Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEM Parti’li Öztürk Türkdoğan’dan CHP’ye Burcu Köksal tepkisi: “Sosyal demokrat bir partiyse bu insanlarla yollarını ayırmalı”

DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi eş başkan adayı Öztürk Türkdoğan, CHP Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar adayı Burcu Köksal’ın “DEM Partililer hariç tüm partilere kapımız açık” açıklamasının kasıtlı olduğunu söyledi. CHP’nin sosyal demokrat ilkelere uygun tutum takınması gerektiğini dile getiren Türkdoğan, “Bir parti sosyal demokrat olduğunu söylüyorsa, bu tarz düşüncelere sahip insanlarla yollarını ayırmalı” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) eş başkan adayı Öztürk Türkdoğan ve DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Ebru Günay gazetecilerin sorularını yanıtladı. 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri kampanyalarına ilişkin bilgi veren Öztürk Türkdoğan, Ankara’da 25 ilçenin 22’sinde aday gösterdiklerini, kent uzlaşısı kapsamında Yenimahalle, Bala, Polatlı’da aday göstermediklerini söyledi.

2019’da Ankara’da aday çıkarmadığını hatırlatan Türkdoğan, 31 Mart 2024 seçimleri için aday göstermelerinin seçmenlerini heyecanlandırdığını dile getirdi. Kamuoyunda “DEM Parti’nin sadece Kürtlerin partisi” olduğu algısı yaratılmak istendiğini ancak Parti’nin tüm halkları birleştiren bir parti olduğunu vurgulayan Türkdoğan, “üçüncü yolun” kalıcı bir siyasal yaklaşım olduğunu belirtti.

Günay: “Bir Gültan cezaevinde ama binlerce Gültan kampanyayı yürütüyor”

Ebru Günay, Türkiye tarihinde ilk defa bir belediye başkanının cezaevinden seçim kampanyasını yürüttüğüne dikkat çekerek “Aday profiline baktığımızda Ankara’da isimler farklı olsa da bürokratik, erkek egemen olarak aynı olan adayların karşında Gültan Kışanak var. Bir Gültan cezaevinde ama binlerce Gültan kampanyayı yürütüyor” diye konuştu.

Türkdoğan: “CHP’nin artık sosyal demokrat ilkelere uygun bir tutum takınması gerekir”

Türkdoğan, CHP Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar adayı Burcu Köksal’ın “DEM Partililer hariç tüm partilere kapımız açık” sözlerine ilişkin soruyu yanıtladı:

“Türkiye çok ilginç bir ülke. Türkiye’de 2015’ten beri fiilen oluşmuş bir siyasal yapı vardı. Sonra bu 2018’de adını Cumhur İttifakı koydu ve yoluna bu şekilde devam ediyor ama Cumhur İttifakı’nın içinde olmamış gibi dışardan destekleyen ulusalcılar ya da ulusolcular dediğimiz bir kesim var. Bunların bir kısmı CHP içerisinde yer alıyor. CHP’nin artık sosyal demokrat ilkelere uygun bir tutum takınması gerektiği kanaatindeyim. Açıkçası bir parti sosyal demokrat olduğunu söylüyorsa, bu tarz düşüncelere sahip insanlarla yollarını ayırmalı.”

“DEM Parti meselesi değil, CHP’nin kendi iç sorunu”

“Bu tarz düşüncelere sahip siyasetçilerin veya partilerin artık nerede duracağına karar vermesi lazım. Demokrasiden mi, yoksa otoriter yönetimlerden mi yanasınız? Mesele DEM Parti meselesi değil, bir zihniyet meselesidir. Dolayısıyla bu bizden ziyade CHP’nin sorunudur. CHP bunu kendi iç sorunu olarak ele almalıdır. Bu tip açıklamaların kasıtlı olduğu, doğrudan doğruya seçimi manipüle etmeye yönelik olduğu görüşündeyim. Bence CHP’nin ciddi olarak gündemine alıp değerlendirmesi gerekir. Ayrıca şunu da ifade edeyim, milliyetçiyseniz gidin milliyetçi bir partide siyaset yapın.”

“DEM Parti’yle bir araya gelmezmiş, DEM Parti’nin çok mu umrundasınız?”

“Tam da seçim döneminde bir belediye başkan adayının, partinin genel başkanının olduğu bir ortamda böyle bir açıklama yapması bana göre bir skandaldır. DEM Parti’yle bir araya gelmezmiş. DEM Parti’nin çok mu umrundasınız? DEM Parti Türkiye’nin her yerinde var ve Türkiye’nin her yerinde de barış siyaseti yürütmeye devam edecek.”

