Seçim kampanyasının ilk günüydü: Meksika’da belediye başkan adayı öldürüldü

Meksika’nın en çatışmalı şehirlerinden birinde belediye başkan adayı olan Bertha Gisela Gaytán, seçim kampanyasının ilk gününde öldürüldü. Bu olayla birlikte Meksika’da Eylül 2023’ten beri öldürülen belediye başkan adayı sayısı 22’ye yükseldi.

Meksika hükümeti partisi Morena’nın belediye başkan adaylarından Bertha Gisela Gaytán, seçim kampanyasının ilk günü öldürüldü.

Gaytán, Meksika’nın Celaya isimli kasabanın hemen dışında sokakta yürürken öldürüldü.

Meksika’nın en çatışmalı şehirlerinden birinde aday olan Gaytán ile birlikte belediye meclisine aday olan Adrián Guerrero da öldürüldü.

Öldürülmeden hemen önce Gaytán, Celaya’daki yolsuzlukla mücadele edeceğini ve güvenlik önlemlerini artıracağını belirten bir basın açıklaması yapmıştı.

Uzmanlara göre bu seçim, Meksika tarihinin en kanlı seçimi olma yolunda.

Son verilere göre Meksika’da Eylül 2023’ten bu yana öldürülen belediye başkan adayı sayısı 22’ye yükseldi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Celaya, Guanajuato isimli kentin bir kasabası. Guanajuato, Meksika’nın en çatışmalı şehirlerinden biri. Sadece geçen yıl, 60 polis bu şehirde öldürüldü.

Şehirdeki bu çatışma genellikle çeşitli mafya örgütleri arasındaki çatışmalardan doğuyor.

Meksika’da öldürülen birçok aday farklı siyasi partilerden gelse de genellikle muhalefet partilerinin adayları öldürülüyor.

Kaynak: Guardian