Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Grammy 2024: Göze çarpanlar, şaşırtanlar ve merak uyandıranlar

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Los Angeles’ta gerçekleşen Grammy 2024 Ödülleri geride kaldı. Bu seneki Grammy’e kadın sanatçılar damgalarını vururken beklenmedik sürprizler katılımcıları şaşırttı. Kimi sanatçılar kazandıkları ödüllerle rekor kırarken kimi sanatçılar da gerçekleştirdiği performanslarla izleyicileri şaşırttı. Grammy 2024’te neler oldu merak ediyorsanız, Medyascope sizler için derledi.

Herkesin heyecanla beklediği Grammy 2024 Ödül Törenini geride bıraktık. Kimi sanatçılar aldıkları ödüllerle rekor kırdı, kimi sanatçılar konuşmalarıyla gündeme oturdu ve kimi sanatçılar ise performanslarıyla gecenin en çok konuşulan isimleri oldu. Ancak Grammy 2024 takipçilerinin ve eleştirmenlerin hepsi bir konuda ortaklaşıyor: Grammy 2024’e kadın sanatçılar damgalarını vurdu.

Hem ana kategorilerde hem de diğer kategorilerde ödül alanlar arasında birçok kadın sanatçı bulunuyor. Bu seneki Grammy 2024, kadın saantçıların önde olduğu ve sahnelere damga vurduğu bir ödül töreni oldu.

Miley Cyrus, Billie Eilish, SZA ve Boygenius gibi birçokların favorisi olan adaylar evlerine birden fazla ödülle dönerken geceye sürpriz biçimde katılan bazı isimler de damgalarını vurdu.

Grammy 2024’te hayranları şok etkisinde bırakan performanslar nelerdi, geceye aldığı ödüllerle damgasını vuran sanatçılar kimdi ve gecenin en çok konuşulan olayları neydi?

Grammy 2024’te merak ettiğiniz her şeyi Medyascope sizler için derledi.

  • Listenin en başında yer alan isim elbette Taylor Swift!

Taylor Swift, “yılın albümü” ödülünü The Beatles’tan üç, Adele’den iki ve Stevie Wonder’dan ise bir fazla kazandı. Aslında bakarsanız, Swift, “yılın albümü” ödülünü bugüne kadar görebileceğiniz bütün isimlerden daha fazla kazandı.

Taylor, bu sene de “yılın albümü” ödülünü kazanarak dördüncü kez bu ödülü elde etti.

Swift’in en başarılı işi sayılmasa da 2022’de yayınlanan son albümü Midnights ile bu ödülü almaya hak kazandı.

  • Joni Mitchell’in herkesi gölgede bırakan sahne performansı…

Joni Mitchell’in müziği başlı başına bir dil gibi… Ham, büyülü ve neredeyse acı verecek kadar güzel.

Ancak son 10 yılda, şarkıcının hayatını tehdit eden bir beyin anevrizması nedeniyle sahnelerden ve sanattan uzaklaşmıştı. Yoğun rehabilitasyonun ardından 2022’de Newport Folk Festivali’nde sahneye geri döndü. İşte bu konserin kaydı, şarkıcıya en iyi folk albümü dalında Grammy ödülünü kazandırdı.

Grammy 2024’te gerçekleştirdiği sahne performansı ise herkesin dilinde dolaşıyor.

Joni Mitchell’i ayakta alkışkıyoruz!

  • Jay-Z’nin ödül konuşması ise katılımcıları şaşkınlığa uğrattı

Dr. Dre Küresel Etki ödülüne layık görülen Jay-Z, öyle bir konuşma yaptı ki katılımcıları şaşkınlığa uğrattı. Genel olarak Grammy 2024 ile dalga geçen sanatçı, kendisinin 1998’de Grammy Ödülleri’ni boykot etmesinin hikayesini anlattı.

