Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: Fenerbahçe ligden çekilir mi?

En Süper Ligimiz’in 30. haftasında oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe maçında taraftar (spor teröristi) karşılaşmanın bitiş düdüğü ile sahaya daldı. Korkunç maskeli, elinde kesici aletli, korner bayrağı taşıyan kişiler… Meydan savaşına dönen klasik bir Trabzonspor-Fenerbahçe derbisi. 

Bizim için klasikleşen, nedense ev sahibi için öngörülemezdi. Beyaz kasklı spor polisi sayısı stadyumda çok azdı. 200-300 lira yevmiye ile çalışan “özel güvenlik” görevlisinin, spor teröristlerinden kendilerini bile korumaları gerekti. Demeç savaşları, meydan savaşı ile başladı. Trabzonspor tarafı; “korkunç maskeli”nin hakkının yendiğini, başına bir şey gelse ailesine nasıl hesap vereceklerini söyledi. Sanırım daha fazla saçmalamak istemediler ki; elinde korner bayrağı ile futbolcu kovalayanı: “o aslında bahçıvan, çimleri havalandırmaya girdi”, kesici aletlerle sahaya dalanları da: “onlar kılıç kalkan ekibiydi” diye savunmadılar. Neticede öyle bir öfke nöbetinden bahsediyoruz ki, izahı olmayan şeyin mizahı dahi olmadı. İzahı zaten mizah açığını yeterince kapattı.

Fenerbahçe Spor Kulübü’nün başkanı Ali Koç da kulübün ligden çekilmesinin oylanması için 2 Nisan’da genel kurul çağrısı yaptı. Peki Fenerbahçe ligden çekilir mi? Nasıl çekilir? Çekilirse ne gibi cezalar alır? Birlikte cevap arayalım.

Öncelikle Fenerbahçe’nin ligden çekilebileceği iki yol var. Kararın genel kurul tarafından oy çoğunluğuyla alınacağı varsayımı ile bu senaryolar oluşacak. Ligden çekilmek için sarı-lacivertlilerin izleyebileceği ilk yol; Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile görüşüp; “sizinle devam etmek istemiyoruz” demek. Bu yöntemdeki en büyük problem TFF’nin alacağı cezai karar bir alt lig yani TFF 1. Lig olmayabilir. Bir anda alınan karar ile Fenerbahçe amatör kümeye kadar gönderilebilir. 

Tamamen TFF’nin inisiyatifine bu kararı bırakmak istemezse sarı-lacivertliler, ikinci yoldan ilerleyecektir. Ali Koç’un “gerekirse bir alt ligde oynarız” demesinden de yola çıkarsak; Futbol Müsabaka Talimatı’nın “Puan Silinmesi, Ligden Çıkarılma ve Alt Kümeye İndirme” başlıklı 24. maddesine göre puan tenzili, takımın lig dışı bırakılması ve bir alt kümeye indirilmesi gereken haller şu şekilde ifade ediliyor: “Bir sezon boyunca müsabaka kıyafeti ile belirlenen ve ilan olunan saatte sahaya gelmeyen, müsabaka sahasına gelmekle beraber müsabakaya çıkmayan veya başlamış bir müsabakayı terk eden takım hakkında hükmen mağlubiyet kararı verilmekle beraber ayrıca mevcut puanlarından galibiyet halinde verilen puan kadar puan silinir. Böyle durumlarda ilgili kulüp, hakemlerin masrafları ile diğer masrafları ve karşı takımın zararlarını karşılamak üzere TFF tarafından takdir edilecek tazminatı ödemek zorundadır. Bir sezon boyunca ikinci defa müsabakaya gelmeyen, müsabaka sahasına gelmekle beraber müsabakaya çıkmayan veya müsabakayı terk eden takım hakkında hükmen mağlubiyet kararı verilmekle beraber, bu takım ligden çıkarılarak bir alt lige düşürülür ve bu müsabaka tarihinden itibaren bu takımla müsabakası olan diğer takımlar müsabakaları oynamaksızın hükmen galip gelmiş sayılırlar.” 

Yani kısacası Fenerbahçe’nin izleyebileceği ikinci yol, sarı-lacivertlilerin 31. (Adana Demirspor) ve 32. (Fatih Karagümrük) hafta maçlarına çıkmayarak bir alt lige düşme cezası alması ile mümkün. 

