Kahramanmaraş merkezli depremlerde 72 kişinin yaşamını yitirdiği Adıyaman’daki Grand İsias Otel’in çökmesiyle ilgili davanın ikinci duruşması yarın (26 Nisan) Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınları, sanıkların “olası kast” ile yargılanmasını istiyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde 72 kişinin yaşamını yitirdiği Adıyaman’daki Grand İsias Otel’in çökmesiyle ilgili davanın ikinci duruşması yarın (26 Nisan) Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. Dava kapsamında hazırlanan iddianamede yer alan beşi tutuklu 11 şüpheli, “bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmakla” suçlanıyor. Adıyaman’a voleybol turnuvası için giden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kız ve erkek voleybol takımı oyuncularının aileleri ve avukatları iddianameyi eksik bulduklarını belirterek yargılamanın “olası kast” suçlaması üzerine kurulması gerektiğini savunuyor.
5’i tutuklu 11 sanık hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep edilen iddianame 2 Aralık 2023’te kabul edildi.
Turist Rehberleri Birliği Başkanı A. Hakan Eğinlioğlu, 3 Ocak’taki ilk duruşma öncesi sorumluların olası kast ile yargılanmasını talep etti:
“Bir eğitim gezisi esnasında, İsias Otel’de 40 kişilik kafilemiz depreme yakalandı. 32 arkadaşımız bu otelde hayatını kaybettiler. Bu dava, bozuk plan ve projelerle yapılan evlerde, otellerde ölen insanların davası. Burada çıkacak olan karar emsal bir sonuç olacaktır. Biz sorumluların olası kast ile yargılanmasını istiyoruz. Bu bizim ülkemiz için de önemli. Bundan sonra yapılacak olan binalarda insanlar 50 defa düşünmek zorunda kalmalı.”
Depremde Grand İsias Otel’de hayatını kaybeden Selin Karakaya’nın annesi Ruşen Karakaya, 3 Ocak’taki konuşmasında adalet arayışlarının bütün deprem mağdurları için süreceğini söyledi, “35 yanımızı bizlerden koparan ve adeta bizleri bu şehre gömen bu ahlaksız zihniyet, maalesef bu coğrafyada 10 binlerce can almış, 100 binlerce kişi yuvasız bırakmıştır” dedi.
Karakaya, depremin Türkiye’nin bir gerçeği olduğuna değindi ve deprem sanıklarının cinayetle yargılanması gerektiğini söyledi:
“Grand İsias Otel’i yaratan her birey suçludur. Deprem sanıklarının tümü cinayet ile yargılanmalıdır. Hukuk, bu haysiyet yoksunu sorumsuz ve insafsız katil zihniyetlerini üstünlüğünü gösterdiği gün, Türkiye’de adalet sağlanacaktır ve gelecek nesiller, daha güvenli alanlarda yaşayacaktır.”
Ne oldu?
Grand İsias Otel, turist rehberlerinin de çok sık tercih ettiği konaklama merkeziydi. 3 Şubat’ta KKTC Gazimağusa Türk Maarif Koleji kız ve erkek voleybol takımında yer alan öğrenciler, hocalar ve aileler de Adıyaman’a gelerek İsias Otel’de konaklıyordu. 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman’ın “en iyi otellerinden” biri olarak görülen Grand İsias Otel çöktü. 6 Şubat’ta Turist Rehberleri Birliği’nden yaklaşık 40 kişilik kafile de oteldeydi. KKTC’den gelenler ile rehberlerin de aralarında bulunduğu 72 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden 35 KKTC’linin cenazeleri Gazimağusa’da defnedildi. Gazimağusalıların 1974’teki savaştan sonra en büyük toplu kaybı olarak anılan bu olay sonrası halk tarafından hayatını kaybeden çocuklara “Şampiyon Melekler” ismi verildi. Selin Karakaya’nın annesinin öncülüğünde Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği kuruldu. Dernek, davayla ilgili büyük bir kampanya başlattı. Aileler her gün sosyal medya hesaplarından #isiasortakdavamız etiketiyle suçluların ceza alması için kamuoyu oluşturmaya çalışıyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.