Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hekimler İstanbul’da yürüdü: “Şiddetsiz, güvenli ve güvenceli ortamda iyi hekimlik yapmak istiyoruz”

Sağlık meslek örgütleri, 14 Mart Tıp Bayramı Haftası nedeniyle Kadıköy’de yürüdü. Yürüyüşün ardından Kadıköy İskele Meydanı’nda basın açıklaması yapan hekimler, “Şiddetsiz bir ortamda hekimlik yapmak istiyoruz” dedi.

ANKA’dan Hasan Kaya’nın haberine göre hekimler, 14 Mart Tıp Bayramı Haftası kapsamında “Şiddetsiz, güvenli ve güvenceli ortamda iyi hekimlik yapmak istiyoruz” sloganıyla yürüdü.

Kadıköy Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan hekimler, “İnsanca yaşamak, yaşatmak istiyoruz”, “Hak hukuk adalet”, “Sarayın hekimi olmayacağız” sloganları attı.

Hekimle daha sonra Kadıköy İskele Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

“İstanbul’da özel hastane sayısı kamunun üç katına çıkmış durumda”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, sağlıkta şiddete dikkat çekti, “Uzun zamandır meslektaşlarımız, kamu hastanelerinde şiddetle burun buruna kalmanın ağırlığı altında eziliyorlar. Beş dakikada bir muayeneye zorlandıklarında, yetemedikleri duygusuyla artık kamudan vazgeçmek zorunda kalıyorlar. İstanbul’da özel hastane sayısı ne yazık ki kamu hastanesi sayısının üç katına çıkmış durumda” dedi.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan ise şöyle konuştu:

“Biz şiddetsiz bir ortamda hekimlik yapmak istiyoruz. Gücümüz ölçüsünde hasta görüp, iyi hekimlik yapmak istiyoruz. İnsanca yaşayacağımız koşullara sahip olmak istiyoruz. Gelecek güvencesi yaşamaksızın ve de bütün enerjimizi, mesleğimize daha fazla yöneltmek üzere rahat koşullar istiyoruz. Vergide adalet bunlardan bir tanesi, göstergeler bir tanesi. Bulunduğumuz ortamlarda doktor odası istiyoruz. Kreş istiyoruz, kafeterya istiyoruz. Çünkü insanlara iyi hizmet verebilmek için nefes almaya ihtiyacımız var. Evet, bunlar son derece basit, uygulanabilir istekler. Son derece insani istekler. Ama biz biliyoruz ki, bu bir tercih meselesi. Nereye ve kime yatırım yapacağınıza dair bir siyasi tercih meselesi ne yazık ki.”

Hekimler 14 maddelik taleplerini açıkladı

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Saffet Ercan ise hekimlerin 14 maddeden oluşan taleplerini şöyle sıraladı:

  • “TTB’nin sağlıkta şiddet yasa teklifi, şiddetsiz, güvenli çalışma ortamları için mekânsal önlem önerileri kabul edilmelidir. Güvenli çalışma ortamlarının sağlanması idarecilerin sorumluluğundadır. Şiddet olaylarında idarecilerin sorumluluğu öncelikli olarak dikkate alınmalıdır.
  • Hekimlerin/sağlık emekçilerinin dinlenme koşulları, sağlık hizmetinde hataya sevk etmeyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Doktor dinlenme odaları, emzirme odaları, kreş her sağlık kurumunda yeterli sayıda sağlanmalıdır. Nöbet ertesi izin, idarecilerin insafına bırakılmamalıdır.
  • Pandemilerde, pandemiye yol açan hastalık, sağlık emekçileri için illiyet bağı aranmadan meslek hastalığı kabul edilmelidir.
  • Sağlık emekçileri için fiili hizmet süresi zammı 120 gün olmalıdır.
  • Hekimlerde ek gösterge üst sınırı 7600’e yükseltilmelidir.
  • Tüm sağlık emekçilerine hakları olan, hiçbir koşuldan negatif etkilenmeyen, emekliliğe yansıyan, gerçek enflasyona uygun, insanca yaşayabilecekleri tek kalem maaş verilmelidir.
  • Emekli sandığı, SSK, Bağ-Kur emekli aylıkları arasındaki uçurum giderilmeli, tüm emekli hekim aylıkları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı, tüm hekimler emeklerinin hakkı ölçüsünde emekli ikramiyesi alabilmelidir.
  • Vergide adalet istiyoruz! Vergi dilimi üst sınırı yüzde 15 olmalıdır.
  • Muayene süreleri, bilimsel ve nitelikli sağlık hizmeti gözetilerek düzenlenmelidir.
  • Acil servislerde yeşil alan kaldırılmalı, poliklinik hizmeti verilmemelidir.
  • Sağlık ortamına dair düzenlemeler, TTB ve ilgili sağlık emek-meslek örgütlerinin görüşleriyle yapılmalıdır.
  • Atamalar bilimsel ölçütlere ve liyakate dayalı olmalıdır.
  • Tıp fakültesi ve tıpta uzmanlık eğitimi kontenjanları, eğitimin niteliği gözetilerek azaltılmalıdır.
  • Koruyucu sağlık sisteminin öncelendiği, güçlü ve bölge tabanlı birinci basamak, basamaklandırılmış ve parasız bir sağlık sistemi inşa edilmelidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.