Türkiye’nin ilk kez 1975’te katıldığı ve 2013’te çekildiği Eurovision Şarkı Yarışması bu sene İsveç’in Malmö kentinde düzenlenecek. Renkli sahne şovlarıyla ve akıllarda yer eden şarkılarıyla dünyada ses getiren Eurovision 2024 için bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.
Renkli sahne şovlarıyla akıllara kazınan gösterilere, dinlemeye doyulamayan birçok şarkıya ev sahipliği yapan Eurovision Şarkı Yarışması’na hazırlıklar sürüyor. Türkiye’nin de bir dönem katıldığı Eurovision’da birçok ülke yarışmaya devam ediyor.
Eurovision 2024’ün ilk yarı finali 7 Mayıs Salı günü gerçekleşecek. İkinci yarı finali 9 Mayıs Perşembe günü gerçekleşecek yarışmanın büyük finali ise 11 Mayıs Cumartesi akşamı gerçekleşecek.
Geçtiğimiz sene Eurovision 2023, İngiltere’nin Liverpool kentinde düzenlenmiş ve Loreen ülkesi İsveç adına bu şarkı yarışmasını kazanmıştı. Bu sebeple Eurovision 2024, İsveç’in Malmö kentinde düzenlenecek.Malmö kenti ise yarışmaya üçüncü kez ev sahipliği yapıyor. Eurovision daha önce 1992’de ve 2013’te de Malmö’de düzenlenmişti.
Loreen ise daha önce de 2012’de Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanmış ve bu ödülü iki kez kazanan ilk kadın sanatçı olmuştu.
Bu yılki yarışmanın sloganı geçen yılki gibi “United By Music” (Müzik Birleştirir) olacak.
Eurovision 2024 hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.
Yarı finalde hangi ülkeler var?
Bu sene İsveçli komedyen Petra Mede ve İsveçli oyuncu Malin Åkerman ikilisinin sunuculuk yapacağı Eurovision 2024’te bir sürpriz var. Türkiye, 2012’den beri Eurovision’da yarışmıyor ancak 2003’teki “Everyway That I Can” performansıyla ülkeye birincilik getiren Sertab Erener, Malmö’deki yarışmada şarkıyı bir kez daha seslendirecek.
Sertab Erener ile birlikte Eurovision 2024’ün yarı finaline daha önceki yarışmalarda birincilik kazanan kadın sanatçılar misafir olacak. Yunanistan adına 2005’te yarışan ve birinci olan Paparizou “My Number One” ve İsveç’e 1999’da birincilik getiren Charlotte Perrelli de “Take Me to Your Heaven” şarkısıyla bu yarışmaya misafir olacak.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Yarışmanın beş ülkesi Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere, tıpkı diğer yıllardaki gibi yarışma finaline doğrudan katılacak. İsveç de ev sahipliği nedeniyle finalde sahne alacak. Büyük Final için ön elemeyi geçmiş olmalarına rağmen bu ülkeler gösterinin bir parçası olarak yarı finallerde de sahne alacaklar.
Yarışmaya katılan ülkelerin çoğu Avrupa ülkesi. Bunun yanı sıra 2015’te Eurovision’un 60. yıldönümünü kutlamak için davet edilen Avustralya ise yarışmaya her yıl katılıyor. Fakat kurallar gereği Avustralya yarışmayı kazansa da Eurovision’a ev sahipliği yapamıyor. İsrail de dahil olmak üzere diğer Avrupalı olmayan ülkeler yarışmaya, etkinliği düzenleyen Avrupa Yayıncılar Birliği (EBU) üyesi oldukları için katılabiliyor.
Yarı finalde yarışacak ülkeler ve torbalar ise şöyle:
Torba 1: Arnavutluk, Avusturya, İsviçre, Hırvatistan, Sırbistan ve Slovenya
Torba 2: Avustralya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, İzlanda, Norveç
Torba 3: Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, İsrail, Letonya, Litvanya, Ukrayna
Torba 4: Kıbrıs, Yunanistan, İrlanda, Malta, Portekiz, San Marino
Torba 5: Belçika, Çekya, Lüksemburg, Hollanda, Moldova, Polonya
İsrail’in tartışmalı Eurovision şarkısı…
İsrail’i temsil edecek Eden Golan, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarına atıfta bulunduğu düşünülen orijinal şarkısı “October Rain” yerine yeniden yazılmış versiyonu “Hurricane” adlı şarkıyı söyleyecek.
