Burkina Faso IŞİD ve El Kaide ile savaşmak için Türkiye’den bir düzine Bayraktar insansız hava aracı aldı

Burkina Faso’ya 30 Eylül 2022’de darbe ile iktidara gelen Devlet Başkanı İbrahim Traore, radikal cihatçı gruplarla savaşmak için Fransa hariç anlaşacağı yeni ülkeler arıyor. Le Monde’nin haberine göre Ankara ve Moskova hükümetiyle yakınlaşan Traore, Türkiye’den bir düzine Bayraktar TB2 ve Bayraktar Akıncı insansız hava aracı teslim aldı.

Burkina Faso, geçtiğimiz yıl Fransa ile imzaladığı askeri işbirliği anlaşmasından çekilmesinin ardından ortaklaşabileceği yeni ülkeler arıyor.

Burkina Faso’nun 30 Eylül 2022’de darbe ile iktidara gelen Devlet Başkanı İbrahim Traore, Türkiye’den bir düzine Bayraktar TB2 ve Bayraktar Akıncı insansız hava aracı aldı.

Burkina Faso ordusu 8 Nisan Pazartesi günü Türkiye’den satın alınan Bayraktar insanasız hava araçlarını Burkina Faso Cumhurbaşkanlığı tarafından kayda alınan ve canlı yayınlanan bir törenle Devlet Başkanı Traore’den teslim aldı.

Traore, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “samimi” ortaklığı sebebiyle teşekkürlerini iletti.

Traore satın aldıkları insansız hava araçlarının iyi sonuçlar verdiğini belirterek Bayraktar TB2’lerin “savaşın başından beri kendi başarısını kanıtladığını” söyledi.

Ne olmuştu?

Burkina Faso, 2015’ten bu yana ülkede faaliyet gösteren El Kaide ve IŞİD’e bağlı cihatçı gruplarla mücadele ediyor.

Cihatçı gruplar ve Burkina Faso arasındaki şiddetli çatışmalar sonucunda bugüne kadar 20 bin kişi hayatını kaybederken 2 milyona yakın kişi ise yerinden edildi.

Burkina Faso’da darbe ile iktidara gelen İbrahim Traore, 23 Ocak 2023’te Fransa ile askeri işbirliği anlaşmasını feshettiğini açıklamış ve Fransız askerlerine ülkeden ayrılmaları için bir ay süre tanımıştı.

Bu kararın ardından Burkina Faso ordusu, radikal dinci gruplarla mücadele için Sabre Operasyonu’nda görev yapan Fransız askerlerin tamamının ülkeden ayrıldığını duyurmuştu.

Burkina Faso başkenti Vagadugu’da konuşlu Sabre Operasyonu, Fransa Özel Harekat Komutanlığına bağlı 400 askerden oluşuyordu. Bu operasyon, Fransa’da Fransız toprakları dışındaki en uzun süreli ve en önemli özel harekat operasyonu olarak değerlendiriliyordu.

Fransız güçlerinin bölgeden ayrılmasının ardından birçok Batılı ülke, bölgede Rusya’nın artan etkisinden ve özellikle de Wagner’e bağlı paralı askerlerin varlığı konusundaki endişelerini dile getirmişti.

Burkina Faso da Fransa’dan sonra kendine radikal cihatçı gruplarla savaşmak için yeni ortaklar arıyordu.

Traore, son dönemlerde özellikle Rusya ve Türkiye ile yakın bir ortaklık kuruyor.

Kaynak: Le Monde

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.