Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de Apple’a antitröst davası: “Telefon pazarını tekeline aldı”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adalet Bakanlığı ve 16 eyaletin başsavcısı, “rekabete aykırı uygulamaları” ve “telefon pazarını tekeline aldığı” gerekçesiyle Apple’a antitröst davası açtı.

Söz konusu davada ABD Adalet Bakanlığı, Apple’ın pazar gücünü, rakiplerini ve tüketicileri yasadışı bir şekilde sınırlamak için kullandığı iddia ediliyor. Şirket, yeni uygulamaların büyümesini engellemek ve rakip ürünlerin cazibesini azaltmakla suçlanıyor.

Apple ise kendisine yöneltilen bu iddialara “şiddetle” karşı çıkıyor.

Kaliforniya merkezli şirket, rakiplerinin iPhone’da rakip hizmetler sunmasını engellemekle ve kullanıcıların alternatif işletim sistemlerine geçmesini zorlaştırmakla suçlanıyor.

Adalet Bakanı Merrick Garland, dava hakkında şunları söyledi: “Apple, akıllı telefon pazarındaki tekel gücünü yalnızca rekabette önde kalarak değil, aynı zamanda federal antitröst yasasını ihlal ederek de korudu. Şirketler kanunları çiğnediği için tüketiciler daha yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalmamalı.”

Dava haberi sonrası Apple’ın hisseleri yüzde 3’ün üzerinde düştü.

Antitröst yasaları, pazarlardaki rekabetin korunması ve tüketici lehine rekabetin teşvik edilmesi amacıyla oluşturulan yasal düzenlemelerdir. Antitröst yasaları, monopol ve tekel oluşumlarını engellemeyi, rekabeti kısıtlamayı veya manipüle etmeyi önlemeyi hedefler. Bu yasalar, özellikle karteller, fiyat ayarlamaları, pazar payı paylaşımı gibi rekabeti sınırlayan uygulamalara karşı mücadele eder. Özetle, antitröst yasaları, piyasa gücünün kötüye kullanılmasını önlemeyi, rekabeti korumayı ve tüketiciyi korumayı amaçlar.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.