Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TMMOB Maden Zonguldak Şubesi’ndeki deprem anma etkinliğinde Medyascope’un “BİR SES DUYDUM” belgeseli izletildi

TMMOB Maden Zonguldak Şubesi’nde düzenlenen 6 Şubat depremlerinde maden mühendislerinin ve madencilerin rolüyle ilgili söyleşide Medyascope’un “BİR SES DUYDUM” isimli belgeseli izletildi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin birinci yıldönümünde söyleşi düzenledi. Söyleşiye depremde arama kurtarma çalışmalarına katılan ve Medyascope’un “BİR SES DUYDUM” isimli belgeseline de konuk olan Yasin Sever, Ertan Akar ve İsmail Coşkun da katıldı.

Söyleşi, Zonguldak Şube İkinci Başkanı ve deprem kurtarma çalışmalarında görevlendirilen Hanefi Oruç’un açılış konuşmasıyla başladı. Programda daha sonra Medyascope’un hazırladığı “BİR SES DUYDUM” adlı belgesel izletildi. Söyleşide, yerin yüzlerce metre altında doğa ile mücadele ederek kömür üreten maden işçilerinin, deprem gibi yıkıcı afetler karşısında ne kadar önemli bir görev yaptıkları ve bu nedenle söz konusu madencilik kültürünün korunması, gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Söyleşide deprem döneminde arama kurtarma çalışmalarına katılan madenciler de konuştu. Tahlisiye Ekibi Baş Mühendisi Yasin Sever ve maden işçileri Ertan Akar ile İsmail Coşkun Medyascope’un hazırladığı “BİR SES DUYDUM” isimli belgeselimizde de yaşadıklarını aktarmıştı. Madenciler, hangi tahkimatlarla çalıştıklarını, bölgede yaşadıkları zorlukları, eksiklikleri ve dönüşlerindeki psikolojilerini anlatmıştı.

Medyascope, depremde kaybettiğimiz insanları ve kayıpları anmak, yaşanan büyük felaketin unutulmasına izin vermemek için üç belgesel hazırladı: “BİR SES DUYDUM”, “İSİAS: ORTAK DAVAMIZ” ve “GERİDE KALANLAR”.

BİR SES DUYDUM, bu üçlemenin ilk videosu. BİR SES DUYDUM, arama kurtarma çalışmaları için Hatay’a giden madencilerin zaman zaman hüzünlü, zaman zaman da umut dolu hikâyesini anlatıyor. Bu belgesel, bütün maden işçilerine adandı.

Belgeselin tamamını izlemek için:

İSİAS: ORTAK DAVAMIZ, bu üçlemenin ikinci videosu. Turnuva için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) gelen Gazimağusa Türk Maarif Koleji kız ve erkek voleybol takımından 35 kişi, Adıyaman’ın en iyi otelinde, yani Grand İsias Otel’de kalıyordu. Otel, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerde orada konaklayan insanlara yaşam alanı bile tanımadan çöktü. KKTC’den gelenler ve rehberlerin de aralarında bulunduğu 72 kişi, İsias Otel’de hayatını kaybetti. Gazimağusalıların 1974’teki savaştan sonra en büyük toplu kaybı olarak anılan bu felaket sonrası halk tarafından hayatını kaybeden çocuklara “Şampiyon Melekler” ismi verildi. Bu belgeselde size, şampiyon melekleri, ailelerinin verdiği hak mücadelesini ve çocukların yarım kalan hikâyelerini anlattık.

“GERİDE KALANLAR” belgeselinde geride kalanların; depremde ailesini, uzuvlarını, evini ve evlatlarını kaybedenlerin yaşadıklarını anlatıyoruz. Depremleri farklı yer ve mekanlarda yaşasa da aynı ortak kaderde buluşan yedi deprem mağduru, bir gecede değişen yaşamlarını Medyascope’a anlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.