Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir tuhaf lig: “Hakemler de hata yapabilir” bildirisi – “Ofsaytımsı” kararı – “Ligden çekiliriz söylemleri” – “Dallas” sızıntısı

Türk futbolu, skandallarla boğuşmaya devam ediyor. Trabzonspor-Fenerbahçe maçında çıkan olaylar hala sıcaklığını korurken; hakem toplantısının görüntülerinin sızdırılması spor kamuoyunda şok etkisi yarattı. Medyascope Spor olarak; son dönemde yaşanan krizlerin röntgenini sizin için çektik. 

Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki rekabet her daim büyük gerilimlere sahne olmuştur. Ancak son dönemdeki olaylar, saha içinden çok saha dışının konuşulmasına sebebiyet veriyor. Fenerbahçe’nin şampiyonluk hasretinin 10 yıla çıkması da her iki tarafın söylemlerindeki sertlik dozajını artırıyor. Son iki sezon ise şampiyonluk yarışında Fenerbahçe ve Galatasaray’ın çekişmesi, büyük skandalları da beraberinde getirdi. 

Kulüpler Birliği’nden “Hakemler de hata yapabilir” bildirisi

Ali Koç, 3 Haziran 2018 tarihinde büyük bir destekle Fenerbahçe’de başkanlık koltuğuna oturdu. Seçimde Aziz Yıldırım’ı geride bırakmayı başaran Ali Koç, sarı-lacivertli taraftarların 5 senedir özlemini duyduğu şampiyonluğu kazanabilmek adına kollarını sıvadı. Ancak ilk sezon büyük bir hayal kırıklığıyla sonuçlandı.

Fenerbahçe, Ali Koç başkanlığındaki ilk sezonunda Süper Lig’i şampiyon Galatasaray’ın 23 puan gerisinde 6. sırada tamamladı. Son dönemde yaşananların fitili ise bu sezonda ateşlendi. Kulüpler Birliği Vakfı, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulunun (MHK) Süper Lig’in 13. haftasında oynanan Galatasaray-Atiker Konyaspor karşılaşmasını yöneten Hüseyin Göçek ile aynı müsabakada Video Yardımcı Hakem (VAR) olarak görev yapan Halis Özkahya’ya ikinci değerlendirmeye kadar maç vermeme kararına tepki gösterdi.

Kulüpler Birliği Vakfı, yaptığı yazılı açıklamada, 17 kulübün görüş birliğiyle hakemler Hüseyin Göçek ve Halis Özkahya’yla ilgili MHK kararının geri alınmasını beklediğini bildirdi. Galatasaray hariç tüm Süper Lig takımlarının imza attığı bildiride geçen “Ligimizde her daim hakem hataları olmuştur ve olacaktır. Çünkü insanın var olduğu her yerde hata da işin bir parçasıdır” cümlesi ise uzun süre dillere pelesenk oldu. Ali Koç, 14 Şubat 2019 tarihinde yaptığı açıklamada ise “Hakemler de hata yapabilir. Kulüpler Birliği bildirisinin sonuna kadar arkasındayız” ifadelerini kullandı.

Kulüpler Birliği’nin “o” gün paylaştığı bildiriyi sosyal medya hesabından “Bir camianın adalet değil ayrıcalık talep etmesi, Türk futbolunun hak ettiği adil yönetim ve eşit şartlarda mücadele etme fırsatı karşısındaki en büyük tehlikedir” ifadeleriyle yayınlayan Fenerbahçe, “günümüzde” resmi sitesinden bu bildiriyi kaldırmış durumda. 

Abdürrahim Albayrak: “VAR kayıtları elimizde!”

Futbolda yeni bir devri başlatan VAR sistemiyle Türkiye ilk olarak 2018 yılında tanıştı. Ancak VAR, Süper Lig’de bitmek bilmeyen yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Sayısız maçta yanlış kullanılan, yayınlanıp yayınlanmaması tartışmalara konu olan, elektrik kesintilerine heba edilen VAR sistemiyle alakalı en çarpıcı açıklamayı şüphesiz Abdürrahim Albayrak yapmıştı.