Eşi Beyoncé’nin toplam 32 Grammy ödülüyle tarihteki herkesten daha fazla Grammy ödülüne sahip olduğu biliniyor. Ancak Beyoncé’nin ana kategorideki birçok ödülü kaçırdığı da biliniyor. Ana kategorilerde 16 kez aday gösterilen Beyoncé yalnızca bir kez ana kategorilerden bir ödül kazandı: 2010’da Single Ladies için yılın şarkısı ödülü…

Jay-Z konuşmasında bu konuyu gündeme getirerek “Bu genç bayanı utandırmak istemiyorum ama o herkesten daha fazla Grammy ödülüne sahip ve hiçbir zaman yılın albümü ödülünü kazanmadı. Yani kendi ölçümlerinize göre bile bu işe yaramıyor. Bunu bir düşünün.” dedi.

  • Grammy 2024’ün sürpriz katılımcısı: Celine Dion

Geçtiğimiz yıl kendisine nadir görülen nörolojik bir hastalığın teşhisinin konulmasından sonra tüm canlı şovlarını ve performanslarını iptal etmek zorunda kalan Celine Dion’un, Grammy 2024’te sahnede görünmesi tüm katılımcıları şaşırttı.

Dion, Grammy 2024’e “yılın albümü” ödülünün kazanını duyurmak için katıldı.

“Hepinize teşekkür ederim” diye konuşmasına başlayan Dion, “Burada olmaktan mutlu olduğumu söylüyorsam, bunu tüm kalbimle söylemişim demektir. Ciddiyim” dedi.

  • Rock müzik dalının gözbebekleri: boygenius

Belki de geceye damgasını vuran en önemli gelişmelerden biri Boygenius’un rock müzik dalında en iyi şarkı ve performans ödülü alması. Grammy’de genelde bu ödül, erkek rock sanatçılarına verilmiş ve kadınlar rock müzik dalında yeterince temsil edilememişlerdi.

Boygenius dengeleri tamamen değiştirdi.

Boygenius, 1970’lerin klasik Kaliforniya rock müziğini uyum, dostluk ve feminizm vurgusuyla güncelleyen ilk albümleri “The Record” ile üç kez ödül kazandı.

  • Billy Joel’un acımasız dürüstlüğü…

Altı Grammy ödüllü Billy Joel, 20 yıl sonraki ilk şarkısı Turn The Lights Back On’u sahnelemek için Grammy 2024’teydi.

1994’teki son performansından sonra tekrar Grammy’e çağırlmasına şaşırdığını belirten Joel, Grammy 1994’te gösterinin başında Frank Sinatra’nın konuşmasının kısa kesilmesini protesto etmek amacıyla River Of Dreams performansını yarıda kesmişti.

  • Tracy Chapman da geceye damgasını vuranlar arasında

Tracy Chapman, country müzik yıldızı Luke Combs ile düet yapmak için Grammy 2024’te sahnelere geri döndü. 1980-1990’larda çok tutan albümleriyle yıldızı parlayan Chapman, 2009’daki son turundan sonra kamuoyunda gözükmemeye başlamıştı.

Ancak, Combs’un onun şarkılarından Fast Car’ı söylemesi ve ABD’de tekrardan hitlere taşımasının ardından sahnelere dönme kararı aldı.

  • Miley Cyrus sonunda eve eli boş dönmedi!

17 yıllık müzik kariyerinde Miley Cyrus, birçok hite imza attı. Ancak bugüne kadar hiçbir Grammy ödülü kazanamamıştı.

Daha önce de sadece iki kere Grammy Ödülleri’ne aday gösterilen sanatçı, bu seneki Grammy’de ödül kazandı. Cyrus bu seneki Grammy’de iki ödül kazandı: “Yılın şarkısı ödülü” ve “en iyi pop solo performansı ödülü…”

SON OLARAK: Killer Mike, Grammy’de toplam üç ödül kazandıktan sonra gözaltına alındı!

ABD’li rapçi Killer Mike, kabahat suçu gerekçesiyle Grammy 2024’te ödül töreni sırasında gözaltına alındı.

Gözaltına alınmadan önce üç farklı kategoride ödül kazanan Killer Mike, bir süre karakolda tutulduktan sonra salındı.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.