Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hakan Fidan’a soruldu: Dışişleri Bakanlığı’nın iki çalışanı mobbing nedeniyle mi intihar etti?

CHP İstanbul Milletvekili ve eski Washington Büyükelçisi Namık Tan, iki Dışişleri Bakanlığı çalışanının intihar ettiğine yönelik iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tan, iki çalışanın uğradıkları baskılar ve mobbing yüzünden intihar edip etmediklerini sordu.

Dışişleri Bakanlığı, gerek geleneği ve yetiştirdiği kadroların seçkinliği gerekse bürokrasideki öneminden ötürü Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) iktidara gelmesinin ardından bakanlığın önemi ve itibarı azaltılmış, diplomasi kanalları kurumlar yerinde “liderden lidere” yürütülmeye başlamıştı. Bu da bakanlığın itibarının azalmasına neden olmuştu. Bakanlıkta yaşananlara dair en çarpıcı iddia CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan’dan geldi. 

Namık Tan

Namık Tan, biri Afrika’da diğeri Latin Amerika’da görev yapan iki Dışişleri Bakanlığı personelinin intihar ettiğine yönelik iddiaları Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a sordu. Fidan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na 3 sorudan oluşan bir soru önergesi sunan Tan’ın Fidan’a yönelttiği ilk soru şu oldu: 

“2024 yılının ilk ayında biri Afrika’da diğeri ise Latin Amerika’daki büyükelçiliklerimizde iki Dışişleri Bakanlığı personelinin kendi yaşamlarına son verdiği, bu yaşananların ardında da her iki şahsa yapılan ağır baskılar ve mobbing uygulamalarının etkili olduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?” 

AKP iktidarında Dışişleri Bakanlığı’nın etkinliğinin azaltıldığını ve iktidara mensup siyasetçiler tarafından bakanlık çalışanlarının itibarına yönelik kamuoyunda yersiz ve küçültücü ifadeler kullanıldığını hatırlatan Tan, Fidan’a verdiği soru önergesinde bakanlıkta yaşanan mobbing uygulamalarına dikkat çekti. 

“Soruşturma başlatıldı mı?”

Konuya ilişkin idari soruşturmalar hakkında da bilgi talep eden Tan, “Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise konu hakkında herhangi bir idari soruşturma işlemi başlatılmış mıdır? Doğru değilse bakanlığınızın iddia sahiplerine yönelik bir tasarrufu olacak mıdır?” diye sordu. 

Medyascope’a konuşan Tan, daha önce de kişisel sorunları olan, hekim gözetiminde bulunan ve bu sebeple de bakanlıktan ayrılan meslektaşları olduğunu söyledi.

“Kaç kişi istifa etti?”

Bakanlıkta çalışmanın ağır sorumluluk getirdiğine ve çalışan kişinin üzerinde hem maddi, hem fiziki hem de kültürel olarak baskılara yol açabileceğine dikkat çeken Tan, AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana kaç kişinin istifa ettiğini de sordu:

“AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bugüne kadar bakanlık kadrolarından kaç meslek memuru ve kaç konsolosluk ihtisas memuru istifa etmiştir? Bu istifaların yıllara ve kadrolara göre dağılımı nedir?”

“Mobbing hep vardı, en az 2 büyükelçi görevden alındı”

 Medyascope’a konuşan kaynaklar, bakanlıkta mobbingin her zaman olduğunu, patronların meslek memurlarına her zaman kötü davrandığını fakat son yıllarda bu tür davranışların ciddi oranda arttığını söyledi. Son 10-15 yılda en az iki büyükelçinin şikâyet üzerine görevden alındığı öğrenildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.