14 Nisan 2019 tarihinde Fenerbahçe ile Galatasaray’ı karşı karşıya getiren maç 1-1 eşitlikle sona erdi. Ancak Hasan Ali Kaldırım’ın 45. dakikada gördüğü kırmızı kart ve Fenerbahçe’nin golü, maç sonunda tartışmaları beraberinde getirdi. Dönemin Galatasaray Başkan Yardımcısı Abdürrahim Albayrak da karşılaşma sonunda uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek şu açıklamalara imza attı:

“Elimizde hepsi var, sesleri de var, kayıtları da var! Yazıktır, günahtır. Bildiğim birçok şey var. Bana söylenen birçok şeyler var. Zamanı geldiği zaman çok şey paylaşacağım.”

Abdürrahim Albayrak, sezon sonunda elindeki kayıtları kamuoyuyla paylaşacağını belirtti. Ancak yaklaşık 5 senedir, söz konusu durumla alakalı herhangi bir bilgilendirme yapılmadı.

Fenerbahçe-Galatasaray çekişmesine kısa bir ara… (Her iki kulüpte şampiyonluk yarışının gerisinde kaldı)

Fenerbahçe, Ali Koç başkanlığındaki ikinci sezonunu şampiyon Başakşehir’in 16 puan altında 7. sırada tamamladı. Galatasaray ise ligi 6. sırada tamamlayabildi. Fenerbahçe, 2020-21 sezonunda Ali Koç yönetiminde ilk kez zirveye yaklaştı fakat Beşiktaş ve Galatasaray’ın 2 puan gerisinde ligi 3. sırada tamamladı. Fenerbahçe, 2021-22 sezonunda şampiyon Trabzonspor’un 8 puan gerisinde ikincilikle yetindi. Galatasaray ise tarihinin en kötü sezonunu 13. sırada noktaladı. 

Fenerbahçe-Galatasaray çekişmesinde 2. perde (Her iki kulüpte şampiyonluk yarışının tekrar içerisinde)

Erden Timur: “Bu ligi bitirtmeyiz!”

Fenerbahçe ve Galatasaray, uzun yıllar sonra ilk kez 2022-2023 sezonunda şampiyonluk yarışı içine girdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılındaki çekişme, saha dışında da pek çok krizi beraberinde getirdi. Fenerbahçe, Jorge Jesus yönetiminde sezona hızlı bir giriş yaparken; Galatasaray ise ilk 10 haftalık süreçte puan kayıpları yaşadı. Sarı-Kırmızılı takımın, Alanyaspor ile sahasındaki mücadele sonrası ise ortalık karıştı.

Maçın henüz 22. dakikasında skoru 2-0’a getiren Galatasaray, 31. dakikada Sacha Boey’un atılmasıyla oyun üstünlüğünü kaybetti. Alanyaspor, kalan bölümde bulduğu gollerle İstanbul’dan 2-2 beraberlikle ayrıldı. Sacha Boey’un gördüğü kırmızı kart ise uzun süre konuşuldu. 

Galatasaray Sportif AŞ Başkan Vekili Erden Timur, Alanyaspor maçının ardından yaptığı açıklamada hakem kararları ile ilgili sert eleştirilerde bulundu. Ligde yaşanan hakem hatalarına değinen Erden Timur “Bu iş böyle giderse biz devam ettirmeyiz. Bu ligi bitirtmeyiz. Böyle gidebilmesi mümkün değil. Basiretsiz bir yapı. Böyle lig yönetilmez. Getirin yabancı hakemleri yönetsinler. Bu gemi batmış. Yosunun içerisinde biz mücadele ediyoruz. Bunu herkesin kabul etmesi lazım” ifadelerini kullandı. 

Erden Timur, “Ligi bitirtmeyiz” açıklaması nedeniyle sonraki süreçte özür diledi. Ancak söz konusu cümle hali hazırda tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Erden Timur, A Spor’daki yayınında ise “Geçen sezon yanlış bir şey söyledim 20 kere özür diledim. Ama hala böyle dedi, böyle dedi diyorlar. Benim özür dilediğim yerde, bir sürü insanın neler dilemesi lazım. Ben bir şey dedim, ‘Herkes açıkla’ diyor. Diğerleri de söyledi. Ali Bey de Florya için konuşacaktı. Sordunuz mu ona?” diyerek sitem etti. 

