Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın teknik direktörü Vincenzo Montella’nın tercihleri

Almanya’da düzenlenecek Avrupa Futbol Şampiyonası hazırlıkları kapsamında Macaristan ve Avusturya ile oynayan Türkiye A Milli Futbol Takımı, iki maçtan da mağlubiyetle ayrılarak geleceğe dair iyi sinyaller vermedi. Medyascope Spor’dan Hasan Hüseyin Alimoğlu, Ay-Yıldızlıların hocası Vincenzo Montella’nın tercihlerini yorumladı.

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın teknik direktörü Vincenzo Montella’nın tercihleri

Türkiye, EURO 2024 öncesi iki hazırlık maçı oynadı ve bu iki maçı da kaybetti. EURO 2024 elemelerinin son dönemecini oldukça iyi geçen milliler kaybettiği iki hazırlık maçıyla kafalarda bazı soru işaretleri yarattı. Montella’nın ve takımın kredisi elbette tükenmedi ancak forma adaleti gibi bazı kronik sorunları yeniden gözler önüne serdi.

Milli takım kadroları açıklandığı gün sakin geçti. Çünkü kadrolar hemen hemen beklenene yakındı. Ancak ne zamanki Beşiktaş’ın genç yıldızı Semih Kılıçsoy A Milli Takım kadrosundan çıkarılıp Ümit Milli Takım kadrosuna dahil edildi o zaman fırtına koptu. Semih’in en başından A Milli Takım yerine Ümit Milli Takım’a çağırılması bu kadar infiale yol açar mıydı emin değilim. Ancak Semih’i önce A Milli Takım’a çağırıp ondan sonra Ümit Milli Takım’a göndermek olayı daha sorunlu bir hale getirdi. Bir de üstüne Montella’nın “Semih’in daha çok oynaması gerekiyor” minvalinde yaptığı talihsiz açıklamalar düzgün bir iletişim ile çözülebilecek ufacık problemi dev bir mesele haline getirdi. Üstelik Semih’ten daha küçük olan İspanyol Lamine Yamal’ın ve Brezilyalı Endrick’in yaptıkları Montella’nın tezini boşa düşürdü. 

Milli takım oynayan oyuncunun, hazır oyuncunun yeridir. Semih Kılıçsoy, Aralık ayından beri Beşiktaş’ın en aset oyuncusu. Onun yerine tercih edilenlerin son 6 ayda aldıkları süreyi ise Sinan Yılmaz paylaşmıştı.

Turnuvaya bu kadar yaklaşmışken kendi takımlarında süre bulamayan, bulduklarında ise yeterli performans gösteremeyen isimleri sahaya sürüp, Semih Kılıçsoy gibi tabiri caizse alev alev yanan bir ismi bu hazırlık maçlarında denememek en ufak tabirle hataydı. 

Kadro adaletsizliği ve kaleci sorunu 

Milli takımımızın kalecilerinin yeterli seviyede olmadığını bu iki maçta tekrar gördük. Hem Mert hem de Uğurcan kendi standartlarının çok altında performans gösterdiler. Bu durumda akıllara “Ligde onlardan daha formda kaleciler yok muydu?” sorusu geliyor haliyle. Bence vardı. Hem Ankaragücü kalecisi Bahadır Güngördü hem Çaykur Rizespor kalecisi Gökhan Akkan çok formda. Milli takım kadrosuna seçilen Uğurcan Çakır ve Mert Günok’un hem tecrübeleri hem de geçmiş performansları nedeniyle bu kadroya dahil edilmesini anlayabilirim ancak hem Gökhan Akkan’dan hem Bahadır Güngördü’den daha formsuz durumda olan Okan Kocuk ve Muhammed Şengezer’in kadroya dahil edilmesini hiç anlayamadım! 

Tüm bunların ışığında sonuçlardan ve hatta Avusturya hezimetinden daha sıkıntılı bazı kuşkular oluştu kafalarda. Maçların kaybedilmesinden daha büyük daha kronik sorunlar bunlar. Her şeye rağmen Montella’nın kredisi hala var ve turnuvanın sonuna kadar da sürecek. Ancak öyle gözüküyor ki kökten bir değişim olmadan hem kötü iletişim hem de kadro adaletsizliği sorunu milli takımımızın peşini uzunca bir süre daha bırakmayacak.

Yazan: Hasan Hüseyin Alimoğlu

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.