Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kilise saldırısında detaylar: Saldırganların kullandığı araç bir yıl önce Polonya’dan getirildi, trafiğe hiç çıkmadı, Polonya İstanbul Başkonsolosu ve ailesi de ayindeydi

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne yönelik saldırıda, saldırganların kullandığı aracın bir yıl önce Polonya’dan getirildiği ve bu sürede aracın trafiğe hiç çıkarılmadığı bildirildi. Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ve çocuklarının da olay anında kilisede olduğu öğrenildi. Saldırı sırasında hayatını kaybeden Tuncer Cihan’ı öldüren kurşunların Rus D.T.’nin tabancasından çıktığı belirlenirken, iki saldırgana Polonya plakalı aracı teslim eden ve kaldıkları evi kiralayanların Tacik olduğu aktarıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, zanlıların IŞİD’li olduklarını değerlendirildiğini söyledi.

İstanbul-Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne 21 Ocak saat 11.40 sıralarında pazar ayininde maskeli iki kişi tarafından silahlı saldırı yapıldı. Saldırıda 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan hayatını kaybederken, kısa süre sonra olayla bağlantısı olduğu tespit edilen kişilere ait çok sayıda adrese operasyon düzenlendi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, zanlıların IŞİD’li olduklarının değerlendirildiğini söyledi. Yerlikaya, “Kilisede işlenen cinayet ile ilgili zanlıların ifadeleri alınacak, olayla ilgili karanlık noktalar aydınlatılacaktır. 1 Haziran 2023’ten bugüne DAEŞ ile ilgili bin 46 operasyon yaptık. 2 bin 86 gözaltı, 529 tutuklu, 404 adli kontrol kararı alındığını da belirtmek istiyorum” dedi.

Saldırıya dair yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Saldırıyı gerçekleştiren Tacikistan uyruklu A.K. ile Rusya uyruklu D.T. ile birlikte saldırıyla ilgisi olduğu tespit edilen 51 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 23’ü sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine teslim edilirken 28 şüphelinin ise emniyetteki işlemleri sürüyor.

Operasyon 150 kişilik özel bir ekiple yürütüldü. Önce şüphelilerin araçları tespit edildi. Aracın yol güzergahını takip eden ekipler, şüphelilerin Başakşehir Güvercintepe Mahallesi’ne gittiğini belirledi. Burada tespit ettikleri adreslerin yakınlarında kar maskelerini de bulan ekipler adreslere operasyon yaptı.

Başakşehir’deki çalışmalarını yoğunlaştıran polisler, aracı kullanan kişilerin kaldıkları dört katlı binayı tespit etti. Polislerin baskın yaptığı evde saldırıyı yapan Rusya vatandaşı D.T. ve Tacikistan vatandaşı A.K. yakalandı. Ev çevresinde yapılan aramalarda da olayda kullanıldığı değerlendirilen bir kar maskesi bulundu. Kar maskesi ve evde bulunan dijital malzemeler ve diğer deliller de incelenmek üzere emniyete götürüldü. Tuncer Cihan’ı öldüren kurşunların da Rus D.T.’nin sıktığı belirlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmiş olsun dilekleriyle telefon etmesiyle Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ve çocuklarının olay anında kilisede olduğu öğrenildi.

Olayın Polonya ile bir diğer bağlantısı da şüphelilerin olayda kullandığı aracın bir sene önce Polonya’dan Türkiye’ye getirildiğine dairdi. Aracın son bir yıldır hiç trafiğe çıkmadığı belirlendi. Aracı getiren kişinin ise ülkede iki gün kaldıktan sonra Polonya’ya geri döndüğü öğrenildi. Saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerden A.K.’nin silahının tutukluk yapması sonucu, şüphelilerin panik yapıp kaçtığı kaydedildi. Yakalananlar arasında saldırıyı düzenleyen iki kişiye Polonya plakalı aracı teslim eden ve Güvercintepe’de kaldıkları evi kiralayan Tacik iki kişinin de bulunduğu belirtildi.

Saldırganların silahları olayın ardından bulunamadı. Olay yeri incelemek ekipleri silahları parçalayarak Bahçeköy’de Belgrad Ormanı içinden geçen yolda attıkları bilgisi üzerine çevrede arama çalışmaları başlatıldı. Ekipler Bahçeköy Valide Sultan Caddesi, Kemerburgaz Yolu üzerinde ve ormanlık alanda arama çalışmaları yaptı. Yapılan arama çalışmalarında saldırıda kullanılan silahlara ait olduğu düşünülen silah parçaları bulundu. Bulunan parçalar incelenmek üzere Emniyet’e götürüldü.

Görüntülerde, saldırganların kapının önünde içeri girmek için bekledikleri sırada Tuncer Cihan’ın geldiği görülüyor. Saldırganlardan biri Cihan’a kapıyı açıyor ve Cihan içeri girdiği anda da ateş açmaya başlıyorlar. Saldırıda hayatını kaybeden Cihan için İstanbul’da Nurtepe Cemevi’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, Latin Katolik Cemaati Ruhani Reisi Massimiliano Palinuro, Kağıthane Kaymakamı Niyazi Erten ile Cihan’ın ailesi ve yakınları katıldı.

“Kilisemizde çok büyük bir mucize gerçekleşti”

Pazar ayinini yöneten kilisenin Rahibi Anton Bulai, yaşadığı anları DHA’nın özel haberinde anlattı. Kendisinin bir cemaat üyesi tarafından iç odaya götürüldüğünü dile getiren Bulai, o an yaşadığı korkularının cemaat için olduğunu vurguladı. Bir mucize gerçekleştiğini düşündüğünü belirten Bulai, “Mutlaka tekrar cemaate dönmemiz gerekiyor. O gün insanlar Rabbin sesini duysunlar diye geldi, kurşun sesi duydular” dedi.

Papaz Anton Bulai, “O gün herhangi normal bir pazarda dua ediyorduk. İlk ses duyduğum an gözlerimi bile açmadım çünkü ben dua ediyordum. Onun için tam algılayamadım ilk kurşun ne zaman ateş edildi. İkinci sesi duyduğum an o zaman gözlerimi kaldırdım ve kapıda iki şahıs, maskeli gördüm ve hemen anladım ki olay ciddi. Ben diyorum ki çok büyük bir mucize gerçekleşti kilisemizde. İki silahlı adam ve sadece bir hedef. Onların kurşunları bir hedef vurdular, imkansız. Tanrı’nın eli olmasaydı büyük bir katliam olurdu. Ben eminim ki Tanrı bizleri korudu çünkü bu kadar kurşun ve sadece bir hedef vurdular, imkansızdı” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.