Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YEREL SEÇİM 2024: AKP bu kez CHP’nin kalesi Çanakkale’de gedik açar mı?

Çanakkale, CHP’nin kalesi olan illerden. Fakat 2019’daki seçimlerde AKP bu ilde aradaki oy farkını kapattı ve ikinci parti oldu. CHP ise 31 Mart Yerel Seçimleri için partinin iddialı ismi olan Muharrem Erkek’i Çanakkale’den aday gösterdi. Erkek’in rakibi Jülide İskenderoğlu’nun ismi de bu ilde ön plana çıkıyor. Çanakkale’de konuştuğumuz seçmenlerin pek çoğu CHP’yi destekleyeceğini söylüyor. Ancak AKP’nin etkisi de unutulmamalı.

Antik çağlara tanıklık eden, her bir köşesi eski zamanlardan kalan kalıntılarla dolu olan, doğası, havası, deniziyle kendine hayran bırakan Çanakkale’deyiz.

CHP’nin kalesi olan bu kent, 21 yılın sonunda adayını değiştirme kararı aldı. Ülgür Gökhan’ı yeniden aday göstermeyen CHP, partinin en önemli isimlerinden olan Muharrem Erkek’in bu seçimde yarışmasına karar verdi. AKP ise Jülide İskenderoğlu’nu aday gösterdi.

Seçmene yerel seçimlerdeki tercihini sormak üzere Çanakkale yolunu tuttum. Hem şehir merkezini hem Çanakkale’nin büyük ilçelerinden olan Ezine’ye hem de Lapseki’ye gittim. Evet, CHP’nin kalesi olarak bilinen bu kent, ilginç bir seçime şahitlik edebilir. 

Mikrofon uzattığım herkese hem şehir hem de ülke bazında gördükleri sorunları sordum. Kiminle konuşursam konuşayım cevap aynıydı: Geçim derdi. Emekli nasıl geçineceğini sorguluyor, iktidara oy vermeyeceğini söyledi. Daha önce AKP’ye oy verdiğini belirten emekliler ise sandığa gitmeyi düşünmediğini aktardı.

Öte yandan Çanakkaleliler mevcut belediyenin hizmet anlayışından memnun değil ve bu durum onları mutsuz ediyor. Esnaf caddelerin temizlenmemesinden şikâyet ediyor, güzelleştirme çalışmalarının olmadığını söylüyor. 

Çanakkalelilerin görüşlerine yer vermek istiyorum.

Sosyal demokrat olduğunu söyleyen bir emekli, AKP’ye asla oy vermeyeceğini söyledi. Başka bir emekli “10 bin TL ile nasıl geçineceğim?” diye sorarak, ekonominin gidişatını eleştirdi. 

Ezine’de AKP’ye oy vereceğini söyleyen bir seçmen, “Muharrem Erkek kim? Bir kere bile görmedik kendisini. Burada ne yapabilir?” diye sordu.

Bir vatandaş ise daha önce AKP’ye oy verdiğini ancak artık değişimin şart olduğunu söyledi: “Ekonomi batmış artık, neyi düzeltecekler bu saatten sonra?”

Daha önce AKP’li söyleyen bir seçmen, ekonomik gerekçelerle tercihini değiştirdiğini aktardı ancak kimden yana oy vereceğini belirtmedi. Bir başka AKP’li seçmen ise sandığa gitmeyeceğini söyledi. 

Çanakkaleli bir seçmen, AKP’den memnun olmadığını ama yine de iktidar partisine oy vereceğini aktardı.

Sağcı bir gelenekten geldiğini, bu zamana kadar hep AKP’ye oy verdiğini belirten bir seçmen, “İktidara tepkim nedeniyle bu sefer CHP’ye oy vereceğim. Emekliyim ve 10 bin TL maaş alıyorum, daha yeni ev taşıdım maliyetim 50 bin TL tuttu. Çalışmasam açım” dedi.

Ne Muharrem Erkek’in ne de Jülide İskenderoğlu’nun ismi konuşuluyor. Seçmen için önemli olan parti. Çanakkaleliler CHP’nin kazanacağından emin.

O nedenle biz de merakla bekleyelim: Meclis’ten belediyecileğe dönen Muharrem Erkek’in yarışını nasıl sonuçlanacak? 31 Mart gecesi göreceğiz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.