“Biz sadece kendimize oy istiyoruz”

Türkdoğan, aday çıkarmadıkları Polatlı ilçesinde, CHP’nin daha önce iki kez MHP’den aday olan Mürsel Yıldızkaya’yı aday göstermesi ve kent uzlaşısı kapsamında bu adayı destekleyip desteklemeyecekleri sorusuna yanıt verdi:  

“Biz sadece kendi partimize oy istiyoruz. ‘Şu partiye oy verin’ diye herhangi bir tutumumuz yoktur. Bu seçim döneminde bizim kimseye kaybettirmek ya da kazandırmak gibi bir tutumumuz yok. Bu süreci bir kazanma süreci olarak değerlendiriyoruz. Bunu ‘Türkiye’nin barışını kazanma’ olarak da tarif edebiliriz. Tekil siyasi tartışmalara girmek yerine pozisyonumuz budur. Ayrıca halkımız politik bilinci olan bir halktır, kendi tercihini en isabetli şekilde yapacağına eminim.”

“Önce Ensarioğlu kendi partisine bakmalı, AKP’nin adayı da eski MHP’li ve milliyetçi birisi”

AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun, DEM Parti’nin Ankara’da aday çıkarmasının CHP’nin lehine olduğu yorumuna ilişkin Türkdoğan şunları söyledi:

“Önce Ensarioğlu kendi partisine bakmalı, AKP’nin adayı da eski MHP’li ve milliyetçi birisi. Hakikaten insanlar seçimi manipüle etmeye yönelik sözler söylüyorlar. Kürt karşıtlığı noktasında uzlaşmış bir siyasi iktidarın kentlerde çıkardığı adaylar var. Açıkçası bir Kürt vekilin bu şekilde konuşmasını çok yadırgadım. Halbuki tam tersini beklerdik. Kendi partisini zorlamalıydı. ‘Yeni bir barış süreci niye olmuyor, Kürt halkının sorunları niye çözülmüyor? Ey İçişleri Bakanı, ey valiler kaymakamlar niye Kürtçe’yi yasaklıyorsunuz, niye serbest bırakmıyorsunuz’ demelerini bekleriz. Kürt halkının kimlik ve kültür hakkıyla niye ilgilenmiyor bu arkadaşlar da işleri güçleri DEM Parti?” 

Günay: “Türkiye metropolleri dahil olmak üzere Türkiye’den yeni belediyeler ekleyeceğiz”

Kayyum atanan bütün belediyeleri geri alacaklarına değinen Günay, “Türkiye metropolleri dahil olmak üzere, yeni belediyeler ekleyeceğiz. Kürdistan’da bizim olmayan birçok belediyeyi yeniden katacağız. Bunu bir rakam üzerinden ifade etmiyoruz ama bizim olanı geri almak, buraya yeni belediyeler eklemek ve Türkiye metropollerinde de sürprizler yapmak gibi bir hedefimiz var” diye konuştu.

Türkdoğan: “Bunlar her zaman zaten gündemimizde olan taleplerdir, iktidar bunu gayet iyi bilmektedir”

DEM Parti’nin “Abdullah Öcalan’a özgürlük” ve “Kürt meselesinin demokratik çözümü” konusu üzerinden kampanya yürüterek seçim sonrasına hazırlık yapılıp yapılmadığına yönelik soruya Türkdoğan, siyasal ve hukuksal süreçleri hatırlatmanın siyasal partilerin görevi olduğuna dikkat çekerek yanıtladı:

“Halkın beklentilerini dile getirmek bizim arkadaşlarımızın faaliyetidir. Meseleyi sadece bir alana çekmemek gerekiyor. Kürt sorununun çözümsüzlüğü ana sorunlardan biridir. Yerel seçim kampanyasını sadece tek başına özgürlük yürüyüşlerine bağlamak doğru değildir. Siyasal süreçlerimiz hiçbir zaman seçimlerle alakalı süreçler olmamıştır. Bunlar her zaman zaten gündemimizde olan taleplerdir, iktidar bunu gayet iyi bilmektedir.”

“AKP iktidarı cezaevi süreçlerinin temel mimarlarından biridir”

Günay Türkiye’de bir cezaevi gerçeğinin olduğunu belirterek “AKP iktidarı cezaevi süreçlerinin temel mimarlarından biridir. 2005’te yapılan ‘Öcalan Yasası’ dedikleri düzenleme ile İnfaz Kanunu’nda bugün hepimizin itiraz ettiği, herkesi mağdur eden yasal düzenlemelerin mimarı AKP iktidarıdır” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.