Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2024 Tour of Antalya: İkinci etabın galibi Matevz Govekar – Govekar genel klasman liderliğine yükseldi – Etabın özeti

Bisiklet sporunun ülkemizdeki önemli organizasyonlarından Tour of Antalya 2024’te ikinci etap geride kaldı. Demre – Antalya arasında koşulan 140.5 kilometre uzunluğundaki ikinci etabı Bahrain-Victorious takımından Sloven bisikletçi Matevz Govekar kazandı. 23 yaşındaki Sloven bisikletçi genel klasmanda da liderliğe yükseldi.

Bu yıl beşincisi düzenlenen Tour of Antalya heyecan bugün koşulan ikinci etap ile devam etti. Demre – Antalya arasında koşulan 140.5 kilometre uzunluğundaki ikinci etabı Bahrain-Victorious takımından 23 yaşındaki Sloven bisikletçi Matevz Govekar kazandı. Sprint finişi ile galibiyete giden Govekar’ın ardından, Bingoal WB takımından 30 yaşındaki Belçikalı Kenneth van Rooy ikinci sırayı alırken, Alpecin-Deceuninck takımından 22 yaşındaki Alman bisikletçi Henri Uhlig ise üçüncü oldu. Matej Govekar genel klasmanda da ilk sıraya yükseldi. 

Matevz Govekar’ın etap galibiyetine gittiği anlar:

İkinci etapta podyum ise böyle şekillendi:

İkinci etabın profili:

28. kilometrede Beyond Antalya klasmanı puanları için mücadele:

Etabın ilk büyük mücadelesi 28. kilometrede ortaya çıktı. Beyond Antalya puanları için ortaya konulan mücadelede çizgiyi ilk geçen sporcu Alpecin-Deceuninck takımından Jensen Plowright oldu. Polti-Kometa Takımı’ndan Erik Fetter ikinci, Kinan Racing Takımı’ndan Thomas Lebas ise üçüncülüğü elde etti. 

Peloton kaçış grubu oluşmasına izin vermiyor:

Hasyurt mevkiine gelinirken 30 kilometre geride kaldı. Ancak tahmin edilen zamandan 7 dakika önce ilk kapısından geçildiği göz önüne alındığında yüksek bir temponun olduğunu söyleyebiliriz. Yine yedi sporcunun pelotondan kaçı denemesi olsa da fazla uzağa gidemeden yakalandılar.  

Feritcan Şamlı bıraktı:

Spor-Toto takımından Feritcan Şamlı 31. kilometrede rahatsızlandığı gerekçesiyle yarıştan çekildi. Böylece sporcu sayısı 170 olarak kayıtlara geçti.

Ara sprint kapısı geçildi:

Etabın 44,6 kilometresinde ara sprint kapısı geçildi. Tahmini zamandan yaklaşık 14 dakika erken geçilen ara sprint kapısında ilk sırayı alan isim Tudor takımından Hannes Wilksch oldu. İkinciliği Alpecin-Deceuninck Takımı’ndan Fabio Den Bossche alırken, üçüncülüğü de yine Tudor takımından Aivaras Mikutis elde etti. Kapı geçildikten sonra yedi sporcu atak yaptı ve ilk ciddi kaçış grubu oluştu. 20 saniyelik bir farkla öne geçen grubun içinde şu sporcular yer aldı; Fabio Van Den Bossche, Aivaras Mikutis, Hannes Wilksch,  Erik Fetter, Kenneth Van Roy, Axel Huens ve Robbe Clayes. Fark ilk anlarda 30 saniyeye kadar çıktıysa da peloton yine izin vermedi ve grubu yakaladı. 

Tırmanış başlıyor:

55. kilometrede gerçekleşecek tırmanış primini alabilmek için yokuşçular bir bir atak yaparken Tarteletto-Isorex takımından genel klasman lideri Timothy Dupont’un geride kaldığı görüldü.

