Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEM Parti yerel seçim bildirgesini açıkladı | Hatimoğulları: “Sevgili Gültan, senin sesin soluğun olacağız”

DEM Parti 31 Mart Yerel Seçim Bildirgesi’ni açıkladı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, tutuklu Ankara Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Gültan Kışanak’ı anarak “Özellikle Ankara’daki kadınlar, cezaevindeki kız kardeşimizin kampanyasını Gültan Kışanak’a yakışır bir şekilde yürüteceğiz. Sevgili Gültan, senin sesin soluğun olacağız” diye konuştu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan,18 Şubat Pazar günü seçim bildirgelerini Ankara Hilton Otel’de açıkladı. 

Partinin seçim kampanyasının tanıtımının yapıldığı programa başkan adayları da katıldı. Parti önce saat 10.30’da Kadın Seçim Bildirgesi’ni daha sonra ise 31 Mart Yerel Seçim Bildirgesi’ni açıkladı. 

Kadın seçim bildirgesinin açıklandığı tanıtım toplantısında önce kadın seçim kampanyasının logosu ve sloganı tanıtıldı. Partinin kadın seçim kampanyası sloganları “Kadın iradesiyle yerel demokrasi”, “Dema jinan vîna jinan”, “Demê cinîyan îradeyê cinîyan” oldu. Ayrıca kampanyanın seçim şarkısı da sinevizyonda oynatıldı. 

Cezaevindeki kadın siyasetçiler coşkuyla anıldı

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, kadın seçim kampanyasının tanıtımının yapıldığı programdaki konuşmasına hapishanelerdeki tutuklu kadın siyasetçiler Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, Ayla Akat ve Aysel Tuğluk’a borçlu olduklarını hatırlatarak başladı. Salonda coşkuyla alkışlanarak “Jin, jiyan, azadi” sloganları atıldı. 

Hatimoğulları: “Kampanyasını Gültan Kışanak’a yakışır bir şekilde yürüteceğiz”

Yedi yıllık azami tutukluluk süresi dolan Gültan Kışanak’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi için eş başkan adayı olmasına değinen Hatimoğulları, “Biz kadınlar özellikle Ankara’daki kadınlar cezaevindeki kız kardeşimizin, kadın yoldaşımızın kampanyasını onurlu bir şekilde, Gültan Kışanak’a yakışır bir şekilde yürüteceğiz. Sevgili Gültan senin sesin, soluğun olacağız” diye konuştu. 

Hatimoğulları, Erzincan İliç’teki maden işçilerini andı

Hatimoğulları, Erzincan İliç’teki maden sahasında yaşanan toprak kaymasındaki kaybolan dokuz maden işçisini de anarak “Bu iktidarın sermayeye peşkeş çektiği, doğamızda hem bir katliam gerçekleşti hem hâlâ dokuz maden işçisi kardeşimizden haber alınamıyor. Erzincan’da bu acı olayı yaşayan işçilerin ailelerine buradan geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

Türkoğlu: “Kürt düşmanı, kadın düşmanı iktidarın saldırılarına rağmen tarihsel akışa müdahale etmeye devam ediyoruz

Bildirgeyi açıklamak üzere kürsüye çıkan DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, “Bugün 50 yıla yaklaşan mücadelemiz ve mücadelemizin açığa çıkardığı deneyimle Kürt düşmanı, kadın düşmanı iktidarın ve onun yörüngesindeki siyasetlerin tüm saldırı ve karamalarına rağmen, tarihsel akışa müdahale etmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

“Nafaka hakkına göz dikerek, 6284 sayılı kanun hedef alınmıştır”

Bildirgeyi okuyan Türkoğlu’nun konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

“İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilerek kadınların yaşamlarının korunmayacağı alenen ortaya konmuştur. Nafaka hakkına göz dikerek, 6284 sayılı kanun hedef alınmıştır. Aileyi güçlendirme adı altında kadınları evlere hapsetmek isterken korumak istedikleri ailelerin içerisinde kadın katliamları işlenmeye devam ediliyor.”

“Kadın mücadelesinin kazanımı olan belgeleri hayata geçireceğiz”


Aile içi şiddetin beslendiğini söyleyen Türkoğlu, “Bizden çalınanları geri alacak kazanımlarımızı daha fazla arttıracak politikaları hep birlikte gerçekleştireceğiz” dedi.

Türkoğlu, “Kadına Yönelik Şiddetle mücadele kapsamında uluslararası belgeler olan CEDAW, Pekin Deklerasyonu ve İstanbul Sözleşmesi gibi kadın mücadelesi kazanımı olan belgeleri hayata geçirecek, referans kabul edeceğiz” diye konuştu.

Türkoğlu’nun kadın seçim bildirgesini okumasının ardından DEM Parti’nin belli olan yerlerdeki kadın adayları sahneye çıkarak Hatimoğulları’yla toplu fotoğraf çekildi. Kadın adaylar ellerinde Gültan Kışanak’ın fotoğraflarıyla “Her yer direniş, her yer özgürlük” sloganını attı

Bakırhan: “Arkadaşlarımızın yarım kalan hayallerini gerçeğe dönüştüreceğiz”

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, 31 Mart Yerel Seçim Bildirgesi programında konuştu. 