TFF’den “Ofsaytımsı” paylaşımı

TFF, Süper Lig’de 2022-23 sezonunun 15. haftasında yapılan Gaziantep FK-Beşiktaş müsabakası ile 16. haftasında oynanan Demir Grup Sivasspor-Galatasaray mücadelelerinde yaşanan tartışmalı kararlarla ilgili VAR kayıtlarını kamuoyu ile paylaştı.

Türk futbolunda bir ilk olan bu paylaşımlar yoğun tartışmaları da beraberinde getirdi. Demir Grup Sivasspor-Galatasaray karşılaşmasında ev sahibi ekibin attığı gol, VAR incelemesiyle iptal edilmişti. Özgüç Türkalp’in “ofsaytımsı bir şeyler olabilir” diyerek maçın hakemi Erkan Özdamar’ı uyarması ve golün iptal edilmesi, kısa süre içinde gündem oldu. 

Galatasaray yönetimi ise Fenerbahçe başta olmak üzere Süper Lig’deki diğer kulüplerin de VAR kayıtlarının açıklanmasını talep etti. Ancak TFF, Galatasaray’ın bu talebini “Bir kereye mahsustu” diyerek geri çevirdi.

Erden Timur: “Lale Orta, VAR görüntüsünü Ali Koç’a gönderdi”

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile birlikte 2022-2023 sezonuna damga vuran açıklamalara imza atan Galatasaray Başkanvekili Erden Timur, en büyük iddiasını ise 17 Ekim 2023 tarihinde kamuoyuyla paylaştı.

Sezonun ikinci yarısında MHK başkanlığına getirilen Lale Orta, özellikle Galatasaray cephesi tarafından memnuniyetle karşılanmadı. Erden Timur ise Lale Orta hakkında şok bir iddia ortaya attı. Timur, A Spor’daki açıklamasında “Lale Orta, VAR görüntüsünü Ali Koç’a gönderdi. Kaydı var. 3 Şubat 2023. Riva’daki VAR odasına giriş çıkış kayıt altında tutuluyormuş. O dönemin MHK Başkanı Lale Orta, VAR odasına giriyor. Adana Demirspor-Fenerbahçe maçı için VAR odasına giriyor. Mert Hakan’ın iptal edilen bir golü vardı izleyenler hatırlar. Bazı hakem arkadaşlarını da bu görüntüyü gösteriyor. Onlara ‘Ali Koç’a bunu gönderdim, o da ikna oldu!’ diyor. Bunun başka maçlarda olmadığını nereden biliyoruz?” ifadelerini kullandı. 

https://twitter.com/aspor/status/1714367638036500674?s=20

Ali Koç ise Erden Timur’un iddialarına şu cümlelerle karşılık verdi: “Son dönemde çok sayıda iddia gündeme geldi. Meşhur Serdar Tatlı mektubu ve hakemliği bırakan Kemal Yılmaz olayları var. Kara para aklamalardan bahsedildi. Eyüpspor başkanı şike teklifi geldiğini anlattı. Sayın Erden Timur, Lale Orta’nın bana görüntüler gönderdiğini iddia etti. İki kulüp TFF’den soruşturma istedi ama hala bir sonuç yok. TFF temizlik istiyorsa uygun konjonktür sağlandı. Yeter ki istek olsun.”

Galatasaray, 2022-2023 sezonunu Fenerbahçe’nin 8 puan önünde şampiyon olarak tamamladı. 

Ali Koç: “Bu adamlara nefes aldırmayın!”

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, 5 Kasım 2023 tarihindeki Yüksek Divan Kurulu Toplantısı’nda tarihe geçen sözlere imza attı. Ali Koç, Divan Kurulu’nda yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

“Bu adamlara nefes aldırmayın. Nerede görürseniz tepki gösterin. AVM’de görseniz tepki gösterin, fotoğraflarını çekin. İzmir, Urla’da bir kahvaltı fotoğrafı çekildi. Bilin. Ensenizdeyiz. Fenerbahçeliler böyle davranın, nefes aldırmayın bu adamlara.”

