Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da bir Ukraynalı çocuğun hikâyesi: “Bana, biz hepimiz Rus’uz, sen de Rus’sun diyorlardı”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından resmi kayıtlara göre yaklaşık 20 bin çocuk Rusya topraklarına kaçtı veya kaçırıldı. Bir yandan Rusya, yasadışı yollarla çocukları sınır dışı ederken bir yandan da Ukraynalı çocukların sığınacak tek noktası Rusya topraklarındaki mülteci kampları… Savaşın başlamasından sonra Rusya topraklarında var olmaya çalışan bir Ukraynalı çocuğun hikâyesini Medyascope sizler için çevirdi.

Ukraynalı V. V.’nin Rusya’da tekrardan okula başlamasının üzerinden henüz 14 ay geçmişti. Okula başladığından beri hem arkadaşları hem de öğretmenleri V. V.’ye Ukrayna’ya geri dönemeyeceğini hatırlatıyordu. Ukrayna yanlısı olarak görüldüğü için arkadaşları tarafından darp edildiğini anlatan V. V. okulda yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Her gün Rusya’da sonsuza kadar kalacağımı söylüyorlardı. Rusya’dan ayrılamayacağımı bana hatırlatıyorlardı. Ukrayna’nın hiçbir zaman var olmadığını anlatıp toprakların Rusya’ya ait olduğunu söylüyorlardı. Diyorlardı ki sen her zaman Rus’tun, yine Rus’sun.”

Ukrayna kayıtlarına göre V. V., Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya topraklarına kaçırılan veya kaçan 20 bin çocuktan yalnızca birisi.

Savaşın yaklaşık iki yılında, Ukraynalı çocukların evlerine geri dönemeyeceğine dair korkular gittikçe büyüyor. Rusya’nın Ukraynalı çocukları “tekrardan eğitim” programlarına sokması çocuklar üzerinde yıkıcı etkilere sebep oluyor.

Ukraynalı yetkililerin isimlerini belirleyebildiği 19 bin 500 çocuktan V. V.’nin de dahil olduğu 400 çocuk tekrar Ukrayna’ya dönmeyi başarabildi.

Ukraynalı çocukların yasadışı yollarla Rusya’ya kaçırılması, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Putin hakkında yakalama kararı çıkarmasındaki en büyük etken. Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, çocukların Rusya’ya kaçırılması hakkında şunları söylüyor:

“Rusya, Ukrayna halkını yok etmeye çalışıyor. Sadece psikolojik olarak yok etmeye de değil, aynı zamanda Ukrayna kimliğini yok ederek aile bağlarını da yok etmeye çalışıyor.”

Rusya, Ukraynalı çocukları Rusya topraklarına getirmek için çeşitli yöntemler kullanıyor. Bir yandan çocukları tehlikeli bölgelerden kurtardıklarını iddia ederken öbür yandan da yeni doğan çocuklar ailelerinden ayrılıyor ve yeni bir isimle Rusya topraklarına getiriliyor.

“Şimdi, tek yapmak istediğim benim gibi çocukların evlerine dönmesine yardımcı olmak”

Ancak tüm çocuklar zor kullanılarak Rusya topraklarına getirilmiyor. V. V. ve akrabaları savaşın başlamasından kısa bir süre sonra Rusya topraklarına kaçıyor ve belli bir süre mülteci kamplarında kalıyor. Savaştan kaçıp Rusya topraklarındaki mülteci kamplarına sığınan aile, uzun süre sonra ilk defa temiz yemek ve temiz su gördükleri için mutlu hissediyordu. Ancak V. V., kısa bir süre sonra ailesinden koparılarak yeniden eğitim programına sokuluyor.

V. V. o günleri şöyle anlatıyor:

“O ortamda yalnız kalmak çok kötüydü. Çevremdeki herkes Ukrayna hakkında korkunç şeyler söylüyordu.”

İçinde bulunduğu atmosferden dolayı travmatize olmuş V. V., kısa bir süre içinde büyük oranda kilo vermişti ve saçları dökülmeye başlamıştı. Ukrayna’Ya dönmeyi başarmasıan rağmen V. V.’nin aklı ise evne dönemeyen Ukraynalı çocuklarda:

“Şimdi, tek yapmak istediğim benim gibi çocukların evlerine dönmesine yardımcı olmak.”

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.