Bakırhan, “1970’lerde İlvan, Fatsa ve Amed’de oluşturulan devrimci yerel yönetimleriyle 1999’dan bugüne kadar Gültan Kışanak’larla devam eden tüm tarihsel çıkışlar eksikleri ve başarılarıyla hepimizindir” dedi ve şöyle devam etti:

“Katledilen belediye başkanlarımız başta olmak üzere hukuksuz bir şekilde görevlerinden alınan, tutuklanan ve sürgüne yollanan yol arkadaşlarımızın yarım kalan hayallerini gerçeğe dönüştürmek için her zamankinden daha kararlı, inançlı ve umutluyuz.”

“Kürdistan’da kayyumları göndereceğiz”

Kazan-kazan siyasetiyle, kent uzlaşısıyla devam ettiklerini vurgulayan DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları, şöyle konuştu:

“Kürdistan’da kayyumları göndereceğiz. Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü belediyecilik anlayışımızı Kürdistan’da da, Batı’da da kazan kazanı göstereceğiz. Anadolu’nun ve Mezopotamya’nın kadim coğrafyasında yaşayan kadim halklar olarak biz demokratik yerel yönetimlere ve demokratik Türkiye’yi çoktan hak etmiş durumdayız. Kazana-kazana geleceğiz, yolumuz açık olsun.” 

Bildirgenin okunmasının ardından Gültan Kışanak’ın çeşitli yerlerde yaptığı konuşmalarının derlendiği bir video sinevizyonda oynatıldı. Salondaki kalabalık video bitene kadar alkışladı. Ardından DEM Parti’nin bütün adayları sahneye çıkarak Kışanak’ın fotoğraflarıyla “Jin, jiyan, azadi” sloganları attı. 31 Mart yerel seçim kampanyasının logosu, sloganı ve seçim şarkısı tanıtıldı. Partinin yerel seçim kampanyası sloganı “Rabe Dem Hat”,“Dem Gelir, Devran Döner”, “Wurze Dem Ame” oldu.

Türkdoğan: “Amed’den Ankara’ya Ankara’dan tüm Türkiye’ye barış mesajları vereceğiz”

Ankara Büyükşehir Belediyesi eş başkan adayı Öztürk Türkdoğan, Ankara’da seçim kampanyasının nasıl yürütüleceğini ve yedi yıllık azami tutukluluk süresi dolan Gültan Kışanak ile Sebahat Tuncel’in tutukluluklarını Medyascope’a değerlendirdi.

Türkdoğan, Kışanak hapiste olduğu için Parti’deki kadınların seçim kampanyası için onun sözcülüğünü yapacağını belirterek “Ankara il örgütümüz Ankara’da çok sayıda ilçede eş başkan adaylarımız var. Hem Büyükşehir ve hem ilçe eş başkan adaylarımızla il genel meclis ve belediye meclis üyelerimizle birlikte bir program çerçevesinde yürüteceğiz ama aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi eş başkanları olarak Amed’den Ankara’ya Ankara’dan tüm Türkiye’ye barış mesajları vereceğiz” diye konuştu.

“Halk iradesini kayyum rejimi altına aldı ve demokrasiye çok ağır darbeler indirdi”

Türkiye’nin tamamen otoriterleştirdiğine dikkat çeken Türkdoğan, şunları söyledi:


“Halk iradesini kayyum rejimi altına aldı ve demokrasiye çok ağır darbeler indirdi. Bunu konuşmadan bir yerel yönetim kampanyası gerçekleştirilemez. Dolayısıyla gerek Gültan Kışanak gerekse de benim bir insan hakları savunucusu olarak barış mesajları vermemiz, barış süreçlerine dair görüşlerimizi paylaşmamız ve Türkiye’nin barışa ne kadar ihtiyacı olduğunu ortaya koymamız doğal karşılanmalı. Bunu çok sık konuşacağımız da belirtmek isterim.

Bugün açıklanan seçim bildirgemiz gerçekten hemen hemen her konuya ‘Yerel yönetimlerden özgür kentlere’ sloganıyla her konuya değinen bir bildirgedir. Bu bildirgeyi de elbetteki çok sıklıkla işleyeceğiz ama barış siyasetimizin gereği olarak Türkiye’nin, bu topraklarının, bu halkın barışa ihtiyacı olduğunu bir kez daha ortaya koyacağız.”

“Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel yedi yıllık süreleri çoktan dolmuştur, tahliye edilmeleri gerekiyordu”

Türkdoğan, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel’in tutukluğuna ilişkin değerlendirmelerini Medyascope’a anlattı.

Türkdoğan, “Sevgili Gültan Kışanak Ceza Muhakemeleri Kanunu’na göre yedi yıllık tutukluluğu dolduğu için Ekim 2023 sonu itibariyle tahliye edilmesi gerekiyordu ancak üç aydan fazladır hapiste tutuluyor” dedi.

Kışanak’ın adaylığı önünde yasal herhangi bir engel olmadığını vurgulayan Türkdoğan, “Kamuoyu bilmeli ki, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel yedi yıllık süreleri çoktan dolmuştur, tahliye edilmeleri gerekiyordu.Tahliye edilmeleri için elbette ki tekrar tekrar girişimlerimiz olacaktır” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.