 Mauro Icardi & Mert Hakan Yandaş olayı

Süper Lig’de 2023-2024 sezonu tamamen iki takım arasında bir rekabete sahne oluyor. Galatasaray ve Fenerbahçe, saha içinde uzun yıllar unutulmayacak bir şampiyonluk yarışı veriyor. Ligde rakip tanımayan iki ezeli rakibin mücadelesinde, son haftalara girilmişken saha dışı olaylar gündem olmaya başladı. 

18 Şubat 2024 tarihinde oynanan Ankaragücü-Galatasaray karşılaşmasında, beklenenin aksine tek taraflı bir oyun ortaya çıktı. Sarı-Kırmızılılar, Emre Belözoğlu’nun çalıştırdığı Ankaragücü’nü 3-0 mağlup etmeyi başardı. Ancak maç sonrasında oldukça ses getiren bir görüntü sosyal medyada gündem oldu.

Karşılaşmanın ikinci yarısında Mauro Icardi’nin Ankaragücü tribünlerine yönelik sportmenlik dışı hareket yaptığı ileri sürüldü. Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan, sosyal medya hesabından konuyla ilgili açıklama gelmişti. Burak Kızılhan, açıklamasında “Sosyal medyada dolaşan rakip tribünlere yapılan hareketin görüntüsü seviyesizlik ve tribünleri sahaya indirme çabasıdır! Tribün çekimi ile her şeyin gözler önünde olduğu bu hareket TFF tarafından görülecek mi? Bu yanlış PFDK’ya sevk edilecek mi?” ifadelerini kullanmıştı. 

Mauro Icardi, Ankaragücü-Galatasaray müsabakasındaki sosyal medyada yayılan hakareti nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı’nın 41. maddesi uyarınca tedbirsiz olarak PFDK’ya sevkedildi. PFDK sevkinin Galatasaray’ın Antalyaspor karşılaşmasına çıkacağı gün açıklanması sarı-kırmızılı kulübün; Arjantinli golcünün tedbirsiz olarak sevk edilmesi ise Fenerbahçe’nin tepkilerine neden oldu. 

PFDK, Galatasaray’ın yıldız golcüsü Mauro Icardi’ye 1 maç men cezası verdiğini açıkladı. Fenerbahçe ise Icardi’nin aldığı cezayı az bularak sosyal medya hesabından uzun süre unutulmayacak şu paylaşımı yaptı:

“Rakip tribünlere yapılan UTANMAZ harekete verilen bir (1) maçlık cezanın hikayesi, fotoğraftaki hayranlıkta gizli…”

11 Mart 2024 tarihinde ise gündemi Mert Hakan Yandaş yarattı. Fenerbahçe’nin sahasında Pendikspor’u 4-1 yendiği maçın devre arasında sosyal medyaya yayılan görüntüler büyük ses getirdi. 

Fenerbahçe soyunma odasına 1-0 geride girerken, maçın hakemi Kadir Sağlam’a tribünler ve oyuncular büyük tepki gösterdi. Mert Hakan Yandaş ise maçın hakeminin yanına giderek; “Dikkatli ol, bak dikkatli ol vallahi buradan çıkamazsın” sözlerini sarf etti. Pendikspor ise avukatlar aracılığıyla TFF’ye Mert Hakan Yandaş’la ilgili başvuruda bulundu. Ancak milli oyuncuya PFDK’ya sevk edilmedi. 

Galatasaray cephesi, Mauro Icardi olayını örnek olarak göstererek Mert Hakan Yandaş’ın PFDK’ya sevk edilmemesine tepki gösterdi. 

Galatasaray’dan TFF’ye istifa çağrısı

Galatasaray, 24 Şubat 2024 tarihinde oynanan, Fenerbahçe – Kasımpaşa maçında sarı lacivertlilerin kazandığı penaltı sonrası hakeme tepki gösterdi. Sarı kırmızılılar, X hesabından, “Bu pozisyonda el yok, sizin o kirli elleriniz var! Utanmazlar!” paylaşımını yaptı.

Galatasaray daha sonra yaptığı açıklama ile Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi’yi istifaya davet etti.

TFF’nin tüm kurullarında bulunan Galatasaray kongre üyelerinin istifa etmesi durumunda Başkan Mehmet Büyükekşi istifa etmek zorunda kalacak. Ancak sarı-kırmızılı ekipten henüz böyle bir hamle gelmedi. 

