Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya: Milis gruplar Trablus’tan ayrılmayı kabul etti

Libya’nın başkenti Trablus’u 10 yılı aşkın süredir kontrol eden milis gruplar, kentten ayrılmayı kabul etti. Libya’nın uluslararası toplum tarafından tanınan hükümetin İçişleri Bakanı Imad Trabelsi, uzun süren müzakerelerin ardından başkentin asayişinin sağlanması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Anlaşmaya, son aylarda Trablus’ta yaşanan ölümcül çatışmaların ardından varıldı. İçişleri Bakanı Imad Trabelsi düzenlediği basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, milislerin yerini acil durum müdahale polisleri, şehir polisleri ve soruşturma polislerinin alacağını söyledi. Milislerin yerinin “karargâh” olacağını belirten Trabelsi, Libya hükümetinin milisleri “sadece istisnai durumlarda ve belirli görevler için kullanacağını” açıkladı.

Varılan anlaşma neticesinde en az 5 silahlı milis grubu, Ramazan ayının sona ereceği 9 Nisan’a kadar Trablus’u terk edecek. Genel Güvenlik Gücü, Özel Caydırıcı Güç, Tugay 444, Tugay 111 ve İstikrar Destek Makamı adlarını taşıyan bu milis grupları kentin farklı alanlarını kontrol altında tutuyorlar.

Milisler, sık sık birbirleri ile de çatışmaya giriyor. Ağustos 2022’deki bir çatışmada 55 kişi ölmüş ve 150 kişi yaralanmıştı.

Libya’da neler oluyor?

Libya’da 2011’de Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından pek çok silahlı grup ortaya çıktı. Kaddafi’nin öldürülmesinin ardından oluşan güvenlik zafiyetinden yararlanan milis gruplar, ülkenin birçok bölgesini kontrol etmeye başladı.

Ülke de şu anda ikiye bölünmüş halde. Uluslararası toplum, Trablus’taki başbakan Abdülhamid Dibeybe’yi tanıyor. Ülkenin doğusunu ise Halife Hafter yönetiyor.

Milisler, Libya hükümetinin doğrudan komutası altında değiller ama kamudan fon alıyorlar. 2021’de hükümet tarafından kendilerine verilen özel bir statü ile operasyonel bağımsızlık da tanındı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.