Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hamas saldırısını çağrıştıran şarkının sözlerini değiştirdi: İsrail’in Eurovision’a katılması onaylandı

Eurovision’un Organizasyon Komitesi, İsrail’in bu seneki yarışmaya katılmasını onayladı. İsveç’in Malmö kentinde düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmak için başvuruda bulunan İsrail’den, yarışmaya katılacağı şarkının sözlerini değiştirmesi istenmişti.

Eurovision’un organizatörleri geçen hafta İsrail’in “Ekim Yağmuru (October Rain)” şarkısının sözlerinin “siyasi tarafsızlık” kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle şarkıyı yarışmadan men etmişti. İsrail’in şarkı sözlerini değiştirme başvurusunun ardından Eurovision’un organizatörleri, İsrail’in değiştirilmiş şarkı sözüyle birlikte şarkı yarışmasına katılabileceğini onayladı.

Ne olmuştu?

İsrail devlet televizyonu Kan, 7 Ekim’de Hamas saldırısına gönderme yapan şarkının sözlerinin değişmeyeceğini belirtmiş ancak akabinde İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, “gerekli değişikliklerin” yapılacağı taahhüdünde bulunmuştu. Isaac’ın açıklamasının ardından İsrail, şarkının sözlerinin değişmesi için başvuru yaptı.

Kan’dan 3 Mart Pazar yapılan açıklamada, yarışmada İsrail adına yer alacak şarkının sözlerinin değişmesi için organizatörlere başvuruda bulunduğu ve “sanatsal özgürlüğünü koruyarak sözlerini yeniden düzenlemelerini” istediği kaydedildi.

Eden Golan

İsrail’in şarkısı, 20 yaşındaki Eden Golan tarafından seslendirilecek. İngilizce yazılan şarkının sözleri, İngilizce yazılmıştı ve şöyleydi:

“Hepsi iyi çocuklardı, her biri. Erkeklerin ağlamadığını kim söylemiş? Saatlerce… Ve çiçekler. Hayat korkaklar için bir oyun değil.”

Hayom gazetesinin haberine göre “çiçek”, savaşta hayatını kaybedenlere yapılan bir göndermeydi.

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışmasını daha önce dört kez kazanmıştı. Bu yılki yarışma geçen yılki yarışmayı kazanan İsveç’te yapılacak.

Gürcistan da ret yemişti

Gürcistan’ın 2009’daki şarkısı da organizasyon tarafından reddedilmişti. “We Don’t Wanna Put In” adlı şarkı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e açık bir göndermede bulunduğu gerekçesiyle geri çevrilmişti.

İsrail’in abluka altındaki Gazze’ye saldırılarının ardından aralarında İzlanda, Finlandiya, Norveç, Danimarka ve İsveç’ten sanatçılar, İsrail’in Eurovision’dan men edilmesi çağrısında bulunmuştu. Yarışmanın organizatörleri ise bu çağrıları geri çevirerek, “Ukrayna ve Gazze’deki durumun farklı olduğu” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.