Ali Koç’tan yabancı hakem önerisi

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Galatasaray’ın TFF’yi istifaya çağırmasının ağrından bir öneride bulundu. Ali Koç, düzenlediği basın toplantısında Galatasaray’a çağrıda bulunarak “Madem TFF başkanından memnun değilsiniz, kurullar rezil diyorsanız, o zaman siz de bizim gibi yabancı hakem talebini destekleyin. Mertseniz, kendinize güveniyorsanız… Bu sizin en büyük samimiyet testinizdir” ifadelerini kullandı. 

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk ise Fenerbahçe’nin yabancı hakem isteğine şu sözlerle yanıt verdi: 

“Yabancı hakemle ilgili Fenerbahçe’nin bir talebi olmuş. Bunu kulüp olarak mı yaptılar, yazılı olarak mı yaptılar, arkasında başka hesaplar mı var bilmiyoruz. Biz, Türk hakemlerine güveniyoruz. Onların en iyisini yapabileceğini biliyoruz. İş onlarla devam edecek. Dünyanın birçok yerinde yabancı hakem kullanılıyor. Avrupa kupalarında da birçok yabancı hakemi de gördük. Bazen Türk hakemlerin hakkının yenildiğini düşünüyorum. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ve UEFA Avrupa Ligi’ndeki hakemleri gördükten sonra kimse kusura bakmasın bizim hakemlerimiz hepsinden iyi.”

Öte yandan Galatasaray Başkanvekili Erden Timur, 17 Mart 2024 tarihinde yaptığı açıklamada Fenerbahçe’nin teklifini kabul ettiklerini duyurdu. Erden Timur, aynı zamanda farklı bir öneriyle ezeli rakiplerinin kapısını çaldı. 

Erden Timur, “Fenerbahçe’nin teklifini kabul ediyoruz. Yabancı hakem olsun. Buyursun olsun. İçeride Okan Hoca’ya söyledim. Robot hakem olsun, varsın robot hakem olsun. Hiç sorun yok. Otomatik, robot, yabancı olsun. Kabul ediyoruz. Ama siz yabancı hakemlerin evine giderseniz, çocuğunu tehdit ederseniz, AVM’de fotoğrafını çekerseniz, etrafını sararsanız yine olmaz.” diye konuştu.

Trabzonspor-Fenerbahçe maçında çıkan olaylar

Türk futbolu, Trabzonspor-Fenerbahçe maçının ardından çıkan olayların şokunu yaşamaya devam ediyor. Fenerbahçe, deplasmanda Trabzonspor engelini 3-2’yle geçerek Galatasaray ile aradaki puan farkını 2’ye indirdi. Ancak maçın son düdüğüyle birlikte ortalık karıştı. 

Fenerbahçeli futbolcular, Trabzonspor galibiyetini orta sahada kutlamak istedi. Trabzonsporlu taraftarlar, dakikalar içerisinde sahaya girerek sarı-lacivertli futbolculara saldırdı. Her iki taraf arasında büyük arbade yaşandı. Trabzonsporlu bir taraftar, Fenerbahçe’nin Hırvat kalecisi Dominik Livakovic’e yumruk atarken; Osayi Samuel’in bir taraftarla yaşadığı kavga objektiflere şu şekilde yansıdı:

Fenerbahçe cephesi, sahaya atlayan Trabzonsporlu taraftarlarda bıçak olduğunu iddia ederken; bordo-mavili kulüp ise bu iddiaları reddederek Fenerbahçeli futbcoluların ceza alması talebinde bulundu. 

Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında 17 Mart’ta oynanan olaylı Süper Lig maçında yaşananların ardından kime ne ceza verileceği büyük merak konusu. Konuyla ilgili PFDK henüz sevklerini gerçekleştirmedi (26 Mart).

Fenerbahçe’den “ligden çekilme” açıklaması

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Trabzonspor ile oynanan olaylı maç sonrası Türk futbolunun seyrini değiştirebilecek bir açıklama yaptı. 

