Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kasımdan beri haber alınamıyordu: Kuzey Kore’nin ilk kez uzaya gönderdiği casus uydudan ilk sinyal

Uzmanlar, Kuzey Kore’nin kasımda uzaya gönderdiği ilk casus uydunun çalıştığına dair veriler bulduklarını söyledi. Kasımdan bu yana uydunun çalıştığına dair bir sinyal alınamıyordu.

Hollanda’daki Delft Teknoloji Üniversitesi’nde uzman Marco Langbroek, Kuzey Kore’nin kasımda uzaya yolladığı ilk casus uydunun çalıştığını söyledi. Kasımda uzaya yollanan Malligyong-1’den uzun süre sinyal alınamıyordu.

Kuzey Kore daha önce de iki kez casus uydu göndermeyi denedi ancak her iki deneme de başarısızlıkla sonuçlandı.

Kuzey Kore hükümeti, uzaya yolladıkları casus uydunun Güney Kore’nin siyasi ve askeri bölgelerini fotoğrafladıklarını söylemişti. Ancak uzmanlar, kasımdan bu yana uydudan sinyal alınamadığını belirtti.

Güney Kore yetkilileri uydunun yörüngede olduğunu ancak çalışıp çalışmadığı konusunda bir yorum yapmamışlardı. Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik 26 Şubat Pazartesi günü, casus uydunun çalışabilir olduğunu gösteren herhangi bir kanıtın bulunmadığını söyledi.

Langbroek 27 Şubat Salı günü yaptığı açıklamada, Malligyong-1’den sinyal alınmaya başladığını ve çalışır durumda olduğunu söyledi. Yine de uydunun işlevleri hakkında uzmanların bilgisi kısıtlı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Uzay Operasyonları Merkezi’nden alınan verilere göre 19-24 Şubat günleri arasında uydunun yörüngedeki manevraları kaydedildi.

Kuzey Kore, 2024’te uzaya üç uydu daha göndereceğini belirtti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.