Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’ye ait bir yardım gemisi Gazze’de geçici liman kurmak için yola çıktı

Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ait bir gemi, Gazze’de insani yardım amaçlı bir liman kurmak için yola çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusunun aktardığına göre liman inşa etmek için gerekli malzemeleri taşıyan yardım gemisi “General Frank S Besson” 9 Mart Cumartesi günü Virginia eyaletinden yola çıktı.

ABD Merkez Komutanlığı’nın X hesabından yapılan paylaşımda ABD Başkanı Joe Biden, geminin 36 saat önce yola çıktığını belirtti. Ayrıca açıklamada geminin limanı inşa etmek için gerekli olan malzemeler taşıdığı da aktarıldı.

Pentagon, geçici limanın kurulması için bin birliğe ihtiyaç olduğunu ve limanın yaklaşık 60 gün içinde kurulacağını aktardı.

İsrail, Gazze’ye yönelik bu liman projesini onayladı. İsrailli yetkililerin belirttiğine göre Gazze’ye Kıbrıs üzerinden ulaştırılacak yardımlar İsrail’in kontrolünde gerçekleştirilecek.

Limanın inşa edilmesinin ardından Gazze’ye gönderilen yardımların güvenli bir şekilde ulaşıp ulaşmayacağı henüz belirsiz. Gazze’nin işleyen bir limanı yok ve çevresindeki sular büyük gemiler için fazla sığ.

Ne olmuştu?

Gazze’ye yapılan havadan ve kadaradan insani yardımların yetersiz olduğu söyleniyordu. Dünya Gıda Programı, İsrail’in insani yardım paketleri için sırada bekleyen Filistinlilere ateş açmasının ardından karadan yardım ulaştırmayı durdurmuştu.

ABD ise diğer bazı ülkeler gibi Gazze’ye havadan insani yardım yollamıştı. Ancak birçok hak örgütü ve sivil toplum kuruluşları (STK), havadan yollanan insani yardım paketlerinin yetersiz olduğunu belirtmişti. ABD ise havadan gönderdiği yardım paketleri nedeniyle eleştirilmişti.

Biden, geçen günlerde Birliğin Durumu konuşmasında ABD’nin Gazze’de geçici bir liman inşa edeceğini açıklamıştı. Limanı ABD askerleri inşa edecek ancak limanda ABD ordusu bulunmayacak.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.