Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

UNICEF: “Dünya genelinde kadın sünneti uygulamaları artıyor”

Geçtiğimiz sekiz yıl içinde dünya çapında kadın sünneti uygulamaları yüzde 15 oranında arttı.

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF)’in yayımladığı verilere göre bugün hâlâ hayatta olan 230 milyon kadın sünnet edildi. Bu sayı, 2016’da 200 milyondu.

Kadın sünneti vakalarının yüzde 60’ı Afrika’da görülüyor. Bu oran yaklaşık 114 milyon kadının sünnet edildiğini gösteriyor. Afrika’yı 80 milyon kadının sünnet edilmesiyle Asya, 6 milyon kadının sünnet edilmesiyle de Ortadoğu takip ediyor.

Afrika’da kadın sünneti uygulamaları artıyor

Dünya çapındaki en yüksek orana sahip ülkeler ise Somali, Gine, Cibuti, Mısır, Sudan ve Mali. Bu ülkeler aynı zamanda çeşitli iç karışıklıklar ve gıda yetersizliği ile mücadele ediyor. Birçok Afrika ülkesinde kadın sünneti uygulamalarında bir düşüş yaşansa da kıta çapında artış devam ediyor.

Gambia’da kadın sünnetine dair yasağı ortadan kaldıran bir tasarı bu hafta meclisin gündemindeydi. Sierra Leone’da da kadın sünneti uygulaması hâlâ yasal.

Bu ülkelerin yanı sıra Kenya’da kadın sünneti uygulamalarında düşüş gözlemleniyor. Kenya, 2011’de kadın sünnetini yasadışı yapmıştı.

UNICEF’in paylaştığı veriler ayrıca birçok ailenin kız çocuklarının erken yaşta sünnet olmasını istediğini gösteriyor. Bu aileler, çocuklarının fiziksel acıdan kaçınması ve çocukları oluşabilecek travmalardan korumak amacıyla erken yaşı tercih ediyor. UNICEF’in bu raporunun baş araştırmacısı Claudia Cappa, “Kadın sünnetini engellemek için önümüzde açık duran kapı yavaş yavaş kapanıyor. Bu yüzden daha güçlü bir aksiyon planına ihtiyacımız var. Hem de hemen” diyor.

UNICEF direktörü Catherine Russell, kadın sünneti uygulamaları hakkında şunları söylüyor:

“Kadın sünneti kız çocuklarının bedenlerine zarar veriyor, geleceklerini karartıyor ve hayatlarını tehlikeye atıyor. Ayrıca daha fazla kızın daha çocuk yaşlarda, bu uygulamaya maruz bırakıldığı yönünde bir eğilim görüyoruz. Bu durum, kadın sünnetine karşı müdahale alanını daha da daraltır. Bu zararlı uygulamaya son verme çabalarını güçlendirmemiz gerekiyor.”

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.