Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir “artık gün” klasiği: Dört yılda bir yayımlanan mizah gazetesi okurlarıyla buluştu

Fransa’da yalnızca 29 Şubat’ta yayımlanan “La Bougie du Sapeur” isimli mizah gazetesi dün 12. sayısıyla çıktı. Bu mizah gazetesinin en önemli özelliği, dört yılda bir okuyucu karşısına çıkması.

Fransa’da yalnızca 29 Şubat’ta yayımlanan “La Bougie du Sapeur” mizah gazetesi dün 12. sayısıyla çıktı. Yayın hayatına 1980’de “Biz dört yılda bir yeteriz” sloganıyla başlayan bu mizah gazetesi, bugüne kadar yalnızca 12 sayı çıkardı.

Kendi deyimleriyle “gülmek isteyen” birkaç arkadaşın çıkardığı bu mizah gazetesinin 200 bin baskısı bulunuyor. Gazetenin tanesi 4.90 euro. Belirtilene göre mizah gazetesi, masraflarını satış ücretiyle fazlasıyla karşılıyor.

Mizah gazetesinin editörü Jean d’Indy, gazetenin çıkışını şu sözlerle anlatıyor:

“İlk sayımız iki gün içinde satılınca yayıncımız daha fazla sayı çıkarmamız için baskı kurdu. Biz de tamam dedik ancak bir şartla: Dört yılda bir çıkartacağız. Birkaç arkadaş bara gidiyoruz ve oturuyoruz. Birlikte içki içerken gazete için fikir alışverişi yapıyoruz. Biz bunu yaparken çok eğleniyoruz. Dolayısıyla okuyucuyu da eğlendiriyor bu.”

Bu mizah gazetesi, çevrimiçi bulunmuyor ve yalnızca belirli yerlerde satılıyor. “La Bougie du Sapeur,” adını Fransa’nın en eski karikatür figürlerinden biri olan Le Sapeur Camembert’ten aldı.

Gazetenin bir sonraki sayısı ise 29 Şubat 2028’de çıkacak.

Bu sayıda nelerden bahsediyor?

La Bougie du Sapeur, çizgisini politik doğruculuk karşıtlığı üzerine kuruyor. Dört yılda yayımlanan bu mizah gazetesi, diğer gazeteler gibi siyaset, spor, uluslararası ilişkiler, bulmaca gibi bölümler içeriyor.

Ama bu temalar sizi yanıltmasın. Bu temaların altında yazılan makaleler ise tamamen mizah unsuru içeriyor.

Örneğin gazetenin bu sayısında “Hepimiz akıllı olacağız” başlığı altında yapay zekanın entelektüelliği ve sınavları nasıl gereksiz hale getirdiği anlatılıyor.

Yine bir başka makalenin başlığı ise “Erkeklerin kadın olmadan önce bilmesi gerekenler.”

Bunların dışında bu sayıda uluslararası ilişkiler bölümünde dünyadaki olaylara da değiniliyor. Örneğin bu temada yazılan bir makalede Fransızlara son dönemlerin en çok unutulası İngiltere Başbakanı hatırlatılıyor: Liz Truss.

Bunlar haricinde gazetede seri haline getirilmiş bir hikaye de bulunuyor. “The Drowning in the Pool” isimli hikayenin devamı ise 29 Şubat 2028’de çıkacak.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.