Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

El Kaide, Filipinler’de Bill Clinton’ı öldürmeyi mi planladı?

23 Kasım 1996’da eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Bill Clinton ve eşi Hillary Clinton’ı taşıyan Air Force One uçağının Filipinler’in başkenti Manila’ya ineceği anda Gizli Servis’ten gelen istihbarat herkesi şaşkına çevirmişti. Söz konusu istihbarata göre konvoyun güzergahına patlayıcı yerleştirilmişti.

Hızla hareket eden gizli servis ajanları, Clintonların kalacağı otele giden yedek güzergahtan geçti ve El Kaide’nin Clinton’ın Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi için Filpinler’e inişinden dakikalar sonra kendisini öldürme planını engelledi.

APEC Zirvesi’ne katılan 18 lider. Tarih: 25 Kasım 1996.

Reuters’a konuşan dört emekli ajan, Filipinli güvenlik görevlilerinin konvoyun geçeceği köprüde güçlü bir bomba ve yakınlarda terk edilmiş, içinde AK-47 saldırı tüfekleri bulunan bir SUV bulduklarını söyledi.

El Kaide’nin Clinton’ı öldürmeye yönelik ilk girişimlerinden biri olduğu anlaşılan suikast girişiminden 2010 ve 2019 yıllarında yayımlanan kitaplarda kısaca bahsedilmişti. Şimdi ise 7’si Manila’da bulunan 8 emekli gizli servis ajanı Reuters’a başarısız suikast girişimi hakkında bugüne kadarki en ayrıntılı açıklamaları yaptı. 

Reuters’a konuşan Gregory Glod, “Neden soruşturmayı izlemek üzere Manila’da kalmaya devam etmediğimi hep merak etmişimdir. Bunun yerine Clinton ayrıldıktan bir gün sonra beni uçurdular” dedi.

Gizli Servis sözcüsü Anthony Guglielmi ise “Olay gizli kalmaya devam ediyor” diyerek, ABD’nin bu suikast girişiminde ne gibi adımlar attığını söylemekten kaçındı.

O dönemde Clinton’ın özel kalem müdürü olarak görev yapan eski CIA Direktörü Leon Panetta olaydan haberi olmadığını ancak bir başkanı öldürmeye yönelik bir girişimin soruşturulması gerektiğini söyledi:

Eski bir özel kalem müdürü olarak, birilerinin bu bilgiyi bir kenara koyup koymadığını ve böyle bir şeyin gerçekleştiğinden haberdar olması gereken insanların dikkatine sunup sunmadığını öğrenmeye çalışmakla çok ilgilenirdim.”

Aralarında dönemin Manila Büyükelçisi Thomas Hubbard’ın da bulunduğu dört eski ABD yetkilisi Reuters’a yaptıkları açıklamada suikast girişimini doğruladı ancak ABD’nin herhangi bir soruşturma ya da takip eyleminden haberdar olmadıklarını söyledi.

Saldırıyı kim planladı?

Saldırının El Kaide lideri Usame bin Ladin’in emriyle El Kaide ve El Kaide’nin bir kolu olarak görülen Ebu Seyyaf Grubu tarafından düzenlenmiş olabileceği belirtildi. Uluslararası Kriz Grubu’nun 2022 tarihli bir raporuna göre grup dağılmış durumda ve liderlerinden sadece birkaçı hayatta. 

Remzi Yusuf.

Reuters’a konuşan Gizli Servis ajanları, 11 Eylül’ün mimarı Halid Şeyh Muhammed’in Ebu Seyyaf militanlarını eğiten yeğeni Remzi Yusuf’un, Clinton’ın 1994’teki ziyaretinden günler önce Manila’da olduğunu belirtti.

Yusuf’un avukatı Bernard Kleinman, Reuters’a yaptığı açıklamada, Yusuf’in 1994’te Manila’da Clinton’a karşı 1996’da engellenen komployu başlatmak için bulunmuş olmasının “akla yatkın” olduğunu ancak bunu yaptığından şüphe duyduğunu belirtti. Kleinman, müvekkililini, “kendini olduğundan çok daha büyük gösteren” bir palavracı olarak nitelendirdi.

Yusuf şu anda Colorado’daki “maksimum güvenlikli” cezaevinde.

ABD hükümeti soruşturma yürütüyor mu?

Reuters, Clinton’a suikast girişimine dair ABD hükümetinin soruşturma yürüttüğüne dair bir kanıt bulamadı.

Bill Clinton ise sözcüsü ve Clinton Vakfı aracılığıyla kendisine ulaşma çabalarına yanıt vermedi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.