Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Süper Salı’ya Biden ve Trump damga vurdu

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimi öncesinde seçmenler önseçimde oy kullandı. Cumhuriyetçi Parti’nin 15, Demokrat Parti’nin ise 16 eyalette yaptığı önseçimlerde ABD Başkanı Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump, seçimlere damga vurdu. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığı için yarışan Nikki Haley, önseçimlerdeki başarısızlığın ardından bugün (6 Mart) yarıştan çekileceğini açıklayacak.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 5 Kasım’da başkanlık seçimine giderken seçmenler bugün (6 Mart) önseçimde oy verdi. Önseçimlere ABD Başkanı Joe Biden ve eski ABD Başkanı Donald Trump damga vurdu.

Süper Salı, ABD’de başkanlık seçimleri öncesi en fazla ön seçim yapılan gün olarak biliniyor.

Trump, 15 eyaletin 14’ünde birinci çıktı. Cumhuriyetçi partinin bir diğer başkan adayı Nikki Haley ise sadece ABD’nin Vermount eyaletinde Trump’ı geride bıraktı.

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olmak için bin 215 delegenin desteğine ihtiyaç var. Önseçimin ardından Trump’ın delege sayısı 1050’yi geçti.

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığı için yarışan Nikki Haley, önseçimlerdeki başarısızlığın ardından bugün (6 Mart) yarıştan çekileceğini açıklayacak. Haley’nin Türkiye saati ile 18.00’de açıklama yapması bekleniyor.

Demokrat Parti’de son durum nasıl?

Son birkaç aydır başkanlık yönetimi hakkında bolca eleştiriler gelse de Biden, Süper Salı önseçimlerinde büyük bir başarı elde etti. Biden’ın karşısında Demokrat Parti’nin başkan adaylığı için güçlü rakipleri yok.

Demokrat Parti’de başkan adayı olabilmek için toplam bin 968 delegenin desteğine ihtiyaç var. Biden’ın şu an toplam bin 548 delegesi bulunuyor.

CBS News’un projeksiyonuna göre Biden; Virginia, Kuzey Carolina, Vermont, Massachusetts, Maine, Arkansas, Teksas, Alabama, Colorado, Minnesota, Utah ve Kaliforniya eyaletlerinde seçimi önde götürdü.

Her ne kadar bir eyalet olmasa da ABD’nin Pasifiklerdeki toprağı Amerikan Samoası’nda da önseçim gerçekleşti. Amerikan Samoası’nda her ne kadar eyalet olmadığı için başkanlık seçiminde oy veremeseler de başkan adayını belirlemek için önseçim yapılabiliyor.

Biden, 11 oy farkla Amerikan Samoası’ndaki önseçimi geride tamamladı. Rakibi Jason Palmer, Amerikan Samoası’nın galibi oldu.

Amerikan Samoası, Biden’ın şu anlık ilk kaybettiği yer.

Uzmanlara göre 5 Kasım’da gerçekleşecek başkanlık seçimi, 2020 seçiminin bir benzeri olacak. Yine Trump ve Biden’ın yarışacağı başkanlık seçiminde, anketler Trump’ı önde gösteriyor.

Önseçimler nasıl yapılıyor?

ABD Anayasası’nda önseçimlerin nasıl yapılacağına dair herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Önseçimlerin usulü, eyalet yasalarıyla belirleniyor. Önseçimler, iki farklı türde yapılıyor.

İlki, az sayıda eyalette eyalet düzeyinde yapılan parti toplantıları (“caucus”). Burada herhangi bir oy kullanılmıyor. Katılımcılar toplantıların yapıldığı alanlarda destekledikleri adaya ayrılan bölgeye geçip burada duruyor ve yapılan sayım sonucu hangi adayın daha çok destek aldığına karar veriliyor.

Daha yaygın olan ikinci yol ise oy kullanma usulüyle yapılan (“primaries”) önseçimler. Bunlar genel seçimlerdeki gibi gizli oyla yapılıyor ve genellikle sadece parti üyeleri oy kullanabiliyor.

Kaynak: BBC, CBS News

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.