Ali Koç açıklamasında Kulüpler Birliği Başkanlığı’ndan istifa ettiğini belirtti. Ali Koç ligden çekilme ihtimalleri hakkında; “Gerekirse bir alt lige düşeceğiz. Herkes aklını başına alsın. Her gün ölmektense bir gün öleceğiz. Gerekirse 1 sene oynar, çıkarız. Maç 2-2 bitse şampiyonluk gitti. Bunu kim organize etti? Trabzonspor Yönetim Kurulu organize etmedi ama birileri etti. Neden polis yoktu, neden emniyet önlemi alınmadı? Bu ligde Fenerbahçe’ye yer yok. Biz dürüstçe mücadele vermeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Fenerbahçe Kulübü, 2 Nisan Salı günü olağanüstü genel kurulun toplanma kararı aldığını Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na da bildirdi. Tarihi genel kurul sonrası Fenerbahçe’nin hangi kararı alacağı kamuoyuna duyurulacak.

Konu ile ilgili Medyascope Spor’dan Doğa Üründül’ün yazısı:

“DALLAS” sızıntısı

Türk futbolunda her gün yeni bir skandal yaşanırken; bu kez Galatasaray – Antalyaspor maçını yöneten hakem Abdulkadir Bitigen’in Merkez Hakem Kurulu eğitimcisi Hugh Dallas ve VAR Eğitim Danışmanı Pawel Gil ile yaptığı konuşma medyaya sızdırıldı.

Sosyal medya platformu X’te “lakeoftears1907” isimli bir hesap, 1 Mart tarihinde gerçekleşen hakem toplantısının görüntülerini paylaştı. Videoda Hugh Dallas ile hakem Abdulkadir Bitigen arasında, Galatasaraylı Tete ile Antalyasporlu Sander van de Streek’in pozisyonu için şu ifadeleri kullanılıyor:

Hugh Dallas: “Bunun altı defalarca çizildi, bu kadar basit bir kontakta asla karışılmayacak diye. Niye bu kadar basit bir temas için hakemi çağırdın? Hakemi baskı altında bıraktın!”

VAR hakemi Özgür Yankaya: “Sahadaki Galatasaraylı oyuncuların penaltı beklentisine baktım. O andaki ruh halimi hatırlamaya çalışıyorum. Neden yaptığımla ilgili hala kendimi sorguluyorum. Hata yaptım.”

Kısa süre içinde milyonlarca kişi tarafından izlenen videonun yankıları da oldukça büyük oldu. TFF henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmazken; Galatasaray’dan sert bir çıkış geldi. Sarı-Kırmızılı kulüpten “Fenerbahçe’nin, TFF’de nasıl bir yapılanması var?” başlıklı paylaşımda Başkan Yardımcısı Niyazi Yelkencioğlu’nun sözlerine yer verildi:

“Öncelikle bu konuyla ilgili kulübümüz daha detaylı bir açıklama yapacaktır. Amerika merkezli isimsiz bir hesaptan, konuşmaların önü ve arkası kesilerek bazı görüntülerin yayınlanması çok manidar. 

Bu görüntüler o merciye nasıl ulaştı, nasıl kaydedildi? Onu merak ediyoruz. 13 Mart’ta Ali Koç’un bahsettiği görüntüler kendisine nasıl ulaştı? Fenerbahçe’nin, TFF’de nasıl bir yapılanması var? Bunlar aklımızdaki soru işaretleri. 

Aynı hafta Fenerbahçe-Kasımpaşa maçındaki penaltı pozisyonuyla ilgili Hugh Dallas’ın yorumları, Ali Koç’ta varsa ve bizimle paylaşırsa seviniriz. Çünkü bizim maçla ilgili kısmı cımbızla çıkarıyorlar ama kendi maçlarında çok şaibeli pozisyonlar var onlarla ilgili konuşmalar maalesef meydana çıkmıyor. Bunlarla ilgili merakımız var. En kısa sürede ortaya çıkacağını tahmin ediyorum.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un, 13 Mart 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, sızdırılan videonun içeriğini bilmesi ise başka tartışmaları beraberinde getirdi.

Galatasaray’ın paylaşımının ardından Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 1 Mart 2024’te yapılan MHK Eğitim Toplantısı’nın tamamını yayınladı.

