Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Daron Acemoğlu: “Merkez Bankası’nın enflasyon tahminleri gerçekçi değil”

Ekonomi profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyon tahminlerini gerçekçi bulmadığını söyledi, “Eğer sıkılaştırmayı hâlâ negatif reel faizlerde götürürlerse, bu yeterli olmayacak” dedi.

Ekonomi profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye ekonomisi ve TCMB’nin enflasyon tahminleriyle alakalı Reuters’a konuştu. Acemoğlu, mevcut koşulların iyimser olmadığını ve TCMB’nin enflasyon tahminlerini gerçekçi bulmadığını söyledi.

TCMB, enflasyonun mayısta yüzde 73 ile zirveyi göreceğini, 2024’ü ise yüzde 36 seviyesinde tamamlayacağını tahmin ediyor. Acemoğlu, “Eğer sıkılaştırmayı hâlâ negatif reel faizlerde götürürlerse, bu yeterli olmayacak” dedi.

Acemoğlu, Türkiye’de büyük yapısal sorunların olduğunu söyledi ve hükümetin son 10 yılda para ve kredi politikalarıyla toplam talebi artırmaya yönelik izlediği ekonomi politikalarını eleştirdi. Bu politikaların belli aralıkla sürdürülemez hale geldiğini ve hükümetin faiz artırmak zorunda kaldığını vurgulayan Acemoğlu, “Ancak sonra tekrar faiz oranlarını düşürdüler ve sonra tekrar artırdılar ve bunun oldukça sürdürülemez hale geldiğini düşünüyorum” dedi.

“Erdoğan açısından kabul edilemez”

TCMB, şubatta faizi sabit tutarak yüzde 45 seviyesinde bıraktı. Acemoğlu, hükümetin 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde parasal sıkılaştırma için ısrar etmediğini dile getirdi, “Talebin çok fazla yavaşlatılması seçim göz önüne alındığında Erdoğan açısından kabul edilemez” diye konuştu.

Acemoğlu şöyle devam etti: “Enflasyonu tam olarak düşürmediler. Belki biraz daha normalleştiriyorlar ama hedefleri ve enflasyon gerçekçi görünmüyor.”

“Yatırımcının aklını yitirmiş olması gerekiyor”

Türkiye’nin geçmişte uyguladığı ekonomi politikalarının yabancı yatırımcıya etkisi hakkında, “Şu anda Türkiye’nin makro ekonomisinin normalleştiğini, Türkiye’nin yapısal sorunlarının çözüldüğünü ve büyük bir doğrudan yatırımla girebileceğinizi düşünmek için yatırımcının aklını yitirmiş olması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.