenebilir

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın Kars’ta ve Iğdır’da DEM Parti’nin adayı kazanmasın diye MHP’yi destekleme kararının sorulması üzerine Akburak, Kars’ta İYİ Parti’nin Metin Özad’ı aday gösterdiğini ve iddialı olduklarını söyledi. 

2019 yerel seçiminde HDP’li adayın kazanmaması için İYİ Parti’nin Iğdır’da aday çıkarmayarak MHP’yi desteklediğinin hatırlatılması üzerine Akburak, benzer bir stratejinin Iğdır özelinde izlenebileceğini söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.