Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tour of Antalya 2024: Üçüncü etabın galibi Davide Piganzoli – Piganzoli genel klasmanda ilk sıraya yükseldi

Bisiklet sporunun ülkemizdeki önemli organizasyonlarından Tour of Antalya 2024’te üçüncü etap geride kaldı. Kraliçe etabı olarak da adlandırılan Kemer-Tahtalı arasında koşulan üçüncü etapta Polti Kometa takımından İtalyan bisikletçi Davide Piganzoli galip geldi. 21 yaşındaki İtalyan bisikletçi genel klasmanda da ilk sıraya yükseldi.


Tour of Antalya 2024’ün kraliçe etabı olarak da adlandırılan, Kemer – Tahtalı arasında koşulan 133.4 kilometre uzunluğundaki üçüncü etabını, Polti Kometa takımından 21 yaşındaki İtalyan bisikletçi Davide Piganzoli kazandı. Zirve finişi ile biten etapta galip gelen Piganzoli, genel klasmanda da ilk sıraya yükseldi. Piganzoli’nin ardından, VF Group-Bardiani CSF-Faizane takımından 20 yaşındaki İtalyan isim Alessandro Pinarello 14 saniyelik farkla ikinci sırayı alırken, Bahrain-Victorious takımından bir başka İtalyan 22 yaşındaki Edoardo Zambanini 18 saniye farkla üçüncü oldu.

Piganzoli’nin galibiyete gittiği anlar:

Üçüncü etabın podyumu ise böyle şekillendi:

Üçüncü etabın profili:

Tour of Antalya 2024’ün Kemer-Tahtalı arasında koşulan üçüncü etabında start 166 bisikletçinin katılımı ile saat 12.10’da verildi. Etabın ilk bölümünde kaçış denemeleri olsa da ilk ciddi kaçış grubu sekizinci kilometre geride kalırken, Alex Bogna/Marceli Boguslawski (Alpecin-Deceuninck), Walter Calzoni (Q36.5 Pro Cycling), Simeone Olivero (Corratec-Vini Fantini), Owen Geleijn (TDT-Unibet), Maximilian Stedman (Beykoz Belediyesi), Ramazan Yılmaz (Adria Mobil), Mauro Verwilt (Tarteletto-Isorex), Jonas Beck (Bike Aid), Yago Aguirre/Paul Wright (Rembe Pro Cycling Team Sauerland) yer aldığı 11 kişi ile oluştu. Lider 11’in peloton önündeki avantajı 49 saniye. İlk olarak kaçış grubundan Beykoz Belediyesi sporcusu Maximilian Stedman geri düştü. Ardından 10 kişilik kaçış grubu da pelotonun tempo yükseltmesi ile yakalandı. Pelotonda artan tempo ile kopmalar da meydana gelmeye başladı. 

Pedallar Olimpos’a doğru çevirilirken, Cyrus Mons (Q36.5 Pro Cycling), Alessandro Monaco (Vini-Fantini), Axel Huens (TDT-Unibet), Mengis Petros (Beykoz Belediyesi), Lukas Meiler (Vorarlberg) isimlerinden oluşan beş kişilik yeni bir kaçış grubu oluştu. 21. kilometre geçilirken, öndeki beşlinin avantajı 45 saniyeye kadar çıktı. Pelotonda düşen tempo ile birlikte de geride kalan isimler geri dönmeyi başardı. Olimpos’taki inişle birlikte öndeki beş kişilik kaçış grubunun avantajı önce 1:57’ye ardından 3 dakikaya kadar yükseldi. Bu esnada Sakarya BB Pro Team’in Rus bisikletçisi Stephan Mariamidze yarıştan çekildi. Tırmanış kapısına 1 kilometre kala kaçış grubunun peloton önündeki avantajı tekrar 1:54’e kadar indi. Yarışın ilk saati 39.5 km/h ortalama hız ile geçildi. 

8.2 kilometre ve ortalama %6.3  eğime sahip ikinci kategori tırmanış kapısında ilk sırayı Vorarlberg takımından Lukas Meiler aldı ve Dağların Kralı klasmanında maksimum puan olan 5 puanı hanesine yazdırdı. 4,3,2 ve 1 puanı ise sırasıyla Mengis Petros (Beykoz Belediyesi), Alessandro Monaco (Corratec-Vini Fantini), Cyrus Monk (Q36.5 Pro Cycling), Axel Huens (TDT-Unibet) aldı. Konya Büyükşehir Belediyesi’nden Serdar Gedik ve Spor Toto’dan Mehmet Kanat yarıştan çekildi. 

