Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBMM’nin İsveç kararı Resmî Gazete’de yayımlandı

İsveç’in NATO’ya katılımını onaylayan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kararı, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İsveç’in NATO’ya üyelik sürecinin onaylanmasına ilişkin protokol TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Karar, Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

İletişim Başkanlığı’nın X hesabındaki açıklamasında da “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması’na katılımına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen kanunun yayımlanmasına karar vermiş ve İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne ilişkin Cumhurbaşkanı Kararını imzalayarak ilgili protokolü onaylamıştır” denildi. 

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, X hesabındaki paylaşımında, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Türkiye’nin karar alma süreci tamamlandı. Bundan sonra İsveç’in üye olabilmesi için geriye yalnızca Macaristan’ın onayı kaldı” dedi.

Ne oldu?

İsveç, Ukrayna – Rusya savaşının başlamasının ardından Finlandiya ile birlikte NATO’ya girme kararı aldı. Ancak Türkiye ve Macaristan bu talebe itiraz etti.

Türkiye’nin itirazına gerekçe olarak iki ülkenin terör örgütleriyle ilişkileri, terör örgütü üyelerinin iade edilmemesi ve Türkiye’ye yönelik silah ambargoları gösterildi.

Mayıs 2023’te Madrid’de yapılan NATO zirvesinde İsveç ve Finlandiya, Türkiye’yle üçlü mutabakata imza attı ve bunun ardından süreç hızlandı.

23 Ekim’de de Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in NATO’ya üyelik sürecine ilişkin teklifi Meclis’e gönderdi. Meclis’te yapılan oylamada İsveç’in NATO’ya üyeliği kabul edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.