Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, bugün (13 Mayıs) Ankara’da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. İki lider, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşmelerinin ardından ortak açıklama yaptı. Miçotakis’in Hamas’a terörist demesinin ardından Erdoğan, sözü tekrar alarak Hamas’ın bir direniş örgütü olduğunu söyledi. Miçotakis ise “İsterseniz Hamas konusunda mutabık olamadığımız için aramızda mutabık kalalım” dedi.
Yunanistan Başbakanı Kiryakoş Miçotakis, bugün (13 Mayıs) Ankara’da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. İki lider, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Miçotakis’in bugün Ankara’daki temasları, Erdoğan’ın 7 Aralık’ta Atina ziyaretinin bir devamı olarak değerlendiriliyor.
Miçotakis ve beraberindeki heyeti Ankara’ya getiren uçak saat 15.08’de Esenboğa Havalimanı’na indi. Başbakanı havalimanında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara Vali Yardımcısı Murat Soylu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Köylüoğlu, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü Büyükelçi Ahmet Cemil Miroğlu, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Burak Özügergin, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes ve Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Theodoros Bizakis ile diğer yetkililer karşıladı.
İki lider görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi
Erdoğan ile Miçotakis önce baş başa ardından da beraberindeki heyetler ile birlikte görüştü. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen ikili “dostane ilişkiler ve iyi komşuluk” mesajı verdi.
Basın açıklamasına Miçotakis’e ve heyetine teşekkür ederek başlayan Erdoğan, başbakanla son derece verimli, yapıcı ve samimi bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti. Görüşmelerinin dar kapsamlı bir görüşme olduğunu kaydeden Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticareti güçlendirme hedeflerinin olduğunu belirtti.
Erdoğan, ziyaret vesilesiyle iki ülke arasında sağlık ve tıp bilimleri alanlarında işbirliğine dayanan anlaşmayı imzaladıklarını ifade etti.
Erdoğan: “İlişkilerimizdeki olumlu atmosferin Yunanistan’daki Türk azınlık ve soydaşlarımızın haklarının karşılanmasına katkı sağlamasını bekliyoruz”
İki ülke arasındaki sorunlar hakkında da konuştuklarını belirten Erdoğan, Atina Bildirgesi’nde belirtildiği gibi sorunların uluslararası hukuk düzleminde çözülmesi için gayret edileceğini ifade etti. Erdoğan, “Yunanistan’la terörle mücadele konusunda anlayış birliğimiz giderek güçleniyor. Terör örgütlerine, bölgemizin geleceğinde yer olmadığına dair mutabıkız. İlişkilerimizdeki olumlu atmosferin Yunanistan’daki Türk azınlık ve soydaşlarımızın haklarının karşılanmasına katkı sağlamasını bekliyoruz” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Erdoğan, görüşmede İsrail’in abluka altındaki Gazze’ye yönelik saldırılar hakkında da konuştuklarını belirtti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in tam üye ülke olması yönünde aldığı kararı hatırlatan Erdoğan, Yunanistan’ın da bu karara onay veren 143 ülke arasında olmasından dolayı Miçotakis’e teşekkür etti. Erdoğan, “Komşumuz Yunanistan’ın da Gazze’de yürütülen çabalara destek olmasını bekliyoruz” dedi.
Yunanistan ile Türkiye arasında çözülemeyecek sorunların olmadığını daha önce de belirttiğini söyleyen Erdoğan, bu ikili ilişkilerin bir süreç olduğunu kaydetti. Kariye Camii’nin açılması hakkında konuşan Erdoğan, camiinin yeni kimliğiyle herkesin ziyaretine açık olduğunu belirtti.
Miçotakis: “Kariye Camisi’nin tekrar ibadet yeri olarak işlev görmesi bizim için üzüntü yaratan bir gelişme oldu”
Erdoğan’ın ardından basın açıklaması gerçekleştiren Miçotakis, bu görüşmenin son 10 boyunca gerçekleştirdiği dördüncü ziyaret olduğunu belirterek iki ülke arasındaki diyalogun devamlı olarak olumlu şekilde geliştiğini söyledi.
Ziyaretlerin sonuçlar getirdiğini belirten Miçotakis, bu sonuçların kazan-kazan siyasetiyle gerçekleştiğini vurguladı. Miçotakis, ekonomi ve ticaret işbirliği hacminin gittikçe geliştiğinin altını çizdi. Vize muafiyetinden de bahseden Miçotakis, iki halkın daha az bürokrasi yaşayarak bir araya gelmelerinin çok büyük önem arz ettiğini söyledi.
Düzensiz göç gündemini ele aldıklarını belirten Miçotakis, Türkiye’nin bu konudaki pozitif katkılarına teşekkür etti. Başbakan, Türkiye’nin Avrupa fonlarından bu konuda faydalanması için Yunanistan’ın da çalıştığını belirtti.
Azınlıklar gündemi hakkında konuşan Miçotakis, “Burada eşit vatandaşlık ilkesi ışığında Yunanistan’daki Müslüman vatandaşlarımıza Yunanistan’ın iyi davrandığına inanıyorum” dedi. Türkiye’de Hristiyan azınlık sayısının azaldığını söyleyen Miçotakis, “Hristiyan azınlıklarının yarattığı kültürün korunma altına alınması gerektiğine inanıyoruz” dedi. Kariye Camiisi hakkında da yorum yapan Miçotakis, şunları söyledi:
“Kariye Camisi’nin tekrar ibadet yeri olarak işlev görmesi bizim için üzüntü yaratan bir gelişme oldu. Bu olağanüstü mekanın bütün insanlığa ait bir insanlık eseri olduğuna inanıyorum.”
