Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sarıyer’de kiliseye saldıranların fotoğrafları yayımlandı

İstanbul-Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne pazar ayini sırasında silahlı saldırı düzenleyen ve bir kişiyi öldüren iki saldırganın fotoğrafı yayımlandı.

İstanbul-Sarıyer’de bir kişinin hayatını kaybettiği Santa Maria Kilisesi’ne yönelik saldırıya dair detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Saldırıyla ilgili gözaltına alınan iki saldırganın İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde çekilen fotoğrafları paylaşıldı.

Saldırıda kullanılan silahlar Kemerburgaz Kent Ormanı’nda bulunurken, olay günü kullanılan Polonya plakalı aracın Beylizdüzü’nde terk edildiği ortaya çıktı. Saldırganların saldırıdan sonra silahlarını Kemerburgaz’a attıkları ve Polonya plakalı otomobille Beylikdüzü’ne kaçıp, aracın plakasını sökerek bir sokakta terk ettikleri belirlendi.

Araştırmalar sonucunda saldırı sırasında giyilen kıyafetlerin Sarıyer’deki Canfes Sokak’ta bulunan bir çöp konteynerine atıldığı tespit edildi. Ekipler, incelemek için kıyafetleri koruma altına aldı.

Ne oldu?

İstanbul-Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne 21 Ocak saat 11.40 sıralarında pazar ayininde maskeli iki kişi tarafından silahlı saldırı yapıldı. Saldırıda 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan hayatını kaybederken, kısa süre sonra olayla bağlantısı olduğu tespit edilen kişilere ait çok sayıda adrese operasyon düzenlendi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, zanlıların IŞİD’li olduklarının değerlendirildiğini söyledi. Yerlikaya, “Kilisede işlenen cinayet ile ilgili zanlıların ifadeleri alınacak, olayla ilgili karanlık noktalar aydınlatılacaktır. 1 Haziran 2023’ten bugüne DAEŞ ile ilgili bin 46 operasyon yaptık. 2 bin 86 gözaltı, 529 tutuklu, 404 adli kontrol kararı alındığını da belirtmek istiyorum” dedi.

Saldırıyı gerçekleştiren Tacikistan uyruklu A.K. ile Rusya uyruklu D.T. ile birlikte saldırıyla ilgisi olduğu tespit edilen 51 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 23’ü sınırdışı edilmek üzere geri gönderme merkezine teslim edilirken 28 şüphelinin ise emniyetteki işlemleri sürüyor.

Operasyon 150 kişilik özel bir ekiple yürütüldü. Önce şüphelilerin araçları tespit edildi. Aracın yol güzergahını takip eden ekipler, şüphelilerin Başakşehir Güvercintepe Mahallesi’ne gittiğini belirledi. Burada tespit ettikleri adreslerin yakınlarında kar maskelerini de bulan ekipler adreslere operasyon yaptı.

Başakşehir’deki çalışmalarını yoğunlaştıran polisler, aracı kullanan kişilerin kaldıkları dört katlı binayı tespit etti. Polislerin baskın yaptığı evde saldırıyı yapan Rusya vatandaşı D.T. ve Tacikistan vatandaşı A.K. yakalandı. Ev çevresinde yapılan aramalarda da olayda kullanıldığı değerlendirilen bir kar maskesi bulundu. Kar maskesi ve evde bulunan dijital malzemeler ve diğer deliller de incelenmek üzere emniyete götürüldü. Tuncer Cihan’ı öldüren kurşunların da Rus D.T.’nin sıktığı belirlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmiş olsun dilekleriyle telefon etmesiyle Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ve çocuklarının olay anında kilisede olduğu öğrenildi.

Olayın Polonya ile bir diğer bağlantısı da şüphelilerin olayda kullandığı aracın bir sene önce Polonya’dan Türkiye’ye getirildiğine dairdi. Aracın son bir yıldır hiç trafiğe çıkmadığı belirlendi. Aracı getiren kişinin ise ülkede iki gün kaldıktan sonra Polonya’ya geri döndüğü öğrenildi. Saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerden A.K.’nin silahının tutukluk yapması sonucu, şüphelilerin panik yapıp kaçtığı kaydedildi. Yakalananlar arasında saldırıyı düzenleyen iki kişiye Polonya plakalı aracı teslim eden ve Güvercintepe’de kaldıkları evi kiralayan Tacik iki kişinin de bulunduğu belirtildi.

Saldırganların silahları olayın ardından bulunamadı. Olay yeri incelemek ekipleri silahları parçalayarak Bahçeköy’de Belgrad Ormanı içinden geçen yolda attıkları bilgisi üzerine çevrede arama çalışmaları başlatıldı. Ekipler Bahçeköy Valide Sultan Caddesi, Kemerburgaz Yolu üzerinde ve ormanlık alanda arama çalışmaları yaptı. Yapılan arama çalışmalarında saldırıda kullanılan silahlara ait olduğu düşünülen silah parçaları bulundu. Bulunan parçalar incelenmek üzere Emniyet’e götürüldü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.