TFF’den yapılan açıklama ve yayınlanan video şöyle

“Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK) düzenli olarak online yaptığı iç değerlendirme toplantılarından biri olan, 1 Mart 2024 Cuma tarihli toplantı rutin bir eğitim çalışmasıdır. Kamuoyuna kapalı ve kurum içi yapılan bu toplantının bazı bölümleri sorumsuz ve kötü niyetli kişilerce bağlamından koparılarak bazı sosyal medya mecralarında yayınlanmış ve kamuoyu yönlendirilmek istenmiştir.

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; bu toplantılarda haftanın öne çıkan, kritik hakem kararları değerlendirilerek, kararlar üzerinde katılanların yorumları alınıp, emsal olayların tartışılması ile birlikte en uygun sonuca ulaşılması hedeflenmektedir. Kamuya kapalı ve kurum içi yapılan bu toplantıyı izinsiz yayınlamak hukuken suçtur. Konuyla ilgili soruşturma başlatılmıştır.

MHK olarak; Türk futbolunu hedef alan bu tür girişimlerle oluşturulmak istenen algı kirliliğini gidermek amacıyla, söz konusu online toplantının tamamını TFF YouTube kanalından ve aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.”

Fenerbahçe-Kasımpaşa maçının da hakem analizi yayınlandı. Toplantıdan öne çıkan satır başları şu şekilde:

Fenerbahçe – Kasımpaşa maçındaki Jayden Oosterwolde – Fall pozisyonu için yapılan görüşme;

Pawel Gil: “Hakem direkt serbest vuruş veriyor. En iyi açılardan bakıyoruz. Tüm kameralardan izleyelim. VAR kararı değiştirmedi. Sol ayağa yapılan temas ve sol ayak altına yapılan teması bu kameradan değerlendirildi. Bu açıdan baktığımızda ilk temasın ne zaman olduğu, ceza sahasının bir miktar içi, ilk temas yukarıdan çok net. Bu kadar net bir görüntüyle VAR hakeminin devreye girip hakemin serbest vuruşu penaltıya çevirmesini bekleriz. Tüm açılardan izleyip teması görmek çok önemli.”

Hugh Dallas: “Bir defa verdiği karar son derece normal. Dışarıda vermesi çok normal. (Hakem) Cihan Aydın’dan ziyade (VAR) Erkan Engin’in doğru temas noktasını bulup doğru şekilde müdahale etmesini beklerdik”

Fenerbahçe’nin Kasımpaşa maçında kazandığı penaltı için yapılan yorumlar;

Pawel Gil: “Hakem devam kararı verdi bu durumda. Ağır çekimde izliyoruz. İlk açıdan net değil. İkinci açıdan net bir kanıt yok. Üçüncü açıda da net bir kanıt yok.”

Hugh Dallas: “Erkan, Pawel’e hangi görüntünün net bir elle oynama olduğunu göstermeni istiyorum. Hangi görüntüde net bir elle oynama var?”

Erkan Engin: “Şu anda net bir elleme göremiyorum. Odadaki hissiyatımdan bahsetmem gerekirse, kale arkasından ve yakındaki görüntüden emin oldum. Topun kırılmasından ve hareketinden pozisyonun elle oynama düşündüm o an.”

Hugh Dallas: “VAR odasında gördüğünle burada gördüğün farklı değil. Amaç objektiflik. Orada da burada da gördüğün aynı. O yüzden net olmalı. Erkan’ın ‘Aa penaltı olabilir mi’ diye endişe etmesini anlıyorum ama bu görüntüyle beraber topun elle oynama olduğuna dair bir kanıt yoksa hakemi de çağırmıyoruz. Çünkü elimizde bir kanıt yok. Sahada doğal olarak senin açın görmeye mümkün değildi. Monitöre gittiğinde hangi görüntünün elle oynama olduğuna kanaat getirdin Cihancım.”

Cihan Aydın: “Ekrana gittiğimde Erkan Ağabey bana temas anını gösterdi. ‘Top ele temas ediyor’ dedi. Bir açı daha verdi. Doğal olmayan konumda bir el açıklığı gösterdi. ‘Direkt eline geliyor top’ dedi. Öyle söyleyince penaltı kararı verdim. İlk temas noktasında durdurup gösterdi.”

Yayınlanan videonun tamamı:

Türk futbolu, Süper Lig’in bitimine kısa bir süre kala, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın başını çektiği pek çok skandal daha yaşayacağa benziyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.