Fenerbahçe böyle bir ceza alırsa ve bir alt lige düşerse, şirketin hisse değerlerinde de ciddi bir düşüş olacaktır. Trabzonspor maçının oynanacağı haftanın kapanışı 15 Mart günü Fenerbahçe hisseleri haftayı 93’ten kapatırken, olayların çıkması ve ligden çekilme açıklamaları ile %10’dan fazla değer kaybederek 83’e geriledi. Yani eğer sarı-lacivertliler bir alt ligde mücadele ederse, şirket değerinde tekrar toparlanması çok zor bir zarar eder. Diyeceksiniz ki “Dev gibi Ali Koç var, sponsorluk anlaşmaları ile takımı düzlüğe çıkarır”. Lakin şunu da atlamamak lazım Ali Koç’un bu kadar büyük bir cephe açması, Koç ailesine ve şirketlere de zarar verir 

24 Şubat 2024’teki rapora göre Fenerbahçe’nin borcunun 11 milyar 466 milyon olduğu açıklanmıştı. Ligden düşürülen sarı-lacivertlilerin sponsor ve yayın gelirleri ciddi miktarda düşer. Ayrıca birçok oyuncunun sözleşmesinde küme düşülmesi halinde serbest kalma maddesi bulunur. Kadroda da ciddi bir erozyon olur.

UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde harikalar yaratan ve çeyrek finale yükselen Fenerbahçe, bir alt lig düşme kararı alırsa, UEFA sarı-lacivertlileri turnuvalarından men edebilir. Şöyle ki, TFF Kulüp Lisans ve Finansal Fair-Play Talimatı ve UEFA Kulüp Lisans Talimatı’na göre UEFA turnuvalarında boy göstermeye hak kazanan kulüpler TFF tarafından verilen “UEFA Kulüp Lisansı”nı almak zorunda. Lisans sahibi başvuru sırasında aranan kriterlerden birini yitirirse veya talimatlara aykırı davranırsa verilen lisans geri alınabilir. TFF ile çatışacak Fenerbahçe’yi bekleyen tehlikelerden biri de bu lisans ve UEFA çıkmazı.

Fenerbahçe’nin ligden çekildiği senaryoda bir ayrıntı daha var. Diyelim ki 2024/25 sezonunu TFF 1. Lig’de geçirdi takım ve şampiyon olarak üst lige yükseldi. Sonra ne olacak? Yine itiraz ettikleri ve uğruna milyarlarca dolar zarara uğrayacakları bir aksiyona giriştikleri durumun içinde kendilerini tekrar bulacaklar. İşin enteresanı TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi en ufak bir suçluluk duygusu hissetmiyor. Nereden mi biliyorum? Türkiye A Milli Futbol Takımı’nı ziyaret eden başkan, sanki Danimarka Futbol Federasyonu’nun patronu gibi pek bir neşeliydi. Türk futbolunun geldiği noktadan “kendisi” adına utanıyorum.

Açıkçası şu an bir yol ayrımında Türk futbolu. Trabzonspor’a verilecek cezanın suçun üstünde olması gerekiyor. Mesela 10 yıl süre ile Trabzonspor-Fenerbahçe maçları seyircisiz ve tarafsız sahada oynansın. Çünkü maçı izlerken de fark etmişsinizdir; bordo-mavili taraftar maçı hükmen kaybetmek için elinden gelen her şeyi yaptı. Hakem Halil Umut Meler, Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’nın darp suçundan sonra daha fazla skandalla anılmak istemediği için karşılaşmayı devam ettirdi ve sonunda bu duruma geldik. Cezaların geçerliliği kalmadığı noktada, cezanın suçu geçmesi en keskin çözümdür. İngiltere’nin ilk kadın başbakanı Margaret Thatcher, İngiliz holiganların sebep olduğu “Heysel Faciası”nın ardından aldığı radikal kararla, Liverpool’un süresiz olarak UEFA kupalarından men edilmesini talep etmişti. Lakin UEFA, Liverpool’a 5 yıllık bir men cezası vermişti. 

Fenerbahçe ligden çekilir mi? Hem ekonomik olarak hem de aynı lige tekrar dönecekleri için pek mümkün değil. TFF’ye mesajlarını olabilecek en sert şekilde vermek istediler. 

Sahada bir meydan savaşı vardı ve biz futbolcuların neden soyunma odalarına kaçmadıklarını tartışıyoruz. Bilir misiniz o tünellerde ne hikmetse kameralar hiç çalışmaz. Fenerbahçeli futbolcuların santrada polisi beklemeleri doğruydu. Oyuncular saldırıya uğrarken aşırıya kaçtıkları anlar da oldu. Lakin bu bir meydan savaşıydı… Herkesin kaybettiği…

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.