Miçotakis, Türkiye ile Yunanistan arasında Ortadoğu konusunda ayrı bir görüşe sahip olduklarını belirtti. Yunanistan’ın Hamas’ı terörist bir örgüt olarak gördüğünü belirten Miçotakis, “Türkiye’nin farklı bir görüşte olduğunu biliyoruz” dedi. Ancak bu ayrılığa rağmen iki ülkenin de bölgede bir barış istediğini vurgulayan Miçotakis, bu konuda iki ülkenin ortaklaştığını söyledi.
Miçotakis, basın açıklamasında Kıbrıs sorununa da değindi. “Yunanistan var olan zorluklara rağmen Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine yönelik hamlelerine destek vermektedir” diye konuşan Miçotakis, “Görüş ayrılıklarımıza rağmen biz kazan-kazan politikasıyla gerçekleşen bir işbirliğinde ortaklaşıyoruz” dedi.
Erdoğan, Miçotakis’in Hamas yorumuna yanıt verdi
Miçotakis’in konuşmasının ardından sözü tekrar alan Erdoğan, başbakanın Hamas’a “terörist” demesinden dolayı üzüntü duyduğunu ifade etti. Yunanistan’ın Hamas’a terörist demesinin uygun olmadığını belirten Erdoğan, kendisinin Hamas’ı bir terör örgütü olarak görmediğinin altını çizdi.
“Hamas’ı kendi topraklarını ve kendi insanını korumanın mücadelesini veren insanlar olarak görüyorum” diyen Erdoğan, şunları söyledi:
“Hamas, 1947’den itibaren toprakları işgal edilmiş, bu topraklarının işgalinden sonra topraklarını koruma altına alan bir direniş örgütüdür.”
Erdoğan: “Hamas’ın bine yakın mensubu Türkiye’deki hastanelerde tedavi görüyor”
“Adım adım Hamas’ı takip ediyorum” diyen Erdoğan, örgütün bine yakın mensubunun Türkiye’deki hastanelerde tedavi gördüğünü söyledi.
Reuters’a konuşan ve ismini vermek istemeyen bir yetkili ise Erdoğan’ın yanlış bir ifadede bulunduğunu ve Hamas’ın kontrolündeki Gazze’de yaralanan Filistinlilerin Türkiye’deki hastanelerde tedavi gördüğünü söyledi.
Erdoğan, Yunanistan’ın BM’de Filistin’in tam üyeliğine dair verdiği karara sevinmesine rağmen Hamas’ın “terörist” olduğunu söylenmesine üzüldüğünü belirtti.
Miçotakis’ten Erdoğan’a: “İsterseniz Hamas konusunda mutabık olamadığımız için aramızda mutabık kalalım”
Miçotakis ise “İsterseniz Hamas konusunda mutabık olamadığımız için aramızda mutabık kalalım. Ancak bir an önce ateşkes sağlanması gerektiğini de belirttim” dedi.
Toplantının ardından Erdoğan ile Miçotakis, başbakanın onuruna verilen akşam yemeğine geçti.
Ziyaret öncesi “diyalog ve işbirliği” mesajları verildi
Ziyaretin hemen öncesinde her iki tarafın da yürüttüğü kamu diplomasisi adımları, bu görüşmeye verilen önemi gösterirken görüşmedeki odağın “diyalog ve işbirliği” olması gerektiği mesajının işareti olarak da yorumlandı. Miçotakis’in ziyaretinden bir gün önce, 12 Mayıs Pazar günü Erdoğan Yunanistan’ın Kathimerini gazetesine konuştu ve başbakanla “uyum iklimini yakaladıklarını” söylemişti.
Erdoğan yapılacak görüşmenin amacını Kathimerini’ye şu ifadelerle anlattı:
“Hedef basit; sorunları çözerek dostluğumuzu pekiştirmek, ikili ilişiklerimizin seviyesini tarihte görülmemiş düzeye çıkartmaktır. Bunun için Türkiye olarak son dönemde samimi ve etkin adımlar attık ve buna da devam etmek niyetindeyiz.”
Yine aynı gün içinde Türkiye basınında yayımlanan röportajda ise Miçotakis “Yunan-Türk ilişkileri karmaşıktır, ve tarih ve duygularla doludur. Bu asla değişmeyecek. Değiştirebileceğimiz şey bakış açısıdır: İmkansız bir bulmacayı görmek yerine, pozitif bir gündem geliştirmeye odaklanmalı ve iki ülke ve halkları arasında işbirliği aramalıyız” dedi.
Ziyaret öncesi taraflar arasındaki sorunlu konular da gündeme getirildi
İki liderin olumlu mesajların dışında taraflar arasındaki sorunlu konuları konuşmaktan çekinmedikleri de görülüyor. Erdoğan, Yunanistan’ın Ege Denizi’nde kurmayı planladığı deniz parkını gündeme getirirken Atina’nın “ben yaptım oldu” anlayışından uzak durması gerektiğini söyledi.
Miçotakis ise Kariye Camii’nin açılmasını gündemine alarak şunları söyledi:
“Türk yetkililerin Bizans İmparatorluğu’na ait Kariye Manastırı’nı cami olarak kullanmaya yönelik son kararı ve Ayasofya ile ilgili eski karar beni büyük hayal kırıklığına uğrattı. Bu kararlar, anıtların ekümenik karakterine ve karşılıklı anlayışı geliştirmeye yönelik ortak çabalarımıza aykırıdır.”
İki taraf da Doğu Akdeniz ve Ege’den kaynaklanan sorunları gündemlerine alsa da Miçotakis’in bugünkü ziyaretinde bir ilerleme olmayacağı işaretini de verdiler. Ancak ikili, bu sorunların genel olumlu havayı değiştirmeyeceğinin sinyallerini vermişti.