Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayland’da monarşiyi ve Kral’ı eleştirdi, 50 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Tayland’da aktivist Mongkhon Thirakot (30), monarşiyi eleştirdiği için 50 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu, Tayland Kralı ve monarşiyi eleştiren birine verilen en uzun hapis cezası olarak kayıtlara geçti.

Tayland’ın kuzeyindeki Chiang Rai kentindeki bir temyiz mahkemesi, Mongkhon Thirakot’u kişisel Facebook hesabındaki paylaşımlar nedeniyle 50 yıl hapis cezasına çarptırdı. Thirakot, daha önce başka bir mahkeme tarafından 28 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Şimdi ise 11 suçtan daha suçlu bulunan Thirakot’un cezasına 22 yıl daha eklendi.

İnsan Hakları için Taylandlı Avukatlar Birliği (TLRH), bu cezanın monarşiye hakaret suçundan verilen en uzun ceza olduğunu söyledi. 2021’de bir kadın 43 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kral Vajiralongkorn ve ailesini eleştirilerden koruyan Kral’a İhanet Yasası, ülkede tartışmaların ana kaynağı. Muhalifler, bu yasanın ifade özgürlüğünü tehdit ettiğini söylüyor. TLHR’ye göre 2020’den beri 250’den fazla aktivist bu yasa kapsamında suçlandı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.