Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası’nın yeni başkanı Karahan: “Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) Hafize Gaye Erkan’ın ardından başkanlığa atanan Fatih Karahan, yazılı açıklamada, “Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz” dedi.

TCMB, Fatih Karahan’ın başkanlığa atanmasına ilişkin basın duyurusu yayımladı. Açıklamada, Karahan’ın 3 Şubat 2024’te Karahan’ın atandığı hatırlatıldı.

Karahan’ın, 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu’nun tanıtımı amacıyla 8 Şubat Perşembe günü saat 10.30’da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İdare Merkezi’nde bilgilendirme toplantısı düzenleyeceği aktarıldı.

Açıklamada Fatih Karahan’ın da görüşlerine yer verildi. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya izin vermeyeceğini bildiren Karahan’ın açıklaması şöyle:

“Merkez Bankamızın temel amacı ve önceliği fiyat istikrarını sağlamaktır. Bu doğrultuda, güçlü ekibimizle dezenflasyonu sağlamaya yönelik çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.”

Ne oldu?

Merkez Bankası çalışanı Büşra Bozkurt’un Hafize Gaye Erkan’ın babası Erol Erkan tarafından işten çıkarıldığı iddiasıyla CİMER’e şikayette bulunması kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Hafize Gaye Erkan bu iddiaları yalanlayan bir açıklama yayımladı ancak iddialar hâlâ kamuoyunun gündemindeydi.

Bunun üzerine Erkan, sosyal medya hesabı X’ten paylaştığı açıklama ile TCMB Başkanlığı görevinden affını istediğini duyurdu.

Şahsına yönelik itibar suikastı kampanyası düzenlendiğini söyleyen Erkan, kendisi, ailesi ve çocuğunun yaşananlardan etkilenmemesi adına görevinden affını talep ettiğini bildirdi:

“Tüm bu olumlu gelişmelere karşın kamuoyunun malumu olduğu üzere son dönemde şahsıma yönelik büyük bir itibar suikastı kampanyası düzenlenmiştir. Bu süreçten ailem ve dahası henüz bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için, Sayın Cumhurbaşkanımızdan ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum.”

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan atama kararına göre başkanlığa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Fatih Karahan getirildi.

Fakat Resmî Gazete’de Erkan’ın görevinden affını istediği değil, görevden alındığı yazıyordu:

“375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35’inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2’nci maddesi gereğince görevinden alınmış..” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.