Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Can Atalay’ın durumu: AYM Genel Kurulu yeni bir karar alınması gerekmediğine hükmetti

AYM, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti için yapılan başvuru hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

AYM, bugünkü (22 Şubat) gündeminde, “TBMM Genel Kurulu’nda Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin yazısının okunarak Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve ortaya çıkan eylemli İçtüzük değişikliğinin iptali” istemiyle CHP’nin ve Atalay’ın avukatlarının yeni başvurusunu görüştü.

AYM Genel Kurulu, iki başvuru için de karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. AYM, kararı oyçokluğuyla aldı. Kararın gerekçesi daha sonra açıklanacak.

Ne oldu?

CHP, TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak’ta Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin yazısının okunmasıyla TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi işlemini AYM gündemine taşıdı. CHP, yapılan işlemin “yok hükmünde” olduğunun tespiti ve iptali ile ortaya çıkan eylemli İçtüzük değişikliğinin iptali talebiyle AYM’ye başvurdu. Başvuru öncesi konuşan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, şöyle konuştu:

“30 Ocak 2024 tarihinde, Anayasaya aykırı olarak milletvekili Şerafettin Can Atalay’ın, milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin tezkere TBMM’de okundu ve Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürüldüğü iddia edildi. Anayasanın 84. maddesinin ikinci fıkrası ve TBMM İçtüzüğünün 136. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca; bir milletvekilliğinin düşürülebilmesi için bir kesin hüküm gereklidir. Oysa Atalay hakkında verilmiş bir kesin hüküm yoktur. Anayasa Mahkemesi, kendisine yapılan başvurular doğrultusunda iki kez Atalay’ın ‘seçilme ve siyaset yapma hakkı’ ile ‘kişi güvenliği ve hürriyeti’ hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Bu karar sonrasında Anayasa Mahkemesi kararının ilk derece mahkemesine dönmesi, ilk derece mahkemesinin yargılamanın durdurulmasına karar vermesi, bu yazıyı Adalet Bakanlığı’na iletmesi, Adalet Bakanlığı’ndan Cumhurbaşkanlığı’na giden yazının da bir tezkere ile TBMM’ye iletilmesi gerekirken; tek hakimli bir üst yazı ile ilk derece mahkemesi kararı temyiz merciine yollamış ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin başkanı, bir yazı ile kararı TBMM’ye iletmiş ve bu karar 30 Ocak 2024 tarihinde okunmuştur.”

Gökhan Günaydın, yaşanan durumun Anayasa’nın başlangıç hükümleri ile 2, 6 ve 153’ncü maddesine açıkça aykırı olduğunu söyledi. Günaydın Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın ise tarafsızlığını yitirdiğini kaydetti:

“Danışma Kurulu’nda, parti grup başkanvekillerine saat 14.55’te kararın okutulacağı ifade edilirken; buna karşın AKP’nin Grup Başkanvekili, öğleden önce bir televizyon kanalının canlı yayınında kararı okutacaklarını ifade etmiştir. Dolayısıyla Meclis, AKP tarafından mı, yoksa tarafsız olması gereken Meclis Başkanı ve Meclis Başkanvekili tarafından mı yönetilmektedir, bu tümüyle ortadan kalkmıştır; Meclis Başkanı’nın tarafsızlığı da belli olmuştur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.