Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berk Esen: “İmamoğlu’nun en büyük avantajı, hiçbir aracı kullanmadan bütün seçmenlere seslenebilmesi”

Siyaset bilimci Berk Esen, Ekrem İmamoğlu’nun İBB yarışındaki avantajlarını ve dezavantajlarını yorumladı. İmamoğlu’nun en büyük avantajının hiçbir aracı kullanmadan bütün partilerin seçmenlerine seslenebilmesi olduğunu belirten Berk Esen, 2028’deki seçimlerde aday ismi konuşmanın yerel seçim sonuçlarından bağımsız olarak henüz erken olduğunu söyledi. Esen, CHP Grup Başkanvekili ve Afyankarahisar Belediye Başkan adayı Burcu Köksal’ın DEM Parti’yi hedef alan açıklamalarını ve Yeniden Refah Partisi’nin yakaladığı ivmeyi de değerlendirdi.

“Yol kazası olarak görülecektir”

CHP Grup Başkanvekili ve Afyankarahisar Belediye Başkan adayı Burcu Köksal’ın “Seçilirsem kapım DEM Parti hariç bütün siyasi partilere açık olacak” açıklamasını değerlendiren Berk Esen, kendisini sosyal demokrat olarak niteleyen bir siyasi partide yetkili konumda olan bir siyasetçinin bir partiye yönelik bu kadar dışlayıcı bir tavır almasını üzücü bulduğunu belirtirken Köksal’ın daha önce bu yönde söylemleri olmadığını hatırlattı:

“Eğer Burcu Hanım bu çizgide siyaset yapıyorsa, 2023 seçimleri öncesinde CHP Yeşil Sol Parti ile görüşürken neden görüşlerini açık etmemiş de yerel seçimlere 3 hafta kala böyle bir açıklama yapıyor? Ben bunun bir yol kazası olarak görüleceğini ve son kertede seçimlerin sonucunu etkileyecek derecede bir noktaya ulaşacağını düşünmüyorum.”

“Doğrudan seçmenlere seslenebiliyor”

Ekrem İmamoğlu için “Kimlik siyasetini başarıyla aşabilen nadir siyasetçilerin başında geliyor” nitelemesinde bulunan Berk Esen, bu özelliğin İstanbul seçimleri açısından çok avantajlı bir durum olduğunu ifade etti. İmamoğlu’nun doğrudan bütün partilerin seçmenlerine seslenebildiğini vurgulayan Esen, “Hiçbir aracıya ihtiyaç duymadan, Kürt seçmenlere ulaşmak için DEM Parti’ye ihtiyaç duymadan veya Türk milliyetçilerine ulaşmak için İYİ Parti ya da Zafer Partisi’ne ihtiyaç duymadan bir kampanya yürütebiliyor” değerlendirmesini yaptı.

2028 için henüz çok erken

2028’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylık tartışmaları için çok uzun vakit olduğunu kaydeden Berk Esen, 31 Mart’taki seçimlerin sonucuna göre Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın denkleme daha güçlü girebileceğini de ifade etti. Esen’e göre İmamoğlu İBB seçimlerine kazansa bile “Kesinlikle adaydır” demek mümkün olmayacak. Hatta hem İmamoğlu hem de Yavaş’ı kapsayan formüller üzerinde düşünülmesinin de mümkün olduğunu savunan Berk Esen, “Örneğin Ekrem İmamoğlu’nun seçimi kaybedip Ankara’da Mansur Yavaş’ın kazandığı durumda ya da ikisinin aynı anda kazandığı durumda farklı aday formülleri de ortaya çıkabilir” dedi.

Yeniden Refah Partisi faktörü

Berk Esen, kamuoyu araştırmalarına göre oyları giderek artan ve seçimlere kendi adaylarıyla girme kararıyla AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı rahatsız eden Yeniden Refah Partisi’nin yakaladığı ivmeyi ve seçimlerdeki belirleyici olma potansiyelini de değerlendirdi. Esen’e göre herkes Ankara ve İstanbul’a odaklansa da Yeniden Refah Partisi asıl büyük patlamayı Anadolu’da yapacak.

Yeniden Refah Partisi’nin ülke genelinde yüzde 5’i aşma ihtimali olduğunu öne süren Berk Esen, “Eğer böyle bir durum olursa biz 2024 sonrası hele de muhalefet İstanbul ve Ankara’yı elinde tutmuşsa çok farklı şeyleri konuşmaya başlarız iktidar açısından ben bunun büyük bir risk olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.