Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan oldu

Fatih Karahan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yeni başkanı olarak atandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan‘ın görevinden affını istemesinin ardından bankanın yeni başkanı belli oldu.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Fatih Karahan, TCMB’nin yeni başkanı olarak atandı.

Erkan “görevimden affımı istiyorum” demişti

Erkan sosyal medya hesabından görevinden affını istediğini yazmıştı. Resmî Gazete’de yayımlanan atama kararına göre Erkan “375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35’inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2’nci maddesi gereğince” görevinden alındı. Erkan’ın istifa ettiğini açıklamasının ardından görevden alındığının duyurulması dikkat çekti.

Hafize Gaye Erkan, babası Erol Erkan hakkında ortaya atılan, banka içindeki işleyişe müdahale ettiği ve çeşitli ayrıcalıkların sağlandığı iddiaları sonrası, bu durumun aile bireyleri üzerindeki olumsuz etkilerini gerekçe göstererek istifa ettiğini duyurdu.

İddialar arasında, Erol Erkan’ın bankada oda, koruma ve makam aracı tahsis edilmesi, gayri resmi olarak yönetici konumunda olması ve personel üzerindeki etkileri gibi konular bulunuyor.

Resmî Gazete’de yayımlandı

Fatih Karahan’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Merkez Bankası Guvernörlüğüne getirilmesine ilişkin karar Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Fatih Karahan kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi’nden çift ana dal yaparak mezun olan Karahan, ardından Pennsylvania Üniversitesi’nde Ekonomi alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.

2012 yılında New York Merkez Bankası’nda ekonomist olarak çalışmaya başlayan ve burada İşgücü ve Ürün Piyasası Çalışmaları Başkanı ile para politikası danışmanı olarak görev yapan Karahan, aynı zamanda Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak da hizmet verdi. 2022’de Amazon’a kıdemli ekonomist olarak katılan ve kısa süre içinde Başekonomist pozisyonuna yükselen Karahan, Kasım 2022’de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.