Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Adliyesi’ndeki terör saldırısıyla ilgili 54 şüpheli tutuklandı

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde bir kişinin öldüğü, üçü polis, altı kişinin de yaralandığı silahlı saldırıyla ilgili adliyeye sevk edilen 96 şüpheliden 48’i tutuklandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, saldırıyla ilgili “provokatif” paylaşımlar yaptığı tespit edilen ve soruşturma kapsamında gözaltına alınan altı şüpheliden beşinin daha tutuklandığını söyledi, böylece toplam tutuklu sayısı 54 oldu.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne 6 Şubat’ta düzenlenen silahlı saldırıda Dilfiraz Karataş hayatını kaybederken, üçü polis altı kişi yaralandı. Saldırıya ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınarak emniyetteki işlemleri tamamlanan 96 şüpheli, sağlık kontrollerinin ardından İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık, 96 şüpheliden 48’inin tutuklanmasına, 48’inin ise adli kontrol şartıyla mahkemeye sevk edilmesine karar verdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, X hesabındaki açıklamasında saldırıya dair “provokatif” paylaşımlar yaptığı tespit edilen ve soruşturma kapsamında gözaltına alınan altı şüpheliden beşinin tutuklandığını söyledi. Böylece toplam tutuklu sayısı 54’e yükseldi.

Tunç ayrıca, Pınar Birkoç’un eylem esnasında 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşmada yargılaması bulunan kardeşinin de eylem ile irtibatlı olduğu değerlendirilerek, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan tutuklanmasına karar verildiğini açıkladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un konuyla ilgili paylaşımı şöyle:

“6 Şubat 2024 tarihinde İstanbul Adalet Sarayımıza yönelik hain terör örgütü üyeleri tarafından gerçekleştirilen saldırı girişimiyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında;

  • 96 şüpheli gözaltına alınmış olup,
  • 14’ü anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme ve nitelikli kasten öldürme,
  • 33’ü silahlı terör örgütüne üye olma,
  • Biri örgüte yardım etme suçlarından,
  • 48 şüpheli tutuklanmıştır.
  • 48 şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı verilmiştir.

Menfur saldırı sonrasında sosyal medya hesaplarından provakatif paylaşımlar yaptığı tespit edilenlerle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan; 6 şüpheliden 5’i tutuklanmıştır.

Örgüt üyesi Pınar Birkoç’un eylem esnasında 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşmada yargılaması bulunan kardeşinin de eylem ile irtibatlı olduğu değerlendirilerek, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçundan tutuklanmasına karar verilmiştir.

Soruşturmalar kapsamında toplam tutuklanan şüpheli sayısı 54 olmuştur.

Ülkemizin ve milletimizin huzurunu bozmak isteyen tüm terör örgütleriyle mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz.”

Ne oldu?

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne 6 Şubat’ta düzenlenen silahlı saldırı sonucu, aralarında üç polis memurunun da bulunduğu altı kişi yaralandı. Saldırıda yaralanan Dilfiraz Karataş hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, iki saldırganın öldürüldüğünü ve DHKP/C üyesi olduklarını açıkladı.

Pınar Birkoç daha önce tutuklanmış

Saldırıyı gerçekleştirenlerin Emrah Yayla ve Pınar Birkoç olduğu belirlendi. Birkoç’un, 2023’ün kasım ve aralık ayında gözaltına alınmış ve daha öncesinde cezaevine girdiği öğrenildi.

Birkoç’un cezaevindeyken iki defa koronavirüse yakalandığı ve bu süreçte bazı çevrelerin sosyal medya üzerinden kendisi için destek kampanyaları düzenlendiği öğrenildi.

Emrah Yayla 15 yıl ceza almış

Emrah Yayla’nın da 2008 yılında Adana’da, hâkim, savcı, polis ve askerlere yönelik bir eylem hazırlığı içindeyken, 11 kilo patlayıcı madde ile suçüstü yakalandığı belirlendi. Yayla Hürriyet’in haberine göre, “örgüt üyeliği, patlayıcı madde bulundurmak, güvenlik güçlerine direnmek, görevli memurlara hakaret” gibi suçlamalarla yargılandı ve toplamda 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Saldırıyla ilgili 96 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerin sorguları için iki başsavcıvekili ve 35 savcı görevlendirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.