Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İki eski rahibeden Papa Francis’e çağrı: “Rahip Marko Rupnik’e cinsel istismardan soruşturma açılsın”

İki eski rahibe 21 Şubat Çarşamba günü gerçekleştirdikleri basın açıklamasında rahip Marko Rupnik’in kendileri de dahil olmak üzere birçok kadına cinsel istismarda bulunduğunu açıkladı. Ayrıca rahibeler, Papa Francis’e rahip hakkında soruşturma açması için çağrıda bulundu.

İki eski rahibe Mirjiam Kovac ve Gloria Branciani, Papa Francis’e bir zamanların ünlü Cizvit sanatçısı ve rahip Marko Rupnik’e soruşturma açması için çağrıda bulundu. Rahibeler, Rupnik’in kendileri de dahil olmak üzere birçok kadını istismar ettiğini belirtiyor.

İki rahibenin belirttiğine göre Rupnik, Kovac’ı ve Branciani’yi birlikte cinsel ilişkiye girmeye zorladı. Aynı zamanda Rupnik, rahibeleri “ruhsal gelişmelerine yardımcı olmak amacıyla” porno izlemeye zorladı.

Roma’da basın açıklamasında bulunan Kovac, şunları söylüyor:

“Hepimiz gelecek için umutlu, idealist genç kadınlardık. Ancak bu idealler ile birlikte rahiplerin kurallarına itaat etme eğitimimiz birçokları tarafından istismar edildi. Fiziksel, cinsel, psikolojik bir çok istismara maruz bırakıldık.”

Brinciani ise basın açıklamasında Rupnik’in kendilerine cinsel ilişkiye girmeyi teklif ettiğini belirterek bunu “Kutsal Üçlü’ye” benzettiğini söyledi.

Rupnik, kendisi hakkında ortaya atılan bu beyanlar hakkında bir yorumda bulunmadı.

Vatikan sözcüsü ise yaptığı açıklamada bu vaka hakkındaki bütün kanıtların toplanmaya çalışıldığını ve vakanın “detaylı incelemeye” alınacağını aktardı.

İki rahibe de 1990’larda Rupnik hakkında şikayette bulunduklarını ancak bu şikayetlerin görmezden gelindiğini iddia ediyor.

Rupnik hakkında 2022’de dokuz kadın cinsel istismar beyanında bulundu.

Rupnik’e yönelik iddiaların “çok güvenilir” bulunmasının ardından rahip, Haziran 2023’te ihraç edildi. Ancak Rupnik, rahip kalmaya devam etti ve Slovenya’nın Koper kentindeki başpiskoposlukta görevine devam etti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.