Tırmanış kapısında maksimum puan Natnael Berhane’ın:

Tırmanış klasmanı ve turuncu mayo için bisikletçiler zirveye yaklaşılırken yine kıyasıya bir mücadelenin içine girdi. Tırmanış zirvesini ilk sırada geçen Beykoz Belediye Spor takımından Natnael Berhane Dağların Kralı klasmanında maksimum puan olan 10 puanı hanesine yazdırdı. İkinciliği Bike-Aid takımından Anton Schiffer, üçüncülüğü  China Glory takımından Willem Jakobus Smith, dördüncülüğü TDT-Unibet takımından Cedric Bakke Christophersen, beşinciliği de Tudor takımından Alois Charrin elde etti. 

Yedi kişilik kaçış grubu oluştu:

Tırmanış zirvesinden hemen sonra bu kez yedi kişilik bir kaçış grubu pelotondan koptu ve 51 saniyelik avantaj yakaladı. Tırmanış zirvesinde ilk beş sırayı alan gruba bu kez Q36.5 Pro Cyling’den Kamil Malecki ve Terengganu takımından Anatoliy Budyak da eklenmiş oldu. 

Zirvede kar görüldü:

76. kilometreye yaklaşılırken peloton ile kaçış grubu arasındaki zaman farkı 1 dakika 12 saniyeye çıktı. Bu arada hafif bir yağışın başladığı görüldü. 9 derecelik bir hava sıcaklığına rağmen yol kenarlarında kar birikintilerinin olması sporcuların şaşkın bakışlarına neden oldu. Tashkent takımından Farrukh Bobosherov yarışı bıraktı. 170 sporcu finişe gelmeye devam ediyor. 83. kilometre geçilirken zirvede sis baş gösterdi ve kaçış grubu ile peloton arasındaki zaman farkı 52 saniyeye düştü. Yağmur da etkisini artırdı.

Son tırmanış da geride kaldı:

Etabın son tırmanış kapısı 90. kilometrede gerçekleşti. Zirveyi ilk sırada geçen Terengganu takımından Anatoliy Budyak maksimum puan olan 5 puanı hanesine yazdırdı. İkinci sırayı Q36.5 Pro Cycling takımından Kamil Malecki, üçüncülüğü TDT-Unibet takımından Cedric Bakke Christophersen, dördüncülüğü Bingoal WB takımından Marco Tizza, beşinciliği Kinan takımından Drew Morey aldı. Kapı geçildikten sonra bu beşliye iki sporcu daha eklendi grup peloton karşısındaki avantajını sürdürdü. Zaman farkı 1 dakika 20 saniye olarak verildi. Yedi kişilik kaçış grubu tempoyu iyice artırmaya başladı. 


Yağışın etkisini kaybetmesi ile iniş bölümünde tempo yükseldi:

Yağışın sona ermesi yolun kuruması ile pelotonun saatteki hızı 60-70 kilometrelere kadar çıktı ve kaçış grubunun avantajı azaldı. Finişe 20 kilometre kala zaman farkı 25 saniyeye ardından 15 saniyeye kadar düştü. Son 10 kilometreye girilirken, kaçış grubu peloton tarafından yakalandı. Toplu sprint finişinde son metrelerdeki atağı ile galibiyeti alan isim Bahrain-Victorious takımından 23 yaşındaki Sloven bisikletçi Matevz Govekar oldu. 

Bahrain-Victorious takımından 23 yaşındaki Sloven bisikletçi Matevz Govekar genel klasman liderliğine yükseldi

Genel klasmanda ilk 10 sıra böyle şekillendi:

Sprint klasmanında ise Bahrain-Victorious takımından 27 yaşındaki İtalyan bisikletçi Giovanni Lonardi ilk sıraya yükseldi. Beykoz Belediyesi’nden 33 yaşındaki Eritreli bisikletçi Natnael Berhane Dağların Kralı klasmanında ilk sırayı alırken, Beyond Antalya klasmanında Alpecin-Deceuninck takımından 23 yaşındaki Avustralyalı bisikletçi Jensen Plowright liderliği ele geçirdi.

İlk iki etabın ardından klasman liderleri:

Tur yarın Kemer-Tahtalı arasında koşulacak, zirve finişi ile sona erecek 136.7 kilometre uzunluğundaki üçüncü etap ile devam edecek.


Üçüncü etabın profili: 

2024 Tour of Antalya’nın 2. etabının özeti:

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.