Yarışmanın organizatörleri, İsrail’in şarkısını, sözlerini “siyasi tarafsızlık” kuralını ihlal ettiğini söyleyerek yarışmadan men etmişti. İsrail devlet televizyonu Kan, 7 Ekim’de Hamas saldırısına gönderme yapan şarkının sözlerinin değişmeyeceğini belirtmiş ancak akabinde İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, “gerekli değişikliklerin” yapılacağı taahhüdünde bulunmuştu. Isaac’ın açıklamasının ardından İsrail, şarkının sözlerinin değişmesi için başvuru yaptı.
İsrail’in şarkı sözlerini değiştirme başvurusunun ardından Eurovision’un organizatörleri, İsrail’in değiştirilmiş şarkı sözüyle birlikte şarkı yarışmasına katılabileceğini onayladı.
Türkçeye “Ekim Yağmuru” olarak çevrilen şarkının sözleri İngilizce yazılmıştı ve şöyleydi:
“Hepsi iyi çocuklardı, her biri. Erkeklerin ağlamadığını kim söylemiş? Saatlerce… Ve çiçekler. Hayat korkaklar için bir oyun değil.”
Hayom gazetesinin haberine göre “çiçek”, savaşta hayatını kaybedenlere yapılan bir göndermeydi.
1400’den fazla Finlandiyalı sanatçı, İsrail’in bu yıl İsveç’in Malmö kentinde düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmaması için imza topladı. İmza metninde Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçları nedeniyle Rusya’nın men edildiği hatırlatıldı. İmza metninde “Savaş suçları işleyen ve işgali sürdüren bir ülkeye, müzik adına imajını parlatması için halka açık bir alan tanınması değerlerimize uygun değildir. Aynı zamanda diğer katılımcı ülkeler de İsrail’in politikalarına destek vermiş oluyorlar” deniliyordu.
Finlandiya dışında İzlanda, Norveç, Danimarka ve İsveç’te de benzer itirazlar dile getirilmişti. Birçok sanatçı Rusya’nın da yarışmadan men edildiğini hatırlatsa da Eurovision organizatörleri, Ukrayna ve Gazze’deki durumların farklı olduğunu söyleyerek İsrail’in yarışmadan çıkarılması çağrılarına direndi.
Oylama nasıl yapılıyor?
Eurovision’da yarı finaller halk oylamasıyla yapılıyor. Finale kalan ülkeler ise jüri ve halk oylamasıyla yapılıyor.
Her ülke tarafından on şarkının her birine puan veriliyor ancak ülkeler kendi ülkelerinin şarkısına oy veremiyor. Halk oylamasında en yüksek puan 12, ikinci en yüksek puan 10, üçüncü en yüksek puan da sekiz. Daha sonra sonra yediden başlayarak bire kadar puanlama yapılıyor.
Hangi şarkıcılar ve şarkılar yarışıyor?
Yarı finalde yarışacak ülkeler, şarkıcılar ve şarkılar şöyle:
- Arnavutluk: BESA – TITAN
- Ermenistan: LADANIVA – Jako
- Avustralya: Electric Fields – One Milkali (One Blood)
- Avusturya: Kaleen – We Will Rave
- Azerbaycan: FAHREE feat. Ilkin Dovlatov – Özünlə Apar
- Belçika: Mustii – Before the Party’s Over
- Hırvatistan: Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim
- Kıbrıs: Silia Kapsis – Liar
- Çekya: Aiko – Pedestal
- Danimarka: SABA – SAND
- Estonya: 5MIINUST x Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
- Finlandiya: Windows95man – No Rules!
- Fransa: Slimane – Mon amour
- Gürcistan: Nutsa Buzaladze – Firefighter
- Almanya: ISAAK – Always On The Run
- Yunanistan: Marina Satti – ZARI
- İzlanda: Hera Björk – Scared of Heights
- İrlanda: Bambie Thug – Doomsday Blue
- İsrail: Eden Golan – Hurricane
- İtalya: Angelina Mango – La noia
- Letonya: Dons – Hollow
- Litvanya: Silvester Belt – Luktelk
- Lüksemburg: TALI – Fighter
- Malta: Sarah Bonnici – Loop
- Moldova: Natalia Barbu – In The Middle
- Hollanda: Joost Klein – Europapa
- Norveç: Gåte – Ulveham
- Polonya: LUNA – The Tower
- Portekiz: iolanda – Grito
- San Marino: MEGARA – 11:11
- Sırbistan: TEYA DORA – RAMONDA
- Slovenya: Raiven – Veronika
- İspanya: Nebulossa – ZORRA
- İsveç: Marcus & Martinus – Unforgettable
- İsviçre: Nemo – The Code
- Ukrayna: alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria
- İngiltere: Olly Alexander – Dizzy