Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Uzun süre koronavirüs geçiren insanlarda görülen beyin sisi, ölçülebilir etkiler bırakıyor

Araştırmalara göre uzun süre koronavirüs geçiren insanlarda ölçülebilir düzeyde performans eksikliği görülüyor. Özellikle hafıza ve bilinç aktiviteleri gerektiren işlerde performans eksikliği görülürken uzmanlar bu sonuçların beyin sisinin etkilerini araştırmak için önemli olduğunu belirtiyorlar.

Bugüne kadar bilinen en geniş koronavirüs etkilerini inceleyen araştırmaya göre uzun süre koronavirüs geçiren insanların hafıza ve bilinç gerektiren aktivitelerinde performans eksikliği görülüyor.

Özellikle 12 haftadan uzun süre koronavirüs belirtileri gösteren kişilerde hafıza ve bilinç içeren performanslarda azalma görülüyor. Bilim insanlarına göre bu araştırma, beyin sisinin etkilerinin ölçülebilir olduğunu gösteriyor.

Beyin sisi, koronavirüs hastalarında görülen bir tür zihinsel yorgunluk ve zihin bulanıklığıdır.

Araştırmanın önde gelen yazarlarından ve Imperial College’da profesör Adam Hampshire, şunları söylüyor:

“Beyin sisinin nasıl bir şey olduğu konusunda hâlâ bilgi eksikliğimiz var. Etkilerini gözle görmemiz mümkün ama araştırmamız beyin sisinin ölçülebilir etkileri olduğunu gösteriyor.”

Bu araştırma, yaklaşık 140 bin katılımcının incelenmesiyle gerçekleştirildi. Katılımcılara Ağustos ve Eylül 2022 arasında bilinç ve hafıza yeteneklerini ölçmek için test verildi. Uzun süre koronavirüs geçiren kişilerin performanslarındaki azalma böyle ölçüldü.

Araştırmanın sonuçları bireylerden bireylere göre değişirken araştırmanın sonucu da ortalama etkilerden söz ediyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.