Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail-Hamas savaşı: Biden, Gazze’de ateşkes için tarih verdi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, İsrail-Hamas savaşında geçici bir ateşkes anlaşmasına varılabileceğinin sinyallerini verdi, “önümüzdeki pazartesi gününe kadar anlaşma yapılmasını umduğunu” söyledi.

İsrail ile Hamas yetkililerinin Katar’da ateşkese dair müzakereler yürüttüğü ve olumlu açıklamalar geldiği sırada ABD Başkanı Joe Biden, New York’ta gazetecilerin sorularını yanıtladı ve ateşkes anlaşmasının en geç 4 Şubat Pazartesi günü başlayabileceğinin sinyallerini verdi. Biden, “Ulusal güvenlik danışmanım bana ateşkese yakın olduğumuzu söylüyor. Yakınız. Henüz işimiz bitmedi. Umudum önümüzdeki pazartesiye kadar anlaşmaya varılması” dedi.

Joe Biden.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller daha önce yaptığı açıklamada son birkaç gün içinde İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini ancak Hamas’ın önerilen son anlaşmayı kabul edip etmeyeceği konusunda belirsizlik yaşandığını söylemişti. Millet, “Mısır, İsrail, Amerika Birleşik Devletleri ve Katar arasında yaptığımız görüşmelerde ilerleme kaydettik” demişti.

Geçen hafta ABD, Gazze’de derhal ateşkes talep eden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını veto ettiği için çok eleştirilmişti. ABD, İsrail’i Gazze’nin güneyindeki Refah kentini işgal etmemesi konusunda da uyaran kendi geçici ateşkes kararını önermişti.

İsrail hükümeti, yeni kara operasyonları öncesinde Gazze Şeridi’nin bazı bölgelerinden sivillerin tahliye edilmesi için planlar yaptığını açıkladı. İsrail, Gazze’nin diğer bölgelerinden kaçan çok sayıda Filistinli mülteciye ev sahipliği yapan Refah kentine, bir saldırı başlatmaması için giderek artan bir baskı altında.

Savaşta yeni bir gelişme olarak Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, 26 Şubat Pazartesi günü görevinden istifa etti.Başbakan Iştiyye, İsrail’in Hamas ile Gazze’deki savaşıyla birlikte değişen dinamiklere yanıt verebilecek yeni bir hükümetin kurulmasına yol açmak için istifa ettiğini söyledi.

Hamas, 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu ile en az 1200 kişiyi öldürdü ve 253 kişiyi rehin aldı. Bu kişilerin bir kısmı geçici ateşkes anlaşmalarıyla serbest bırakıldı fakat Hamas’ın elinde halen 100’den fazla rehine olduğu tahmin ediliyor.

Hamas’ın saldırılarının ardından İsrail, sivil-militan ayrımı gözetmeksizin abluka altındaki Gazze’ye havadan ve karadan saldırdı. Hamas tarafından yönetilen Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine göre 7 Ekim’den bu yan 29 bin 782 Filistinli hayatını kaybetti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.