Gürcistan’da hükümetin parlamentoya sunduğu tartışmalı “yabancı etkinin şeffaflığı” konulu yasa tasarısına karşı başlayan protestolar devam ediyor. Binlerce kişi dün (12 Mayıs) gece başkent Tiflis’te parlamentonun girişinde hükümeti protesto etmeye devam etti. Bugün de süren protestolarda ikisi Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve biri Rusya vatandaşı toplam 20 kişi gözaltına alındı.
Etki ajanlığı yasası olarak da bilinen ve Gürcistan’daki sivil toplum kuruluşlarının finansmanını hedef alan “yabancı etkinin şeffaflığı” konulu yasa tasarısına karşı protestolar devam ediyor. Haftalardır başkent Tiflis’te süren protestolar dün (12 Mayıs) gece ve bugün (13 Mayıs) de gerçekleşti.
Binlerce kişi dün gece Tiflis’teki parlamento binasının önünde hükümeti protesto etti. Eylemcilerin amacı bugün parlamentoda görüşülecek yasa tasarısı öncesinde milletvekillerini binaya sokmamaktı. Dün geceden itibaren devam eden protestolara polis şiddetli müdahale etti. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ikisi Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve biri Rusya vatandaşı olan 20 kişi gözaltına alındı.
Polisin şiddetli müdahalesiyle karşılaşan protestocular, parlamentonun girişini kapatmayı başaramadı. Muhalefet partileri tarafından boykot edilen Gürcistan Senatosu Yargı Komiesi, yasa tasarısını resmen onayladı. Parlamentonun tamamının ise tasarıyı 14 Mayıs Salı günü üçüncü okumasının hemen ardından tartışıp onaylaması bekleniyor.
ABD’nin Tiflis Büyükelçiliği ve Rusya’nın diplomatik temsilcileri Reuters’a gözaltına alınan vatandaşları hakkında herhangi bir yorum yapmadı. Rusya’nın Gürcistan’da henüz bir büyükelçiliği bulunmuyor. Gürcistan İçişleri Bakanlığı ise Facebook hesabından yaptığı açıklamada ABD’li vatandaşların 1995 doğumlu olduğunu belirtiyor ancak daha fazla detay vermiyor.
Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri ve ABD, Gürcistan’daki bu tartışmalı yasa tasarısının geri çekilmesini önererek iktidarı eleştiriyor. Avrupa ülkelerine göre bu yasa tasarısı ülkenin AB’ye üyelik sürecine ket vuracak ve ülkeyi Rusya ile yakınlaşmaya itecek. Rusya’da da buna benzer bir yasa yürürlükte.
Yabancı etkinin şeffaflığı yasası nedir?
Yabancı etkinin şeffaflığı konu bu yasa teklifi, kaynaklarının yüzde 20’sinden fazlasını yurtdışından alan kuruluşların “yabancı ülkelerin etkisindeki kuruluşlar” olarak kaydedilmesini öngörüyor. İktidara göre ülkedeki sivil toplum kuruluşlarının finansmanının çoğu şeffaf değil.
Başbakan İrakli Kobakhidze hükümet olarak açık çalıştıklarını ifade ederek, ülkesinde faaliyet gösteren tüm STK’lerin de şeffaf çalışmaları gerektiğini vurgulamıştı.
Daha önce Rusya’da Kremlin hükümetinin de buna benzer çıkardığı bir yasayla benzerlik taşıması nedeniyle bu mevzuata “Rus yasası” deniyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.