Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’ye F-16 satışında Kongre eşiği aşıldı, siyasî engel kalktı: Şimdi ne olacak?

Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satılmasına dair kritik eşik aşıldı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi’ndeki 15 günlük inceleme ve itiraz süreci tamamlandı. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake kararı, “ileriye doğru atılmış önemli bir adım” olarak nitelendirdi. Peki şimdi ne olacak? F-16’lar ne zaman Türkiye’ye gelecek?

ABD Dışişleri Bakanlığı, 26 Ocak Cuma günü Türkiye’ye 40 adet F-16 ve Yunanistan’a 40 adet F-35 satılmasının uygun olduğuna dair resmî belgeyi Kongre’ye göndermiş ve resmen süreç başlamıştı. Yasal olarak belirlenen 15 günlük inceleme süresi, engel olmadan tamamlandı.

15 günlük süre zarfında sadece Kentucky Senatörü Rand Paul’un mektubu gündeme geldi fakat tasarıya dair herhangi bir işlem yapılmadı.

“İleriye doğru atılmış önemli bir adım”

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, büyükelçiliğin X hesabından paylaştığı mesajında şunları yazdı:

“Kongre’nin bu hafta, Türkiye’nin 40 yeni ve 79 modernize edilmiş F-16 uçağı satın almasını onaylama kararı ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır. Türkiye’nin F-16 filosu, NATO’nun gücü açısından hayati önem taşımakta, Müttefikler’in gelecekte birlikte çalışabilirliğini teminat altına almaktadır.”

Şimdi ne olacak?

Kongre’deki sürecin tamamlanmasının ardından Türkiye’ye 23 milyar dolarlık F-16’ların satışının önünde siyasî bir engel kalmadı. Bundan sonra Millî Savunma Bakanlığı, Pentagon ve uçakların yüklenici firması Lockheed Martin ile görüşmeler yapacak. Görüşmelerde, F-16’ların paketinin kapsamı, teslimat süresi gibi detaylar belli olacak.

Ne olmuştu?

İsveç’in NATO’ya katılımıyla ilgili kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 23 Ocak’ta kabul edildi. Ankara, tam 20 aydır, Stockholm’ün NATO’ya üyeliğine “terör örgütlerinin misafirhanesi” olduğu gerekçesiyle ambargo uyguluyordu. Ankara’nın da Stockholm’e onay vermesinin ardından NATO’nun genişlemesine yönelik son büyük engel de kalkmış oldu.

Türkiye’ye yönelik ilk F-16’ların teslimatının, üretim hattındaki yoğunluktan ötürü 3-4 yıl sonra gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Türkiye, 8 Ekim 2021’de ABD merkezli silah üreticisi Lockheed Martin‘den 40 adet F-16 ve 80’e yakın modernizasyon kiti almak için talepte bulunmuştu. Türkiye’nin bu başvurusunun altında yatan temel neden, F-35 programından çıkarıldıktan sonra hava kuvvetlerini farklı bir yolla modernize etmek. Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması ile Türkiye’ye F-16 satışı arasında uzunca bir süredir resmen bağ kurulmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.