Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YEREL SEÇİM 2024 | AKP’nin kalesi Kocaeli’nde CHP’nin şansı var mı?

Türkiye’nin sanayi şehri olarak bilinen Kocaeli, aynı zamanda AKP’nin de kalesi. Öyle ki, 2014 Yerel Seçimleri’nde iktidar partisi bu şehrin tüm ilçelerini kazanarak büyük bir başarı elde etti. AKP 2019’da ise 12 ilçeden 11’ini aldı ve İzmit’i CHP’li Fatma Kaplan Hürriyet’e kaptırdı. Peki AKP, 2014’teki başarıyı yeniden elde edebilir mi? Ekonomi, Kocaelililerin sandıktaki oyunu etkiler mi, adaylar seçime nasıl hazırlanıyor?

Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Kocaeli, sanayi şehri olduğu için Türkiye’nin dört bir tarafından göç alıyor. İşçilerin yoğunlukla yaşadığı Kocaeli’nin en büyük sorunları ulaşım, hava kirliliği, sanayi şehri olmasına rağmen işsizlik.

Siyasal açıdan bakıldığındaysa Kocaeli, AKP’nin kalesi olarak biliniyor. AKP, iktidara geldikten sonra Kocaeli’nde oyu her seçimde yüzde 40’ın üzerinde oldu. 2019 Yerel Seçimleri’nde Kocaeli’ndeki 12 ilçenin 11’ini AKP’li adaylar kazandı. Kocaeli’nde CHP’li tek belediye, İzmit.

31 Mart Yerel Seçimleri’nin nabzını tutmak üzere bu sanayi şehrine gittim. Hem adaylara hem de seçmene mikrofon uzattım.
Edindiğim izlenime göre AKP’nin hem belediyeciliği hem de ekonomi yönetimi sorgulanıyor. Her ne kadar sanayi şehri olsa da emekliler ve esnaf başta olmak üzere seçmen geçim sıkıntısı yaşıyor.

Bu sanayi şehrinde iktidar olan AKP, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ı yeniden aday gösterdi. Ana muhalefet partisi CHP ise Atasoy Bilgin’i aday olarak açıkladı.

Konuştuğum seçmenden edindiğim izlenime göre ekonomik sıkıntı, onların sandığa gitmemesine sebep olabilir. Özellikle geçtiğimiz seçimlerde Tahir Büyükakın’ı tercih eden seçmenin çoğu kararsız. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan seyyanen zam bekleyen emekliler ise geçinmekte güçlük çektiğini söyleyerek, iktidara kırgın olduğunu dile getirdi.

“Bunu bir ders olarak Erdoğan’a göstermek zorundayız”

Örneğin, daha önce AKP’ye oy veren bir emekli seçmen, iktidara kırgınlığını göstermek için Tahir Büyükakın’a oy vermeyeceğini söyledi. Emekli olmasına rağmen bir dükkanda çalışan seçmen, CHP’nin adayı Atasoy Bilgin’in kazanma şansının çok düşük olduğunu, Tahir Büyükakın’ın yine kazanacağını ekledi:

“Atasoy Bilgin’in Kocaeli’nde şansı çok az. Tahir Büyükakın burada seçimi alır. Ama ben Tahir Büyükakın’a oy vermeyeceğim. Bunu bir ders olarak Cumhurbaşkanı’na göstermek zorundayız.”

“Hizmete oy vereceğim, şahsa değil”

Sadece AKP’li seçmen değil, CHP’liler de Atasoy Bilgin’in kazanma şansının düşük olduğu görüşünde. Örneğin, AKP’li olmayan, İzmit’te CHP’nin adayı Fatma Kaplan Hürriyet’e oy vereceğini söyleyen ama büyükşehirde Tahir Büyükakın’ı destekleyeceğini söyleyen seçmenle de karşılaştım:

“AKP’li değilim ama Tahir Büyükakın’a oy vereceğim. Hizmetlerini görüyorum, çalışıyor. Aslında hizmete oy vermiş olacağım, şahsa değil.”

Anladığım kadarıyla Atasoy Bilgin, seçmen tarafından çok da tanınmıyor. Mesela 30 yıldır Kocaeli’nde yaşayan ve CHP’ye oy vereceğini söyleyen bir seçmen, Bilgin’in adını ilk kez duyduğunu söyledi, “Gerçekçi olmak lazım, kazanacağını düşünmüyorum. İyi bir insan olabilir, belki de çok fazla katkısı olabilir, bilmiyorum. Ama maalesef kazanamayacağını düşünüyorum” dedi.

“Erdoğan, oyunu bozdu”

Konuştuğum Atasoy Bilgin ise bu seçimi kazanacağına inanıyor. Önceliği ise deprem, ulaşım ve sosyal destek projeleri. Hava kirliliğinden yakınan Bilgin, çevre kuruluşları, STK’lar ve uzmanlar ile birlikte bu sorunları çözeceğini söyledi.

Bu arada AKP’ye oy vereceğini söyleyen bir seçmen ise ekonomik gidişattan memnun olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “büyük oyunu” bozduğunu İsrail-Hamas savaşı üzerinden anlatan seçmen, “Aynı şeyi Türkiye de yaşayacaktı ama Erdoğan bu oyunu bozdu. Boşuna silahlara yatırım yapılmadı” dedi.

Hemen hemen her yerde olduğu gibi Kocaeli’nde de kırgın seçmen ile karşılaştım:

“Ülkeyi el birliğiyle bu hale getirdik. Güvendiğimiz dağlara karlar yağdı. İçinden nasıl çıkacağımızı bilmiyorum. Çok kırgınım, kızgınım ve üzgünüm” diyerek isyan etti.

İzlenimlerime göre Atasoy Bilgin’in AKP’nin kalesinde şansı düşük. Tahir Büyükakın her ne kadar kazanacakmış gibi görünüyor. CHP, sahip olduğu tek ilçeyi, yani İzmit’i yeniden kazanabilir.

Fakat bunların hepsi, konuştuğum seçmenlerin görüşlerinden yola çıkarak söyleyebileceğim bir yorum. Bakalım, 31 Mart’ta hangi aday kazanacak? CHP başka ilçeleri alabilecek mi?

Hep birlikte göreceğiz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.