Tırmanış sonrasında yaklaşık 22 kilometrelik iniş bölümünün ardından geçilecek ara sprint kapısına doğru ilerlenilirken, beş kişilik kaçış grubunun peloton önündeki avantajı 2:15’e kadar çıktı. Kaçış grubunda hamlesini yapan TDT-Unibet bisikletçisi Axel Huens ara sprint kapısını ilk sırada geçerek, maksimum puanı hanesine yazdırdı. Q36.5 Pro Cycling’den Cyrus Monk ikinci sırayı alırken, Vorarlberg’den Lukas Meiler üçüncü oldu. Sprint kapısının geride kalması ile kaçış grubunun peloton önündeki avantajı 2:25’e yükseldi. Yarışın ilk iki saatinde yaklaşık 85 kilometre geride kaldı ve iki saatlik dilimin ortalama hızı 39 km/h olarak belirtildi. Karaöz’de bulunan kategori dışı tırmanış yaklaşırken, kaçış grubunda bölünme meydana geldi. Alessandro Monaco, Cyrus Monsk ve Axel Huens lider üçlü olarak yollarına devam ederken, onların 27 saniye gerisinde Mengis Petros ve Lukas Meiler bir takip grubu oluşturdu. Peloton ise kaçış grubunun yaklaşık 2 dakika gerisinden takibini sürdürüyor. 

99. kilometredeki Beyond Antalya sprint kapısında ise TDT-Unibet takımından Axel Huens ilk sırada geçerek maksimum puan olan 3 puanı hanesine yazdırdı. Q36.5 Pro Cycling takımından Cyrus Monk ikinci sıra ve 2 puanı alırken, Corratec-Vini Fantini’den Alessandro Monaco ise üçüncü oldu ve 1 puan aldı. Takip grubundaki Mengis Petros ve Lukas Meiler peloton tarafından yakalandı. Üçlü lider grubunun peloton önündeki 1:58’lik avantajı ise devam ediyor. 

106. kilometredeki ikinci kategori,  6.3 kilometre uzunluğunda ve %5.5 ortalama eğime sahip tırmanış zirvesi yaklaşırken, kaçıştaki lider üçlünün avantajı 1:44’e kadar indi. Tırmanış kapısını ilk sırada geçen Q36.5 takımından Cyrus Monk maksimum puan olan 5 puanı hanesine yazdırdı. 4,3,2,1 puanı ise sırasıyla Alessandro Monaco (Corratec-Vini Fantini), Axel Huens (TDT-Univet), Natnael Berhane (Beykoz Belediyesi), Mirco Maestri (Polti-Kometa) aldı.

Son 25 kilometreye girilirken, kaçış grubunun avantajı 1:25 olarak devam ediyor. Tahtalı tırmanışına yaklaşılırken peloton temposunu artırdı ve fark azalmaya başladı. Kaçış grubundan Alessandro Monaco (Corratec-Vini Fantini) geride kaldı ve yarış Cyrus Monk-Axel Huens ikilisinin liderliğinde son bölüme giriliyor. Son tırmanışa doğru girilirken, kaçıştaki ikili yakalandı ve peloton toplu halde ilerlemeye başladı. Tırmanışta genel klasman lideri Matevz Govekar ve sprint klasmanı lideri Giovanni Lonardi geri kalmaya başladı. Eğimin arttığı son 4 kilometrelik bölüme girildi ve pelotonda yalnızca 30 bisikletçi kaldı. Son 3 kilometrede ise gruptaki bisikletçi sayısı 20 civarına kadar indi. Etabın son kilometresinde ortalama %13’lük eğim bulunuyor.

Son kilometrede ise Polti Kometa takımından atağa kalkan Davide Piganzolu son 500 metreye 27 saniye avantajla girdi. Yarışın son saniyelerinde de avantajını korumayı başaran Piganzoli, 3 saat 33 dakika ve 3 saniyelik derecesi ile etap galibiyetini elde etti. VF Group-Bardiani CSF-Faizane takımından Alessandro Pinarello 14 saniyelik farkla ikinci sırayı alırken, Bahrain-Victorious takımından Edoardo Zambanini ise 18 saniyelik farkla üçüncü oldu.

Üçüncü etapta ilk 20 sıra böyle şekillendi:

Üçüncü etabın ardından genel klasman ilk 20:

Tırmanış klasmanında Natnael Berhane liderliğini sürdürdü:

Sprint klasmanında ise Giovanni Lonardi liderliğini sürdürdü:

Beyond Antalya klasmanında ise Axel Huens ilk sıraya yükseldi:

Tur yarın Antalya – Antalya arasında koşulacak 183.9 kilometre uzunluğundaki dördüncü ve son etap ile tamamlanacak.

Dördüncü etabın profili:

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.