Gürcistan’ın “Rusya yasası” tepki çekmeye devam ediyor: Eylemciler polisin sert müdahalesiyle karşılaştı

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te Rusya yasası olarak bilinen “yabancı etkinin şeffaflığı” konulu yasa tasarısı karşıtı protestolar devam ediyor. Gürcistan parlamentosu önünde 1 Mayıs Çarşamba günü toplanan kalabalığa polis müdahale etti.

Gürcistan’da hükümet, parlamentoya “yabancı etkinin şeffaflığı” konulu bir yasa sunmuştu. Yasa tasarısının parlamentodan geçmesinin hemen ardından başlayan protestolar hâlâ devam ediyor. Gürcistan’da halk dün (1 Mayıs) başkent Tiflis’te sokağa çıktı. Şota Rustaveli Caddesi’nde akşam saatlerinde toplanan halk, iktidar partisi Gürcü Hayali Partisi’nin milletvekillerinin dışarıya çıkışını engellemek için parlamento binasının girişlerini kapatmaya çalıştı.

Eylemcilerin dağılmaması üzerine güvenlik güçleri, biber gazı ve tazyikli su ile eyleme müdahale etti. Parlamento binasına giden birçok yolu kapatan polis, çok sayıda kişiyi de gözaltına aldı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvilli, yaptığı yazılı açıklamada güvenlik güçlerini eylemcilere yönelik orantısız güç kullanmakla suçladı.

Yasaya tepkiler gelmeye devam ediyor

Birçok eylemci bu yasanın gelecek seçimde muhalefetin sesini kısacağını düşünüyor. Bununla birlikte birçok kişi, bu yasanın ülkedeki sivil toplum üzerindeki baskıları artırarak özgürlükleri kısıtlayacağını düşünüyor.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ise Gürcistan’ı bu yasa nedeniyle oldukça eleştiriyor. Gürcistan’ın AB üyeliğine giden yola engel koyacağını söyledikleri bu yasanın geri çekilmesi öneriliyor. Aynı zamanda AB ülkeleri, eylemcilere yönelik sert polis müdahalesini de eleştiriyor.

Yabancı etkinin şeffaflığı yasası nedir?

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Yabancı etkinin şeffaflığı konu bu yasa teklifi, kaynaklarının yüzde 20’sinden fazlasını yurtdışından alan kuruluşların “yabancı ülkelerin etkisindeki kuruluşlar” olarak kaydedilmesini öngörüyor. İktidara göre ülkedeki sivil toplum kuruluşlarının finansmanının çoğu şeffaf değil.

Başbakan İrakli Kobakhidze hükümet olarak açık çalıştıklarını ifade ederek, ülkesinde faaliyet gösteren tüm STK’lerin de şeffaf çalışmaları gerektiğini vurgulamıştı. 

Daha önce Rusya’da Kremlin hükümetinin de buna benzer çıkardığı bir yasayla benzerlik taşıması nedeniyle bu mevzuata “Rus yasası” deniyor.

Uzun yıllar Rusya’nın etkisinden kurtulmaya çalışan Gürcistan’ın bu yasayla birlikte Rusya’ya yakınlaşacağı endişesi bulunuyor.

Kaynak: BBC, Guardian